7 спецій і трав, корисних для здоров’я
Харчування

7 спецій і трав, корисних для здоров’я

Share Button

З тих самих пір, як я навчилася готувати, я стала використовувати багато спецій і трав. Саме трави та спеції надають неповторний смак будь-якій страві. А якими корисними вони можуть бути?! Дізнайтеся про 7 спецій і трав, корисних для здоров’я та використовуйте їх у Вашому повсякденному житті від сьогодні.

Додавання спецій і трав у Ваші страви – це відмінний спосіб зводити до мінімуму такі шкідливі елементи як сіль, прихований цукор, насичені жири тощо. Та треба бути певним, щоб використовувати спеці та трави у правильний час. Бо з часом активні компоненти трав і спецій втрачають свої властивості.

У минулому, науку здебільшого розглядали, як засіб для введення в наше життя нового; того, чим ми ніколи раніше не користувались та про існування не знали. Наука допомагала нам покращити своє здоров’я за допомогою синтетично виведених речовин. Та в нашу дні, коли тенденція повернення до Матері Природи повертається і охоплює все більше і більше людей, наука допомагає розкривати корисні та лікувальні властивості природних компонентів, що їх нам дає земля.

Насправді ж, спеції та трави використовувались нашими пращурами протягом віків для лікування та в профілактичних цілях. 2,500 років тому Конфуцій приписував вживати імбир при кожному прийомі їжі для поліпшення травлення. Аюрведа, що була відома в Індії більш, як 3,000 років тому, використовувала спеці і трави для зігрівання та охолодження тіла по відношенню до балансу травної систему кожної індивідуальної людини.

Отже, якщо Ви бажаєте чогось солодкого, гострого чи пряного нехай ці трави та спеції стануть Вашим гідом до кращого самопочуття, більш активного та якісного способу життя. Тим більш, що наукові дослідження доводять знову і знову, що трави та спеції мають у своєму складі антиоксиданти, проявляють антибактеріальні властивості, допомагають знизити рівень цукру в крові, зупиняють ріст ракових клітин, зменшують та лікують запалення тощо.
Тож, розпочинаємо.

Кориця

Багато хто з нас поважають та люблять цей солодкуватий присмак, що його дає кориця. У багатьох на кухні – це головна пряність. ЇЇ можна додавати у пироги, напої, до м’яса. Та мало, хто задумується про ті корисні властивості, що їх має кориця. Виготовляють корицю з кори дерев, які називаються Сінамомум (Англ. Cinnamomum) та ростуть здебільшого на Шрі-Ланці.

Неповторний аромат кориці походить від сінемональдегіда, ефірного масла, що здобувають в корі дерев. Науковці стверджують, що пряність має у своєму складі антиоксиданти, що захищають наше тіло від канцерогенних вільних радикалів, які, на думку вчених, і є головною причиною раку.

Протизапальні властивості кориці та потужні анти діабетичні властивості ставлять її в один ряд з багатьма медичними препаратами. А в Традиційній Китайській медицині та Аюрведі цю пряність використовують для лікування

  • застуди
  • цукрового діабету
  • розладів шлунку
  • високого рівня холестерину

Кориця виводить токсини з організму, пришвидшує кровообіг шляхом зміцнення сердечних м’язів та зігріває нирки. Вона є протизгортаючим засобом і запобігає сердечним нападам. Ця спеція покращує травлення та всмоктування корисних елементів з їжі, сприяє очищення шлунково-кишкового тракту. Крім того, кориця може бути використана для респіраторних, набряки слизової оболонки носа, бронхіти, застуди та грип. В той самий час – це відхаркувальний та проти застійний засіб.

Кмин

Мене завжди цікавило, як у мами все так смачно виходить. Все, що вона готувала було просто неймовірним. Вона ж завжди казала, що це кмин робить страви такими неповторними. Зараз це одна з найулюбленіших спецій у нашій сім’ї. А її корисні властивості – це бонус, подарований нам природою.

Корисні властивості кмину важко перерахувати, та ми спробуємо.

  • Допомагає травленню
  • Лікує виразки шлунку
  • Підвищує імунітет
  • Усуває запалення, пов’язані з ревмотоїдним артритом
  • Сприяє усуненню безсонні
  • Лікує розлади дихання, астми, бронхіти
  • Сприяє лактації
  • Усуває деякі шкіряні захворювання
  • Анемії
  • Та багато іншого

Кмин широко використовується в кулінарній практиці азійських, африканських та латиноамериканських країн. А в наші дні поширився і на території Європи.

Куркума

Ця яскраво помаранчева спеція є частиною родини імбирних, яка стала частиною Китайської медицини, хоча й походить з Південно-східної Індії. Національний Інститут охорони здоров’я визнав, що куркума чудово підходить для лікування таких захворювань як

  • Артрити
  • Печія
  • Шлункові болі
  • Шкіряні подразнення та запалення
  • Інфіковані рани

Дослідження, проведені The Journal of Biological Chemistry доводять, що куркума є потужним антиоксидантом, що сприяє поліпшенню ефективності хіміотерапії у хворих на рак молочної залози.

Каєнський перець

Цю спецію, більш відому як перець чілі, останнім часом регулярно додають в сокові очищення через її здатність стимулювати кровообіг та нейтралізувати кислотність в тілі. Ця гостра червона приправа містить дуже корисний компонент у своєму складі – капсаїцин, що послабшує біль в суглобах. А деякі дослідження говорять й про те, що саме цей компонент може стати профілактичним для раку легенів. Каєнський перець:

  • володіє проти подразнювальними властивостями
  • послаблює біль у горлі
  • кашель
  • лікує діарею

Імбир

Ця квітуча рослина, що здебільшого росте в Китаї, вже давно відома своїми лікувальними властивостями. Імбир допомагає при розладах шлунку, прискорює травлення, допомагає здолати грип та застуди набагато швидше. Гінгерол є найголовнішим біологічним компонентом цієї спеції. Саме йому приписують більшість лікувальних властивостей імбиру. Дослідження доводять, що саме ця спеція:

  • полегшує біль у м’язах
  • знімає кріпатуру
  • вбиває головний біль
  • зменшує запалення
  • знижує цукор у крові
  • лікує хвороби серця
  • бореться з раком

Розмарин

Розмарин – це уродженець Південної Європи. Багаторічна трав’яниста гостра рослина є частиною сімейства М’яти. Саме вона надає багато переваг для здоров’я людини. Дослідження показують, що розмарин не лише чудово підходить до м’яса, як приправа, а й допомагає знизити ризик раку, готуючи страви з ним. Наприклад, коли Ви готуєте котлети з яловичини, виділяються певні канцерогенні речовини. Ця трава-спеція знижує таке виділення та має протигрибкову та антибактеріальну дії.

Чебрець

Ще один представник сімейства М’яти. Ця трава дуже популярна не лише в аромотерапії та народній медицині. Її досить часто використовують у свій практиці й лікарі. Ефірна олія виступає як антивірус, протигрибковий препарат, антисептик, бореться з паразитами, та має протиревматичні властивості. Одне дослідження навіть показало, що чебрець знижує COX-2, ензим, що відповідає за розвиток запалень, болю, лихоманки, щонайменше на 25%-75%.

Це лише невеличкий список, що представляє трави та спеції, корисні для здоров’я. Пам’ятайте, що вони не лише покращать смак Ваших страв і зроблять його неповторним. Ці трави та спеції при правильному використанні можуть подарувати Вам неабияке здоров’я та прекрасне самопочуття.
Джерело: collective-evolution.com

Коментарі