Як заморожувати овочі, фрукти та ягоди на зиму
Секрети

Як заморожувати овочі, фрукти та ягоди на зиму

Share Button

З розвитком технологій обсяги наших холодильників зростають. Холодильні камери також стають більшими. Чому б не використати це? У цій статті Ви знайдете практичні поради про те, як готуватися до зими. Смачно та бюджетно. А головне – з користю для здоров’я. Ви дізнаєтеся, як найкраще підготувати, нарізати та заморозити ягоди, фрукти та овочі до Вашого зимового столу.

Заморожуючи овочі, ягоди та садовину Ви зможете взимку смакувати ними та відновлювати такий необхідний баланс вітамінів в організмі. Навіть через роки заморожена садовина та городина не втрачає свій смак та корисні властивості. А смак, колір та харчові властивості при замороженні майже не поступаються зірваним з городу або купленим на базарі. До того ж, замороження – найкращий метод збереження та найбільш природній.

Приготувати садовину, городину та ягоди для заморозки дуже швидко та легко. Не займає багато часу. Ви не витрачаєте зайвих зусиль. Ви можете заморозити зовсім маленьку кількість, якщо лишилося трошки зайвого або ж не доїденого. Консервувати такі кількості – неекономно по відношенню до часу та коштів, а от заморозити – то будь ласка.

Що необхідно для заморожування овочів, фруктів та ягід?

Треба мати холодильник із морозильною камерою, що підтримує температуру нижче нуля. Або ж спеціальну окрему морозильну камеру. Чим холодніше всередині, тим краще. Бо життя овочів та фруктів в морозильній камері найпрямішим чином залежить від цього. При нижчих температурах овочі та фрукти зберігаються значно довше. Навіть кілька градусів скорочують життєвий цикл Вашої заморозки.

Також Вам знадобляться спеціальні герметичні контейнери або пакети для заморозки. Прості поліетиленові пакетики не підходять.

Як заморожувати овочі

Заморожувати овочі дуже легко. Не потрібно ніякого спеціального додаткового приладдя. Лише велика каструля для бланшування – короткочасної обробки овочів окропом, що знімає гіркоту з овочів при подальшій заморозці. Якщо маєте каструлю з перфорованою вставкою (або ж навіть пароварку), то це ще більше полегшує процес приготування.

Також Вам знадобиться велика каструля або контейнер для того, щоб охолодити овочі у холодній воді після бланшування.

Можуть допомогти й кубики з льодом. Проте, якщо не маєте жодних під рукою – без них можна чудово обійтись. Просто наповніть наполовину контейнери водою та помістіть їх у морозильну камеру за кілька днів до заморозки.

Потрібен друшляк для того, щоб промити вже охолоджені плоди.

Фрукти, овочі та ягоди перед заморозкою мають бути свіжими та у хорошому стані. Такими, які б можна було просто зараз подати на стіл.

  • М’які частинки та місця, де продукти вже починають псуватися – очищуємо ножем, щоб їх не було.
  • Не заморожуйте перестиглі овочі або фрукти.
  • Ретельно промийте Ваші овочі.
  • М’яко та обережно просушіть їх, щоб не пошкодити плоди.

Як бланшувати овочі перед заморожуванням

Майже всі овочі необхідно обдавати окропом перед їх подальшою обробкою та заморожуванням.

Найпростіший спосіб бланшувати овочі – помістити помиті, порізані овочі у перфоровану вставку казанку та занурити їх у тільки-но закип’ячену воду. Бланшуйте їх від кількох секунд до кількох хвилин. Необхідно чітко дотримувати час бланшування, так як перетримані в окропі овочі (фрукти) швидко розварюються і погіршуються їхні смакові якості, а недотримані – згодом темніють.

Після того, як Ви закінчили бланшувати овочі, їх необхідно витягти та занурити у холодну воду або ж покласти на заготовлену до цього кригу. Тримайте їх під холодною водою ту саму кількість часу, що й в окропі. Вони мають охолонути.

Гарно промийте водою. Використайте для цієї цілі друшляк.

Якщо Ви збираєтеся заморожувати велику кількість всілякої городини, садовини чи ягід, то краще придбати друшляк побільше.

Заморожуйте плоди на папері для випічки ще до того, як покласти їх в контейнери

Якщо Вам хочеться використовувати заморожені плоди невеличкими порціями, коли прийде час, то краще заморожувати їх наступним чином:

  • Після бланшування, охолодження та миття розкладіть садовину чи городину на рушнику і дайте їй просохнути певний час. Кілька годин, щоб вода стекла.
  • Викладіть те, що бажаєте заморозити в один шар на папір для випічки.
  • Помістіть у морозильну камеру на кілька годин.
  • Витягніть з морозильної камери та розкладіть у спеціальні пакетики або контейнери заморожені шматочки овочів, фруктів чи ягід.
  • Наклейте назву з датою заморозки на пакетик.
  • Покладіть назад у морозильну камеру та зберігайте при низькій температурі.

Цей метод дає можливість отримати розсипчасті овочі та ягоди, що не злипаються у шматки з криги. Скільки треба, стільки й бери, коли знадобиться.

Пакування овочів, фруктів та ягід

Не зволікайте: тільки-но дістали з морозильної камери, щоб перекласти у спеціальну тару, робіть це одразу ж.

Назву й дату пишіть до того, як дістали овочі для фасування.

Лишайте в тарі трохи місця, – не заповнюйте до країв. Пам’ятайте, що вода при заморозці розширюється і багатьом видам овочів та фруктів потрібне буде ще трохи місця.

Випустіть повітря перед тим, як закрити контейнер чи пакетик. Повністю закрийте.

Броколі, кольорову капусту та аспарагус можна заповнювати до країв. Води в них зовсім мало.

Використовуйте спеціальні пластикові контейнери або пакетики із застібкою.

Використовуйте високоякісні продукти для заморозки. Купуйте їх в сезон, щоб вони не були перестиглими. Краще купуйте садовину та городину на базарі.

Що можна заморожувати?

Городина: помідори, кабаки, баклажани, перець, морква, зелений горошок, стручкова квасоля тощо.
Все, що найбільше любите та часто з’являється на Вашому столі.

Ягоди: вишня, слива, чорниця, обліпиха, брусниця, смородина, йошта. Все, що можна їсти, з чого можна зварити компот або спекти пиріг.

Садовина: яблука, сливи, абрикоси… На що вистачить фантазії, місця в морозильній камері та домашнього бюджету.

Готуйте сані влітку…А ось овочі, фрукти та ягоди – влітку та восени. Коли час. А взимку насолоджуйтеся!

Джерело: vegetable-gardening-online.com

Коментарі