Вся правда про знежирені продукти
Харчування

Вся правда про знежирені продукти

Share Button

У сучасному світі досить модним стало дотримуватись здорового способу життя та мати здорове красиве тіло, приклади яких можна побачити по телевізору, в журналах та, не так часто, в реальному житті. Жінки, значно більше, ніж чоловіки, концентруються на своїй меті мати ідеальну фігуру. І у цій боротьбі підходять різні методи.

Хто починає посилено займатися фітнесом, хто сідає на чергову дієту, а хто й поєднує одне з іншим. Способів багато. Люди обирають той, що більше до душі. Але, як говорить стародавній вислів: «Що занадто, те – не здраво», та ним, на жаль, нехтують сучасники. А таку прекрасну ідею, як здоровий спосіб життя, не просто доводять до абсурду.

ЇЇ використовують. Причому, не завжди за призначенням. Іноді, від незнання. Іноді, – від небажання знати. Іноді, – бо так зручніше. А деякі, – для власного збагачення. Але, незнання законів не звільняє від дії цих законів та Вашої відповідальності. І рано чи пізно прийде час розплати. В даному випадку постраждає більше всього Ваше здоров’я.

Ода знежиреним продуктам

Сьогодні на кожному перехресті, у кожному супермаркеті, у рекламі на телебаченні, в Інтернеті співають оду знежиреним продуктам. У деяких розвинених країнах світу, таких як США та Великобританія не знайдеш молочних виробів з нормальним відсотком жирності. Я маю на увазі 2,5% та вище. А наївні люди купують і споживають такі продукти в надії покращити власне тіло та здоров’я.

Іноземні сайти, та й вітчизняні теж, пропонують низькокалорійні дієти та обіцяють колосальні результати. Давайте розставимо все по поличках!

Чи правда це, чи міф, що знежирені продукти корисні для здоров’я?

Отже, спочатку розглянемо, що ж таке жири та яку роль вони виконують у життєдіяльності людини.

З Вікіпедії: “Жири – важливий продукт харчування людини. Значення жирів у харчуванні різноманітне. Підшкірна основа виконує низьку важливих функцій в організмі людини:

  • Теплоізоляційна: жир захищає тканини від надмірного впливу тепла та холоду.
  • Амортизаційна: запобігає ушкодженню внутрішніх органів та тканин внаслідок поштовхів та ударів.
  • Естетична: надає формам тіла ніжну округлість.
  • Енергетична: жири є найважливішим енергетичним компонентом харчового раціону: 1 г жирів дає 9 ккал енергії, в той час як вуглеводи звільнюють лише 4 ккал.

Жири у харчовому раціоні

Недостатнє надходження жирів в організм негативно впливає на різні види обміну речовин, функціональний стан окремих органів і систем, на працездатність та опірність організму несприятливим чинникам навколишнього середовища. Біологічне значення жирів зумовлене тим, що вони є носіями таких життєво необхідних для організму речовин як полі ненасичені жирні кислоти, жиророзчинні вітаміни (А, Д, Е, F, К, тобто ті, що перетравлюються, всмоктуються і транспортуються тільки в поєднанні з жирами), стерини, фосфоліпіди.

Достатня кількість жирів у харчовому раціоні забезпечує його енергетичну адекватність енерговитратам організму та високу інтенсивність пластичних процесів, зокрема синтез білка».

Хотілося б додати, що жир підвищує еластичність кровоносних судин та знижує їхню проникність. А жироподібна речовина лецитин у поєднанні з білком утворює клітинні мембрани. Але найважливішим є те, що незамінні жирні кислоти відіграють велику роль в утворенні та функціонуванні прогормонів простагландинів, що виробляються по всьому тілу та впливають на його функціональність. А дефіцит жирних кислот провокує гормональні порушення.

В наш час дієтологи поділили жири на дві групи:

  • є жири, які вважаються корисними та незамінними. Це мононенасичені та поліненасичені жири.
  • Є також шкідливі, що викликають проблеми зі здоров’ям. Це насичені та гідровані жири. До них також відносять холестерин – похідний ліпід, що знаходиться тільки в жирах тваринного походження (м’ясо, яйця тощо).

