Цукор - токсин, що викликає залежність та зміни в печінці
Харчування

Цукор – токсин, що викликає залежність та зміни в печінці

Share Button

Продовжуємо розповідати про цукор. Ми почали цю тему у статті “Чим Небезпечна Фруктоза. Гірка Правда Про Цукор“. Дана публікація доповнює та розширює тему про нього.

Всім відомо, що алкоголь не є корисним для організму. Це токсична речовина. А постійне тривале вживання його може призвести до серйозних наслідків у роботі печінки. Навіть, якщо Ви точно не знаєте, що відбувається в організмі після кількох келихів спиртного, на ранок Ви це чудово відчуваєте у вигляді похмілля. І в принципі, жодній людині не потрібно доводити, що алкоголь токсичний та шкодить організму.

Чому ми відчуваємо алкогольне сп’яніння?

Тому що 10% спирту метаболізується мозком, 10% – органами, а 80% – обробляється в печінці. Через надмірну роботу печінка може захворіти на різні недуги, якщо споживати алкоголь регулярно й у великих дозах. Проте, печінка – дуже потужна машина нашого тіла, тому це досить тривалий процес і не всі доходять до подібної стадії.

А що, якщо в світі існує речовина, яка так само впливає на організм з єдиною різницею: мозок не метаболізує її, тому Ви не відчуваєте сп’яніння та гострих наслідків її токсичності? І замість 12 негативних ефектів отримуєте лише 8? Лише?

  • захворювання крові
  • електролітний дисбаланс
  • гіпертонія
  • серцева недостатність
  • серцева хвороба
  • високий рівень тригліцеридів у крові
  • панкреатит
  • харчова недостатність
  • ожиріння
  • жирова хвороба печінки
  • алкогольний синдром плоду
  • згубна звичка.

Знайомтесь – це Цукор

Як Вам такий варіант? Мало хто знає, що подібна речовинна вже існує і ми споживаємо її у великих кількостях. Вона, як і алкоголь, не є необхідною для біохімічних реакцій організму чи для виживання. Вона не метаболізується мозком, а отже Ви не отримуєте ефект сп’яніння. Вона обробляється в печінці. І часте її вживання призводить до різноманітних проблем зі здоров’ям. Знайомтесь, товариші – це фруктоза. А щоб все було зрозуміло – ЦУКОР.

Ви б не думали двічі чи давати Вашій дитині пляшку пива, проте Ви не думаєте те саме про пляшку кока-коли. Хоча насправді, вони – однаковісінькі.

– Роберт Лустіг (Robert H. Lustig, MD)

Роберт Лустіг – людина, що викриває всю сучасну «солодку» систему. У своїх лекціях він часто використовує фрази, що «Цукор – це отрута, токсин, що викликає залежність та зміни в печінці». Свої слова він обґрунтовує на основі

  • медичних досліджень
  • мета даних
  • політичного аналізу
  • власної тривалої практики роботи з дітьми в Каліфорнійському Університеті
  • на основі знань з біохімії: як цукор переробляється в організмі.

Для того, щоб зробити певні висновки про цукор, треба поглянути, як переробляються організмом такі вуглеводи, як хліб та спиртне.

Не обов’язково запам’ятати всі ці складні терміни, просто спостерігайте за рухом речовини в організмі.

Що відбувається в організмі після того, як Ви з’їли шматок білого хлібу:

Найголовніше: тільки 20% потрапить до печінки, тому що решта – 80% – метаболізується всіма клітинами організму. Перед тим, як глюкоза потрапить до печінки, вона стимулює вироблення інсуліну в підшлунковій залозі.

Інсулін задіює рецептор IRS-1, що викликає ряд реакцій в організмі, активуючи SREBP1 та фермент під назвою глюкокиназа. Глюкокиназа приймає глюкозу в глюкозо-6-фосфат, який зберігається в печінці у вигляді глікогену.

Резервний бак

Глікоген – резервний бак енергії. Бігуни часто заповнюють його перед змаганнями та використовують для бігу на довгі та тривалі дистанції. Те, що не йде в глікоген, метаболізується до пірувату – вугілля наших клітин.

Піруват надходить в мітохондрії клітин та після серії реакцій сприяє виробленню енергії у вигляді АТФ. Утворюється невелика кількість цитрату, який клітина перероблює в жир.

