Яка різниця між фруктами та овочами?
Харчування

Яка різниця між фруктами та овочами?

Share Button

Багато хто з нас знає, що садовина та городина – дуже корисні для здоров’я. Проте мало хто знає про різницю. А вона є. З точки зору структури смаку та поживних властивостей існує багато відмінностей між овочами та фруктами. У цій статті ми трохи ближче поглянемо на ці корисні додатки до нашого столу, з’ясуємо у чому ж полягає відмінність між фруктами та овочами та, яку користь вони насправді нам дають.

Різниця між фруктами та овочами

На фрукти та овочі можна поглянути як з ботанічного, так і з кулінарного боку.

Від того, з якою частини рослини походить плід, залежить що це: садовина чи городина. Фрукти розвиваються з квітів рослин, в той час як овочі – з інших частин рослини. Садовина має насіння, а от городина вже коріння, стебла та корені.

А кухарі по-своєму відрізняють їх за смаком. Садовина, зазвичай, має солодкий або ж терпкуватий присмак, який використовують для приготування десертів, перекусів або ж соків. Овочі, за тією ж самою кулінарною класифікацією, мають м’який або ж гоструватий смак, який додає родзинку в основні блюда та салати.

Фрукти, які ми плутаємо з овочами

Кожен з нас має певні упередження, щодо того, як смакують фрукти або ж овочі. І досить часто приймаємо за фрукти те, що насправді є городиною.

Помідори – найвідоміші всім фрукти, які частенько додають до овочевих салатів. В більшості через їх смак відбувається така конфузія.

А от і список всіх овочів, які насправді – фрукти.

  • Кабачки
  • Авокадо
  • Огірки
  • Перець
  • Баклажани
  • Оливки
  • Гарбуз
  • Стручки гороху
  • Цукіні

Городина із солодкуватим смаком

А ось є й інша сторона медалі. Є на наших столах такі овочі, які ми плутаємо з фруктами. Ця плутанина відбувається через те, що деяка городина має аж занадто солодкуватий присмак. А на кухні з них готують десерти, печуть пироги або тістечка.

Знайомтесь, рубарб, більш відомий нам, як ревінь. Пиріг з ревенем – солодкий десерт з кислуватим смаком. А от до компоту часто додають родзинки та цукор. І не кажіть своїм дітям, що це овоч, бо вони не дуже люблять пити овочеві компоти або ж поглинати овочеві пироги… Проте, так як ревінь походить зі стебла, то технічно – це городина.

В Америці на день Подяки дуже популярний пиріг з солодкої картоплі. Ну про буряк, моркву, брукву та ріпу мовчимо. Хоча, з них також непогані десерти можна приготувати.

Яка різниця в поживності між садовиною та городиною

І хоча здорове харчування включає в себе як садовину, так і городину, все ж таки існує різниця в поживності між цими двома групами. І одні, й другі мають високий вміст клітковини – найосновнішої речовини для доброго здоров’я. Є в них і вітаміни, і мінерали, і антиоксиданти, і рослинні сполуки. Також у складі фруктів та овочів майже не має жиру та досить низький вміст натрію .

А різниця полягає в кількості цукру, тобто, натуральної фруктози. У фруктах її набагато більше. Хоча й овочі мають цукор у своєму складі. Калорійність в них також різниться через це.

Харчові волокна або ж клітковина – ще один фактор. Вміст клітковини у фруктах значно вищий: від 2 до 15 грам на 100 грам. А от городина має менше волокон: від 1,2 до 4 грамів на ту ж саму вагу.

Вміст води значно вищий в овочах, як це не дивно. Листяні овочі можуть мати 84–95% води у складі, а от фрукти лише 61-89%.

А ось кілька прикладів поживності деяких фруктів та овочів

Бульба

Багата на клітковину. Не всі про це знають, але й вітаміну С в ній теж не мало. На додачу бета-каротин, магній та вітамінів групи В.

Цитрусові

В них багато вітаміну С, бета-каротину, фолієвої кислоти та антиоксидантів, які борються з дегенеративними захворюваннями.

Капустяні

Містять групу сполук, що пов’язують з профілактикою раку – глюкозинати.

Ягоди

В них повно антоціанів. Це протизапальні компоненти, які значно знижують окислювальний стрес та сприяють здоров’ю серця.

Зелені листяні

В них багато каротиноїдів, таких як лютин, що
зменшує ризик серцевих хвороб, нападів та раку.

Овочі та фрукти просто необхідні нам для гарного самопочуття та доброго здоров’я.

Які ж переваги вживання садовини та городини?

Їх багато, їх так багато, що для цього треба писати окрему статтю. Проте, зазначимо, що:

  • Фрукти та овочі позитивно впливають на весь ШКТ, зокрема кишечник, бо в них багато клітковини.
  • Вони допомагають нормалізувати вагу при правильному споживанні.
  • Зменшують ризик серцевих нападів та захворювань.
  • Зменшують ризик захворіти на рак.
  • Нормалізують рівень цукру в крові.

Пам’ятайте, що все вищезгадане відноситься до цілих плодів, але не до соків. Соки мають зовсім іншу дію на організм через концентровану кількість вітамінів та мікроелементів в них за відсутністю клітковини. Про це читайте статтю «Цукор – токсин, що викликає залежність та зміни в печінці».

Отже, споживайте на здоров’я садовину та городину. Чим більше, тим краще. І пам’ятайте, що найкорисніші фрукти та овочі – з бабусиного городу і в сезон саме цих плодів. Полуниця взимку навряд нестиме якусь користь…

Джерело: authoritynutrition.com

Коментарі