Ті ж самі дієтологи виявили, що в організмі людини приблизно 10%-20% жирового складу. Тобто, людина нормальної комплекції має приблизно 10-12 кг жиру, причому жінки іноді можуть мати трохи більше за чоловіків. Це обумовлено природною функцією дітонародження. Науково обґрунтований і той факт, що добова норма жирів від загальної кількості калорій у раціоні здорової людини повинна складати приблизно 30%. Але цим фактом нехтують. Його просто не згадують. Навіщо? Якщо хворіти нема кому, то й професія лікаря не буде актуальною. Я до того, що як не буде кому худнути, кому ж сплавляти знежирені йогурти, кефіри, майонез та сири?

А й не всі знають, що джерело калорій – це не стільки жири, скільки вуглеводи, що перетворюються на жир, якщо надходять у великих кількостях.

Одна молекула легкозасвоюваних вуглеводів (здоба, білий хліб, печиво, солодощі) утворює в організмі дві молекули жиру,- пояснює дієтолог Олена Соломатина,- звідси й «незрозуміла» додаткова вага.

Дієтичні сирки та йогурти

Друга проблема знежирених продуктів,- продовжує лікар,- те, що вони позбавлені свого нормального звичайного смаку. А для того, щоб примусити споживачів їсти, їх «покращують» харчовими додатками та великою кількістю цукру. До лікарів приходять, дивуючись підвищеному інсуліну в крові. Виявляється, що підшлункова залоза руйнується під впливом дієтичних сирків та йогуртів, які споживаються великими порціями на сніданок, обід та вечерю. Так що, якщо розібратися, то помірне споживання жирних продуктів виявиться безпечнішим фанатичного поїдання знежирених аналогів.

Часто в знежирені продукти, як молочні так і кондитерські вироби, пісні м’ясні напівфабрикати включають гідровані жири. Їх ще називають транс-жирами.

Що ж таке гідровані жири?

Під дією високих температур жири руйнуються, а потім їх оброблюють вуглецем. Після такої обробки жири стають твердими. Чим вони не корисні? Це тим, що виготовляються штучним шляхом в результаті хімічного процесу, в якому приймають участь метали, такі як нікель та алюміній. А структура змінених молекул не тотожна з його природним аналогом, тому приймати повноцінну участь в обміні речовин вони не можуть.

Надлишок гідрованих жирів може призвести до відкладання холестерину на стінках судин. Існують дані про їх зв’язок з раком, діабетом, хворобами печінки, хворобою Альцгеймера та депресіями.

Транс-жири використовують для збільшення строку придатності продуктів.

Гідровані жири піднімають рівень холестерину в крові набагато сильніше, ніж насичені жири. Тому їх треба їсти якомога менше. Ось чому більшість спеціалістів з харчування рекомендують до вживання звичайне масло (тобто насичені жири),ніж маргарин та інші спреди, які містять гідровані жири. Якщо на упаковці сказано «не містить жирів», «знежирене», або «0% жирності», – підозрюйте в його складі транс-жири.

British Medical Journal в 2010 відмітив, що чисельні дослідження довели шкідливість вживання транс-жирів в найменших кількостях. Вчені визначили, що денна доза таких жирів не має перевищувати 2% від калорійності денного раціону. А це приблизно 4г на добу.

Сучасний бізнес

Сьогодні ж прилавки магазинів заставлені продукцією з надписами «низькокалорійний майонез», «знежирений йогурт», «легкий кефір» тощо. Покупців приваблюють подібні надписи та красиві кольорові етикетки, а будь-який продавець зауважить, що «легка» продукція продається набагато швидше.

Так все ж таки, чи можна вірити обіцянкам виробників та рекламодавців про користь «здорової та легкої продукції», що перетворить Ваше життя на суцільний рай? Чи дійсно вона забере кілька сантиметрів з талії та покращить загальне самопочуття?

