Як чашка кави допомагає прожити довше
Харчування

Як чашка кави допомагає прожити довше

Share Button

Незабутній запах та смак кави не можна сплутати ні з чим. Вранці, для багатьох з нас чашка кави – вагома причина піднятись з ліжка. І не дарма напій, що виготовляється з висушених та підсмажених ягід, має загальносвітову популярність.

Ця популярність, до речі, триває вже не одне сторіччя. Більш ніж 400 мільярдів горняток кави випиваються щорічно. Після води кава – найбільш вживана рідина в світі. Кава має свої переваги та недоліки. Про її користь та шкоду вже не одне десятиліття ведуть суперечки вчені та дослідники. У цій статті ми розкриємо те, що вчені вважають позитивним ефектом вживання кави.

Користь від того, що кава подовжує людське життя, важко залишити без уваги. Крім неперевершеного смаку, кава також позитивно впливає й на деякі інші сторони нашого життя.

Кава багата на антиоксиданти, рибофлавін (вітамін В2), пантотенову кислоту (вітамін В5), марганець, калій, магній та нікотинову кислоту.

Натуральна кава

Варто пам’ятати, щоб кава була корисною, потрібно випивати не більш ніж 3-5 горняток на день. Також потрібно розуміти, що викладена інформація стосується натуральної кави! Розчинна кава такою не є і до справжньої кави має дуже далеке відношення.

1. Кава та довголіття

Кава захищає від старіння завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Антиоксиданти знешкоджують вільні радикали, які відіграють активну роль в процесі старіння. Надмірна концентрація вільних радикалів ослаблює імунну систему та робить організм більш вразливим до хвороб.

Дослідження підтверджують, що споживачі кави менше схильні до багатьох захворювань. Це дає підстави стверджувати, що кава додає років до нашого життя.

Дослідження 2008 року, результати яких були опубліковані в медичному журналі Annals of Internal Medicine показують, що вживання кави без кофеїну знижує ризик серцево-судинних захворювань.

Більш того, великі дослідження 2012 року, результати яких були опубліковані в медичному журналі New England Journal of Medicine доводять, що споживання кави подовжує життя. Це відбувається навіть з тими людьми, які ведуть не зовсім здоровий спосіб життя: вживають червоне м’ясо та ігнорують заняття спортом.

Нещодавні дослідження, результати яких були опубліковані 2005 року в науковому журналі Circulation виявили, що ті, хто регулярно п’ють каву (менше 5 горняток в день), знижують ризик померти дочасно від серцево-судинних хвороб, діабету 2 типу, неврологічних хвороб та, навіть, зменшують ризик самогубства! Ці дослідження були проведені Американською Асоціацією Серця.

2. Захищають від раку

Антиоксидант, який знаходиться в каві, є причиною зниження ризику захворіти на рак багатьох типів.

Кава містить такі активні речовини як кофеїн та фенольна кислота. Вони демонструють антиоксидантні властивості, сприяють метаболізму глюкози, підтримці рівня статевих гормонів. Це відіграє важливу роль в попередженні раку простати.

Дослідження 2011 року, результати яких були опубліковані в медичному журналі Journal of the National Cancer Institute Оксфордського університету, виявили потужній зв’язок між вживанням кави та низьким рівнем захворювань на рак простати. Дослідники пов’язують цей зв’язок з не кофеїновими компонентами в каві.

Результати досліджень, опубліковані в журналі American Journal of Nutrition демонструють, що кава зменшує ризик захворювання на рак прямої кишки та товстого кишечнику.

Також кава допомагає уникнути раку шкіри. Дослідження 2014 року, опубліковані в European Journal of Cancer Prevention свідчать, що кофеїн в каві знижує на 43% ризик захворіти на рак базальних клітин.

Нещодавній випуск журналу Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention 2016 року, який видається Американською асоціацією з дослідження раку стверджує, що навіть помірне вживання кави призводить до зниження розвитку колоректального раку на 26% (злоякісна пухлина товстого кишечнику).

