Сирівець або хлібний квас
Рецепти Харчування

Сирівець або хлібний квас

Share Button

Сирівець – це давня назва хлібного квасу. Зараз ця назва майже не вживається, а більшість українців, мабуть, дуже здивуються, дізнавшись, що квас буває не тільки хлібним. Проте це так. Квас готували із садовини, ягід, меду, ревеню та березового соку. Готували, навіть, буряковий квас, хоча варто зазначити, що пили його рідко, а, зазвичай, використовували для приготування борщів.

Дидона рано схопилась, Пила з похмілля сирівець …

– І.Котляревський, “Енеїда”

Для приготування хлібного квасу Вам знадобиться:

  • Джерельна вода – 2 л
  • Житній хліб – 600 грам
  • Житнє борошно – 80 грам
  • Опара – рецепт дивіться нижче

Для приготування опари:

  • Джерельна вода – 1 л
  • Житнє борошно – 40 грам
  • Дріжджі – 10 грам

Приготування опари

Розмішайте 40 грамів борошна в теплій воді, додайте дріжджі та залиште на добу в теплому місці.

Рецепт приготування сирівцю

  1. Нарізаний невеличким шматочками черствий хліб підсушити в духовці, надавши йому здорового рум’янцю. При відсутності черствого, можна взяти звичайний.
  2. Сухарі розмішайте з борошном та залийте окропом.
  3. Накрийте щільною тканиною та залиште на добу, поруч з опарою, в теплому місті.
  4. За добу додайте опару та лишіть бродити на декілька днів.

Готовий сирівець процідіть. Зберігайте в прохолодному місті.

Смачного!

Коментарі