Супер-їжа для оптимального здоров'я
Харчування

Супер-їжа для оптимального здоров’я

Share Button

Зробіть імунній системі послугу та віддайте перевагу овочам та фруктам на Вашій тарілці.

Садовина та городина наповнені поживними речовинами, відомими, як антиоксиданти, які мають добрий вплив на здоров’я людини.

Не соромтесь додавати їх до будь-якої своєї дієти. Це зробить Вас здоровішими. При виборі продуктів зважайте не тільки на свій смак, але й на те, що одні містять більше антиоксидантів, ніж інші.

Існують три основні групи антиоксидантних вітамінів: бета-каротин, вітамін C та вітамін E. Їх легко знайти в барвистих фруктах та овочах, а найпаче з багряним, синім, червоним, помаранчевим та жовтим забарвленням.

Бета-каротин та інші каротиноїди

  • Абрикос
  • спаржа
  • буряк
  • броколі
  • мускусна диня
  • морква
  • кукурудза
  • зелений перець
  • капуста
  • манго
  • листя турнепсу (кормова ріпа) та листкова капуста
  • нектарин
  • персик
  • рожевий грейпфрут
  • кабак
  • гарбуз
  • шпинат
  • батат або солодка картопля
  • мандарин
  • помідори
  • кавун.

Вітамін C

Ягода, броколі, брюсельська капуста, мускусна диня, цвітна капуста, грейпфрут, канталуп, кале, ківі, манго, нектарин, помаранч, папайя, горох, солодка картопля, суниця, помідори, та червоний, зелений чи жовтий перець.

Вітамін E

Броколі (варена), авокадо, мангольд, листя гірчиці та турнепсу (кормова ріпа), манго, горіхи, папайя, гарбуз, червоний перець, шпинат (варений) та насіння соняха.

Інші плоди багаті на антиоксиданти:

Чорнослив, яблука, родзинки, сливи, червоний виноград, паростки люцерни, цибуля, баклажани, боби. Також до антиоксидантів відносяться цинк та селен.

Цинк: устриці, червоне м’ясо, боби, горіхи, морепродукти, цільне зерно, деякі вітамінізовані каші (перевірте склад на вміст цинку) та молочні продукти.

Селен: бразильський горіх, тунець, яловичина, птиця, вітамінізований хліб та інші зернові продукти.

Порада: Для того, щоб отримати найбільшу користь від антиоксидантів, вживайте їх сирими або приготованими на пару. Не переварюйте їх.

Природні продукти чи харчові додатки?

Природні продукти мають у своєму складі багато різних поживних речовин які діють разом. Харчові додатки ж не мають таких поєднань.

Проте, в умовах, коли отримати бажану норму вітамінів та мікроелементів не вдається, виникає спокуса отримати їх з харчових додатків. Тим не менше, перед початком вживання мультивітамінів варто порадитись з лікарем чи дієтологом.

Джерело: webmd.com

Коментарі