Цикорій
Харчування

Цикорій

Share Button

Для багатьох цикорій – це просто замінник кави, хоча, на мій погляд, називати його так зовсім не вірно. Звісно ж, що багато людей, які з тих чи інших причин не можуть пити каву, із задоволенням цмулять цикорій зрання. Та ще й забарвлення в них схоже. Проте, для мене, називати цей напій з багатим неповторним та колоритним смаком якимось замінником, не зовсім коректно.

Корінь цикорію, який використовують для приготування напою, багатий на харчові волокна. Він має м’який кремовий присмак, який дещо нагадує смак жиру. Це робить його чудовим замінником у таких продуктах, як морозиво, маргарин та різноманітні соуси.

Користь кореня цикорію

1. Зменшує стрес

Якщо Ви перебуваєте в стресовому стані, Вам варто уникати вживання кави. Кофеїн, який є основним інгредієнтом кави, присутній, хоч і в невеликій кількості, в декофеїнованій каві. Обмежуючи вживання кофеїну, Ви можете зменшити рівень адреналіну та холестерину в крові, що допоможе Вам подолати стрес.

Результати дослідження 2006 року, опубліковані в журналі Pharmacology Biochemistry and Behavior демонструють, що постійне вживання кофеїну в стані стресу значно підвищує рівень кортизолу – гормону стресу. Тож, вживання цикорію, який, як відомо, не містить кофеїну, допомагає знизити рівень кортизолу, а відповідно – й рівень стресу.

2. Має протизапальні властивості

Поліфеноли, на які багатий цикорій, мають протизапальні властивості. Дослідження, що були проведені Кафедрою патофізіології і геронтології Печського університету в Угорщині, свідчать про це. 27 добровольців протягом тижня вживали цикорій і, вже за тиждень, у них підвищився рівень деформованості еритроцитів, а з ним і можливість тіла протистояти запальним процесам відновленням клітин до первісного стану.

Запалення є коренем багатьох хвороб і прибираючи його ми допомагаємо організму уникнути багатьох хвороб вже на початку.

3. Захищає печінку

Дані про здатність екстракту кореню цикорію захищати печінку від згубної дії вільних радикалів та, можливо, токсинів, були опубліковані в медичному огляді 2005 року. Піддослідні були поділені на дві групи в залежності від типу лікування, рівню шкоди від вільних радикалів та рівню антиоксидантів.

Лікування, яке включало вживання екстракту кореню цикорію, значно знижувало окислювальний стрес та попереджало пошкодження клітин, зрештою поліпшуючи здатність печінки виводити токсини.

Результати досліджень свідчать, що екстракт цикорію багатий на натуральні антиоксиданти та здатен виводити вільні радикали. Внаслідок цього, він покращує захисну здатність організму та очищує печінку.

4. Може попереджувати чи сповільнювати розвиток діабету

Існує велика кількість природних шляхів лікування діабету і починаються вони всі з дієти. Цикорій може стати корисним додатком до дієти для попередження та лікування діабету.

2005 року проводились дослідження над витяжкою із смаженого цикорію, результати яких були опубліковані в Journal of Traditional and Complementary Medicine. Досліджувався вплив на глюкозу в крові, ліпідний обмін та роботу кишечнику у 47 здорових дорослих.

У тих, хто вживали цикорій, разюче покращився рівень адипонектину в крові – білок, який регулює рівень глюкози та розбиває жирні кислоти. Це означає, що корінь цикорію сприяє профілактиці та лікуванню діабету, а на додачу – покращує випорожнення.

5. Допомагає хворим на остеоартроз

Клінічні дослідження, проведені в Техаському університеті, підтверджують протизапальні властивості цикорію, які можуть допомогти хворим на артрит: а саме остеоартроз, викликаний дегенерацією суглобового хряща.

6. Сприяє здоровій роботі кишечника

Корінь цикорію містить інулін, який є пребіотиком, стимулюючи внутрішню мікрофлору. Також інулін відноситься до харчових волокон і легко бродить в дружньому середовищі травного тракту, сприяючи травленню. Пребіотики сприяють розвитку корисних для травної системи пробіотиків, а також покращують поглинання кальцію. За такі якості, як інулін зокрема, так і корінь цикорію, є постійними гостями пробіотичних препаратів.

Це звісно корисно, проте варто пам’ятати, що зі збільшенням ферментації виробляється більше газів, що може спричинити деякий дискомфорт. Якщо Ви коли-небудь запитували себе, чому від певної їжі Ви відчуваєте незручність у шлунку, то це завдяки кількості інуліну, який організм намагається спожити, викликаючи при цьому здуття, гази та біль в животі.

7. Полегшує закрепи

Дослідження проведені журналом International Journal of Food Sciences and Nutrition свідчать, що корінь цикорію має проносні властивості. Це відбувається завдяки вмісту вищезгаданого інуліну. Результати свідчать, що вживання 15 грам інуліну покращує роботу кишечнику та полегшує випорожнення, особливо у літніх людей.

Поживні речовини в цикорію:

Один середній, сирий (близько 60 грам) корінь цикорію містить:

  • Калорії – 44
  • Вуглеводи – 10,5 грам
  • Білки – 0,8 грам
  • Жири – 0,1 грам
  • Клітковина – 0,9 грам
  • Вітамін В6 – 0,1 міліграм (7% ДН (Денна норма))
  • Марганець – 0,1 міліграм (7% ДН)
  • Вітамін С – 3,0 міліграма (5% ДН)
  • Калій – 74 міліграмам (5% ДН)

Вживання кореню цикорію

Інулін, на який багатий корінь цикорію, відноситься до класу полісахаридів, ланцюжок яких не може бути зруйнований шлунковим соком і часто використовується в продуктах багатих на клітковину та позбавлених клейковини (глютену). Саме інулін, який добувається із кореню, і є основою цикорієвого напою.

Що таке інулін?

Інулін відноситься до розчинних харчових волокон та пребіотиків. Розчинні харчові волокна можуть вбирати рідину та згущувати її, збільшуючи при цьому розмір рослини. Завдяки цій властивості, а також можливості надавати страві соковитий кремовий смак, інулін широко застосовується як в кулінарії, так і харчовому виробництві.

Зазвичай, саме інулін використовують в знежирених йогуртах та кефірах, морозиві та білкових коктейлях. Для заміни клейковини його використовують при випічці хліба, здоби та деяких інших продуктах. Властивість розчинних харчових волокон сповільнювати процес травлення їжі та підтримувати відчуття ситості протягом довшого часу використовується в різноманітних дієтах та при схудненні. Також, розчинні харчові волокна позитивно впливають на рівень цукру в крові.

А в місті Новий Орлеан, що на півдні Північної Америки, здавна готують каву з додаванням цикорію. Смакуйте на здоров’я!

Джерело: draxe.com

Коментарі