Кропива - повноцінний мультивітамінний комплекс
Секрети

Кропива – натуральний мультивітамінний комплекс

Share Button

В наші часи більшість, навіть, не здогадується, що таке кропива. Для багатьох стане великою несподіванкою те, що протягом тривалого часу кропиву не тільки активно вживали як їжу, але й використовували в медицині.

Не джміль, не бджола, а жалить

В наш час, коли все більше людей почали віддавати перевагу стравам органічного походження, кропива стає все більш популярним гостем на нашому столі. Не в останню чергу завдяки своїм корисним властивостям, підтвердженими, до речі, науковими дослідженнями.

Кропива потребує багатий вологий ґрунт, старі купи перегною та компост. Ще не так давно, зарослі кропиви були звичним явищем на маленьких фермах і активно використовувались для різних потреб. Кропива – потужне джерело вітамінів та мікроелементів, такий, як бор, та має високий вміст білків. Навесні її їли як зеленину, годували домашніх тварин та використовували для виробництва компосту.

Більшість із нас в дитинстві, вивчаючи світ, швидко засвоїли потенційну небезпеку рослини та необхідність уникати дотику з кропивою. Всі ми співчували маленькій дівчинці з казки Ганс Крістіана Андерсена, яка мала зіткати одинадцять сорочок для своїх братів.

Тканина з кропиви

Проте тканина з кропиви – це не казка. Густі та волохаті волокна з кропиви використовувались для прання полотна практично на всій території Європи. В Шотландії, наприклад, кропив’яне полотно ще в 17 сторіччі вважалось одним з найміцніших видів тканин. І європейці, і корінні американці активно використовували кропиву для в’язання міцних мотузок та рибацьких неводів.

Лікувальні властивості кропиви

Лікувальні властивості кропиви, відомі протягом тисячоліття, і важко знайти народність, яка б не використовувала гарячий кропив’яний напій в лікувальних цілях.

Нещодавні дослідження підтверджують, що кропива має активні компоненти, корисні для жіночого здоров’я. Вони

  • нормалізують менструальний цикл
  • мінімізують симптоми менопаузи
  • гальмують зростання простати
  • знімають втому та анемію
  • знижують високий кров’яний тиск
  • гальмують початок остеопорозу
  • полегшують численні респіраторні хвороби, включаючи сінну лихоманку, астму, сезонні алергії
  • ефективно очищують нирки та жовчний міхур і, навіть, виводить дрібні камені з них.

Кропива широко використовувалась в косметичних цілях, включаючи виробництво мила та шампуню. Нею лікують проблемну шкіру, слабке та тонке волосся.

Крім листя активно використовувалось і бадилля кропиви. Античні греки додавали його при виробництві сиру, в Шотландії популярний пудинг з кропивою, в Іспанії омлет, а в Україні та багатьох країнах східної Європи варили добрезну зупу з кропивою.

Тож, кропиву, поза всяким сумнівом, можна назвати природним мультивітамінним комплексом.
До її складу входять вітаміни

  • A, C, E, F, K та P, а також Вітаміни групи B: тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, B-6.
  • Мікроелементи: цинк,залізо,магній,мідь,селен
  • А на додачу: бор, бром, кальцій, хлор, хлорофіл, калій, фосфор, сода, йод, хром, кремній та сірка.

Всі вони діють як антиоксиданти.

Корисні поради:

Рослину легко вирощувати, росте вона швидко і теплою весною можна зібрати 2-3 врожаї молодої кропиви.
Влітку, коли кропива починає цвісти, її можна висушувати і використовувати для чаїв та лікувальних настоїв.

Щоб не пожалити руки, використовуйте довгі кухонні рукавиці. При збиранні врожаю використовуйте ножиці, щоб не пошкодити корінь.

В’яла та м’ята кропива втрачає можливість жалити. Якщо Ви готуєте якісь страви з кропиви, покладіть її у кип’ячу воду на декілька секунд, або просто обдайте окропом. Але навіть, якщо кропива Вас трохи пожалила, не сумуйте, в невеликій кількості, це Вам тільки на користь!

Джерело

Коментарі