3. Підтримує здоров’я печінки

Помірне споживання кави призводить до покращення роботи печінки. Для печінки більш корисною буде фільтрована кава, яка має гепатопротекторні властивості, або ж говорячи людською мовою: такі, які захищають печінку. Вона захищає від попадання в наш організм певних згубних речовин, таких як кафеоль та кафестол.

Дослідження 2013 року, опубліковані в журналі Hepatology, пропонують підвищити вживання кави для зменшення жирності печінки у людей, що страждають на неалкогольну жирову хворобу печінки (НЖХП). Кофеїн стимулює метаболізм ліпідів в клітинах печінки та знижує жирність печінки в мишей, яких тримали перед цим на дієті, багатій на жири.

Кава, навіть, знижує ризик захворіти на первинний склерозуючий холангіт (ПСХ), – рідкісної автоімунної хвороби жовчних проток в печінці.

Якщо Ви страждаєте на жирову хворобу печінки, уникайте споживання нефільтрованої кави, адже така може призвести тільки до погіршення.

Дослідження 2001 року, результати яких були опубліковані в журналі Annals of Epidemiology відзначають, що кава, на відміну від інших напоїв з кофеїном, може перешкоджати початку алкогольного або ж неалкогольного цирозу печінки. Інші дослідження, опубліковані в цьому ж журналі наступного року, підтверджують зв’язок між вживанням кави та захистом печінки від цирозу.

Пізніше, 2006 року, публікація в журналі Archives of Internal Medicine звітувала, що вживання кави пов’язують зі зниженням сили аспартатамінотрансферазів та аланінамінотрансферазів. Це захищає печінку від цирозу, особливо, його алкогольної форми.

Вживання кави захистить Вас не тільки від цирозу, а й від раку печінки. Дослідження 2005 року, опубліковані в журналі International Journal of Cancer стверджують, що вживання кави пов’язано з низьким рівнем захворювань на рак.

Схожі досліди, описані в журналі Gastroenterology 2007 року, також говорять, що вживання кави призводить до зниження ризику хвороби раку печінки.

4. Попереджує утворення жовчних каменів

Жовчні камені є дуже болючою проблемою, якої можна уникнути вживаючи смачну та ароматну каву. Сприяють цьому антиоксидантні та метаболічні властивості напою.

Дослідження 1999 року звітували в Journal of the American Medical Association і показали, що метаболічний ефект кави може знизити ризик розвитку жовчних каменів в чоловіків.

Дані досліджень опублікованих 2002 року в журналі Gastroenterology доводять, що в цьому питанні пощастило не тільки чоловікам, а й жінкам: у них також кава знижує ризик утворення жовчних каменів.

Інші дослідження, про результати яких звітує журнал European Journal of Epidemiology показують, що кава та кофеїн не тільки запобігають утворенню жовчних каменів, але й сприяють лікуванню новоутворених каменів.

5. Лікує хворобу Паркінсона або тремтливий параліч

Хвороба Паркінсона – друга найбільш поширена хвороба в групі нейродегенеративних захворювань. Вона спричинена відмиранням нейронів, що генерують дофамін в мозкових клітинах.

Враховуючи, що на сьогоднішній день для людства ця хвороба лишається невиліковною, основна увага зосереджена на попередженні захворювання та полегшенні симптомів.

Вживання кави вважається саме таким засобом, що не тільки попереджує хворобу Паркінсона, але й послаблює симптоми.
Результати досліджень 2010 року, опубліковані в Journal of Alzheimer’s Disease, відзначають нейрозахисну дію кофеїну в керуванні моторними та немоторними симптоми.

Інша публікація про результати досліджень в журналі American Academy of Neurology від 2012 року відзначає: «Хоча кава має сумнівну дію при лікуванні надмірної сонливості у хворих, проте дійсно покращує моторику». Скоріш за все, це відбувається тому, що кофеїн блокує хибні мозкові сигнали при тремтливому паралічі.

