Як сира їжа шкодить Вашому здоров'ю
Аюрведа Харчування

Як сира їжа шкодить Вашому здоров’ю

Share Button

Таке формулювання питання, звичайно, може суперечити тому, на що запрограмовані наші думки з самого раннього віку, – ідеї, що вживання самих сирих овочів та фруктів допоможе здобути абсолютне здоров’я та назавжди позбавить від хвороб. Нас вчать і ми вчимо своїх дітлахів, що, хто яблуко в день з’їдає, у того лікар не буває. Та чи відповідає це дійсності і звідки до нас прийшло?

Традиційна китайська медицина – система, що існує понад 3000 років, стверджує, що сироїдіння може стати величезною перешкодою на шляху до Вашого здоров’я. Аюрведа, що нараховує більш, як 5000 років, її повністю підтримує.

В Аюрведі та китайській традиційній медицині температура їжі, що споживає людина, відіграє дуже важливу роль у визначенні, наскільки це корисно. Нижче перераховані сирі продукти мають “охолоджувальний” ефект на тіло, незалежно від того, чи споживається продукт в холодному чи гарячому стані.

  • яйця
  • тофу
  • пшениця
  • зелені чаї

А такі продукти, навпаки, мають “зігрівальний” ефект для людського організму.

  • фініки
  • сквош
  • кориця
  • імбир

Просто уявіть собі каструлю супу на плиті. В нашому випадку шлунок і є каструлею. Для того, щоб приготувати добрий суп, температура води має бути достатньо високою. В традиційній китайській медицині саме селезінку вважають полум’ям, що підігріває суп. Якщо Ви постійно будете класти в каструлю лише холодні інгредієнти, то Вам потрібно включити вогонь, щоб суп приготувати. Такий процес сприяє постійному надлишку тепла, тобто “підігріванню” та вичерпання енергії “янь” в організмі.

Якщо Ви маєте “гарячу” конституцію, то споживання продуктів з “охолоджувальним” ефектом в помірних кількостях стануть лише перевагою і будуть корисними. Та все ж таки, незалежно від конституції і будови тіла, 100% сироїдіння може дуже сильно зашкодити здоров’ю, як стверджують джерела традиційної китайської медицини.

Споживання великої кількості сирих овочів та фруктів залучає неймовірну кількість енергії селезінки та в кінці кінців може призвести до такого явища, яке називають дефіцит ци в селезінці, тобто недостатньої кількості життєвої енергії селезінки.

Надлишок “вогкості”, що виникає від недостатньої кількості полум’я під каструлею, також є прямим результатом відсутності теплової енергії тіла. В результаті цього суп не готовий до споживання. Отже, можна сказати, що енергія ци є життєдайною, а її нестача супроводжується:

  • Втомою та слабкість
  • Запаморочення
  • Тягне на солодке
  • Втрата концентрації
  • Нудота
  • Постійно холодні руки
  • Пітливість без навантаження
  • Постійне відчуття насиченості та газоутворення
  • Тимчасова втрата апетиту
  • Кашкоподібний слабкий стул
  • Послаблений імунітет
  • Діабет
  • Складно прокидатись вранці

Також, як наслідок надлишку “вогкості” в організмі виникають наступні симптоми:

  • Погіршується травлення
  • Втома та слабкість
  • Запалення
  • Астма
  • Надлишкова вага
  • Утримання вологи в організмі та набряки як наслідок
  • Високий рівень цукру в крові
  • Інфекції сечових шляхів
  • Екземи
  • Здуття живота
  • Відсутність апетиту
  • Депресія

Що робити при дефіциті енергії ци в селезінці та надлишку вологості в організмі?

Вводьте у свій раціон злегка приготовані овочі та фрукти, спеції, що мають “зігрівальний” ефект для тіла. Вони допоможуть позбутися нестачі енергії ци та приберуть сирість, спалять її.

Чи дійсно теплова обробка їжі руйнує корисні речовини?

Сироїди, в свою чергу, стверджують, що теплова обробка їжі руйнує корисні речовини та ферменти продуктів. Але, це не завжди так. Такі фітохімічні сполуки як лікопін та каротиноїди стають більш доступними для повного споживання клітинами тіла при приготуванні їжі.

Традиційна китайська медицина вважає, що теплова обробка продуктів харчування знищує клітинну стінку рослин та робить більш поживні речовини для нас доступнішими. Тому, Ваше тіло не лише спалюватиме менше життєдайної енергії при травленні продуктів, а й засвоїть набагато більше поживних і корисних речовин, бо їжа приготована, і не сира.

Часто люди, що ведуть здоровий спосіб життя і починають вживати сирі овочі та фрукти: сироїди, моно сироїди, вегани тощо,- жаліються на власне здоров’я. Часто вони списують це на очищення організму від шлаків і токсинів, та з часом, все ж, розчаровуються в подібній системі харчування і кидають її. Погодьтеся, що це дуже сумно мати погане здоров’я та почувати себе постійно втомленим, коли харчуєшся природною “правильною” їжею.

В цілому світі ми вимірюємо їжу як здорову чи не здорову за кількістю поживних елементів, що вона пропонує нам. І дійсно, сирі овочі та фрукти битком набиті поживними речовинами, але зважаючи на їх “охолоджувальний” ефект, наше тіло має докласти чимало зусиль для того, щоб асимілювати поживні речовини.

Традиційна китайська медицина пропонує більш детальний погляд на травну систему та допомагає у визначенні вибору здорового харчування відповідно до індивідуальних властивостей кожної окремої людини.

Інтернет надає багато ресурсів для визначення індивідуальної конституції тіла або доші, як їх ще називає давня наука Аюрведа. Використовуючи такі дані та користуючись подібною інформацією правильно, допоможе Вам налагодити здоровий стиль життя та збалансувати емоційні, ментальні та фізичні стани.

Джерело: collective-evolution.com

Коментарі