Потім, щоб цей жир не затримувався в печінці, утворюється ЛНЩ («поганий холестерин»), що через кров йде до жирової тканини та зберігається там. ЛНЩ – великий внесок до хвороб серця. Проте пам’ятайте, що лише 20% глюкози надійшло до печінки, половина з чого переробилася в глікоген. І може, лише 1/50 стане холестерином. Це не так вже і погано.

Як діє спиртне в організмі?

Етанол не є обов’язковим компонентом в біологічних реакціях організму, тому він обробляється як токсин у печінці. 10% перероблюється у шлунку та кишечнику, 10% надходить в мозок, щоб ми відчували сп’яніння, а решта – 80% – до печінки. Отже, печінка має працювати у 4 рази важче зараз.

Етанол не потребує інсуліну, тому він перетворюється в ацетальдегід, який формує так звані активні форми кисню. Саме вони руйнують білки в організмі. Це є першопричиною раку та відіграє ключову роль у процесі старіння.

Ацетальдегід перетворюється в ацетат та попадає в мітохондрії клітин. Потім відбувається все те саме, що й у випадку з глюкозою. Отже, алкоголь перевантажує мітохондрії. Як? Ацетат надходить до клітини, там перетворюється на тонну цитрату, стимулюючи вироблення «поганого холестерину» та величезної кількості жирових запасів. Цей процес чудово ілюструє «пивний» живіт, бо це саме та область, де виробляється жир.

На додачу до цього, печінка експортує частину жиру у вигляді вільних жирних кислот, які потрапляють до м’язів та створюють м’язову інсулінорезистентність (ІР). Деякі з цих кислот не можуть навіть потрапити в кров’яне русло і сидять навколо печінки. І ось вже маємо алкогольну жирову хворобу печінки. А ще й підшлунковій доводиться працювати в рази більше. Тут і до панкреатиту недалеко.

Давайте розглянемо цукор

Одна молекула цукру складається з глюкози та фруктози. Фруктоза – це те, що робить солодке солодким. І те, що створює проблеми в організмі.

Як і спиртне, фруктоза не є обов’язковим компонентом обміну речовин, тому організм перероблює її як токсин. Після надходження фруктоза перероблюється на піруват та надходить до мітохондрій клітин. Отже, маємо таку ж саму ситуацію, коли все йде прямо в печінку для обробки.

Печінка перевантажується. Піруват вступає в цикл трикарбонових кислот, виробляє купу цитрату, «поганого» холестерину та жирових клітин. Так само може з’явитись м’язова ІР. Так само не весь жир виходить з печінки: і ось вже маємо неалкогольну жирову хворобу печінки.

Ожиріння на рівному місці

Насправді, є ще один елемент метаболізму фруктози, про який варто згадати. Вона утворює ксилулозо-5-фосфат, який додатково стимулює утворення жирів. Ось і маємо ожиріння на рівному місці. Крім того, фруктоза стимулює утворення сечової кислоти, яка підвищує кров’яний тиск. Гіпертонія на додачу.

Все це чудово ілюструє документальний фільм «That Sugar Film», в якому герой сідає на низькокалорійну дієту з величезною кількістю знежирених продуктів, фруктових соків, коктейлів тощо. Результати Деймона вражають. За місяць він набрав 8,5 кг та 7% жиру, не змінюючи кількості споживаних калорій, стилю життя та фізичного навантаження. А через 18 днів у нього вже була неалкогольна жирова хвороба печінки.

А Кока-Кола і досі робить вигляд, що калорія – це просто калорія, незалежно від того, звідки вона приходить? А всі ці соки для малят – теж фруктоза, яку організм перероблює як токсин!

Фруктоза у фруктах

Ще варто додати, що клітковина у плодах – це те, що захищає нас від шкідливої дії фруктози. Клітковина уповільнює швидкість всмоктування фруктози, тому печінка має достатньо часу, щоб обробити як належить весь цукор, який надходить в організм.

Клітковина також дає почуття насиченості. Сік з 4 яблук – відома практика, ознака здорового харчування. А от спробуйте з’їсти ці 4 яблука за раз. Навряд.

Один алкогольний напій на тиждень навряд призведе до серйозних проблем зі здоров’ям, проте з кожним прийомом їжі не варто зловживати спиртним. Так само і з цукром.

Одне тістечко не призведе до збоїв у роботі печінки, проте постійне вживання солодких напоїв, соків, йогуртів та солодощів – це вже проблема. І дуже часто ми скидаємо це на плечі наших дітей. Від незнання. Алкоголь доступний лише з 18 років. А цукор? Тож, смакуйте солодощі розсудливо.

Коментарі