На додачу варто згадати, що кофеїн допомагає при слабоумстві та хворобі Альцгеймера.

Дослідження 2010 року, результати яких були опубліковані в Journal of Alzheimer’s Disease свідчать, що регулярне вживання кави знижує ризик захворіти на слабоумство та хворобу Альцгеймера. Це відбувається завдяки антиокислювальній дії та підвищенню чутливості до інсуліну.

6. Захищає Ваше серце

Помірне вживання кави (3-5 горняток на день) сприяє кращій роботі серця завдяки вмісту кофеїну в каві. Це також може бути пов’язано з фітохімічними натуральними складниками в кавових зернах, які зменшують запалення, що важливо для здорової роботи серця.

Мета-аналіз 21 перспективного дослідження проведений 2007 року, і опублікований в журналі Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases показує, що кава зменшує ризик ішемічної хвороби серця.

Пізніше, дослідження проведені серед японських чоловіків та жінок, результати яких були опубліковані в Journal of Epidemiology and Community Health в 2011 році, доводять, що вживання кави так само, як і зеленого, чорного та улун-чаю зменшує ризик вмерти від серцево-судинних хвороб.

Вживання кави, навіть, пов’язують із можливістю зменшення ризику серцевого нападу. Результати досліджень 2009 року, опубліковані в журналі Circulation, спростовують те, що довгострокове вживання кави може викликати серцевий напад, як це вважалось раніше. Навпаки – дані стверджують, що вживання кави знижує ризик серцевого нападу.

7. Допомагає вберегтися від діабету

Антиоксиданти, якими багата кава, підвищують чутливість до інсуліну та зменшують ризик захворіти на діабет.

Як вже згадувалось вище, кофеїн впливає на чутливість до інсуліну. В 2004 році, в журналі Annals of Internal Medicine були опубліковані дані, які свідчать, що кофеїн, взятий як з кави, так і з інших джерел, зменшує ризик захворіти на діабет як у чоловіків, так і у жінок.

Дослідження 2009 року, результати яких були опубліковані в журналі Diabetologia, що вживаючи щонайменше 3 горнятка кави чи чаю на день, Ви зменшуєте ймовірність захворіти на діабет другого типу. Тим не менше, дослідники стверджують, що цей ефект не може бути пояснений вмістом магнію, калію, кофеїну чи ефектом кров’яного тиску.

Дослідження 2013 року, опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition, аналізують дані вживання кофеїнових та декофеїнових напоїв та їхній вплив на діабет 2 типу серед 74,749 жінок. Результати свідчать, що напої з вмістом кофеїну зменшують ризик набути діабет на 4%, а декофеїнові – на 7%.

Нещодавні дослідження 2015 року, результати яких були опубліковані International Journal of Epidemiology доводять, що вживання кави зменшує ризик захворіти на ожиріння, метаболічний синдром та діабет 2 типу.

Варто пам’ятати, що якщо Ви додаєте цукор в каву, це зменшує користь. Навіть більше: вживання кави з цукром може сприяти розвитку діабету, а отже варто цього уникати.

Також, потрібно зазначити, що хоча кава може захистити від діабету, вона все ж таки небажана для людей, які хворіють на цю недугу.

Додаткові поради:

  • Ні в якому разі не купуйте дешеву низькоякісну каву: вона може містити токсини. Вона може викликати нудоту, головний біль та слабкість.
  • Випивайте від 3 до 5 чашок кави на день. Більша кількість кави може викликати безсоння та занепокоєння.
    Також не варто пити каву перед сном.
  • Під час вагітності не варто пити більше одного горнятка кави на день.
  • Люди з високим вмістом холестерину мають пити тільки фільтровану каву.
  • Кава протипоказана малим дітям тому, що може викликати нічне недержання сечі.

Смакуйте каву на здоров’я!
Джерело: top10homeremedies.com

Коментарі