Треба пам’ятати просту істину: якщо щось видаляють, то щось і додають. У випадку зі знежиреною молочною продукцією видаляють жири, але натомість додають всілякі ароматизатори, підсоложувачі, пусті вуглеводи. Також на деяких етикетках можна побачити надпис «hydrogenated», або «гідрований». Що це означає?

Компанії з виробництва знежирених та низькокалорійних продуктів використовують елементарний принцип: «Жир в організмі людини утворюється від жирів, що містяться у продуктах харчування. Тому ми й вилучимо його!». Всі задоволені та щасливі! Виробник, – бо створив та продав продукт, покупець, – бо продукт допоможе дістатися цілі. Але, як ми вже не раз переконувались, сучасний бізнес зовсім не має на меті покращити стан здоров’я покупця. А навпаки. Необхідно створити такі умови, щоб покупець знов і знов повертався до того ж самого продукту.

Знежирена продукція – неабияка вигода для виробників.

По-перше. Знежирені продукти користуються популярністю серед населення з середнім та нижчим рівнем достатку. А таких у світі більшість. Пояснити це можна низькою собівартістю продукту: кокосове масло набагато дешевші вершкової сировини. Знежирене молоко – вторинний продукт від виробництва сметани, вершкового масла, натуральних сирів. Замість цукру використовують підсоложувачі, винайдені хімічним шляхом. А консерванти та стабілізатори використовувати набагато дешевше й вигідніше.

По-друге. Строк зберігання знежиреної продукції набагато довший. Пригадайте, скільки можна зберігати у холодильнику домашній йогурт? Тиждень, не більше. А перевірте строки придатності знежирених продуктів. Деякі сягають півроку. А це підвищує шанси виробників та продавців на продаж.

По-третє. Виробники «легкої продукції» забезпечують собі постійних клієнтів. Тобто люди не лише день за днем продовжують купувати їхню продукцію, але й споживають її набагато більше. Це психологічний аспект поведінки людини. Якщо «легше», то з’їсти (випити, викурити) можна більше. Ніхто не постраждає, а навпаки: більше задоволення від улюбленого продукту. Але це тільки на перший погляд. В кінці, задоволеними залишаться лише виробники, рекламодавці та продавці, тобто всі ті, хто «сплавляє» легку продукцію наївному споживачу. А той і вусом не дує!

«Зараз стало відомо про шкідливий вплив вживання знежирених продуктів. Один час в Америці люди їхали з глузду та вживали лише знежирені продукти. А загалом, вся нація з величезною зайвою вагою. Виявляється, що через те, що люди споживали лише знежирені продукти, вони набирали ще більше ваги. Тому що в жирних продуктах знаходяться спеціальні кислоти, що регулюють обмін речовин. Не можна їсти знежирене!»,- зазначає лікар-терапевт та член міжнародної ліги гомеопатів Белла Штернс. Я б додала, що не можна їсти лише знежирене.

Лише назва

Знежирений, низькокалорійний, біопродукти – це всього лише назва, психологічний капкан, що неймовірним чином впливає на підсвідомість людей. У нашій країні немає державної служби, щоб перевіряла та встановлювала енергетичну цінність йогуртів, сиру, сметани, шоколаду тощо. Отже, виробники можуть без всякого сорому приписати продукту високу або низьку калорійність.

Зі зниженням кількості жирів у деяких продуктів його калорійність та вміст вуглеводів не тільки не зменшується, а й у окремих випадках, збільшується. Наприклад, в йогурті 2,8% жирності кількість вуглеводів складає 13,7 одиниць (може збільшуватись в залежності від доданих фруктів). Йогурт від того ж самого виробника з жирністю 3,5% має в 2 рази менше вуглеводів – 6,3 одиниці. І якщо 3,5% йогурт має 75 ккал, то його знежирений аналог має 104 ккал у своєму арсеналі. Пояснити це легко: нестача жирів компенсується вуглеводами (цукрозамінники, емульгатори, стабілізатори), щоб продукт був смачнішим. Інакше – ніхто й не гляне на нього наступного разу.

Тож, добре подумайте до того, як придбати “легку” продукцію! Дбайте про своє здоров’я, а не про кишені наших, зовсім не бідних бізнесменів.

Коментарі