Середземноморська кухня
Харчування

Середземноморська кухня: дієта чи стиль життя?

Share Button

Вчені вже давно схиляються до думки, що харчування людини впливає на появу та розвиток хвороб, їх лікування та профілактику. Коротко: ми є те, що ми їмо. Дослідження, не лише американських інститутів, але й відомих європейських авторитетів доводять, що раціони деяких країн та народностей упереджують появу багатьох, нині розповсюджених по всьому світові, недугів. До одних з таких «дієт» було віднесено “Середземноморську”.

Середземноморська дієта

Це не просто красива й приваблива назва для залучення якомога більшої кількості прихильників. Це спосіб харчування людей, що живуть в країнах басейну Середземного моря та вирізняються прекрасним здоров’ям,чудовим зовнішнім виглядом, довголіттям, життєвою активністю.

У сучасному світі Середземноморська дієта стала не лише трендом. Вона дедалі більше розповсюджується та стає невід’ємним способом життя людей, що слідкують за станом свого здоров’я та самопочуття далеко за межами Іспанії, Італії, Франції, Греції чи Туреччині. За деякими відмінностями кухня в цих країнах більш менш однакова і базується на вживанні:

  • великої кількості сезонних овочів та фруктів
  • горіхів
  • бобових
  • злакових
  • оливкової олії
  • риби та різних морепродуктів
  • сир та йогурт
  • вода та вино

Переваги Середземноморської кухні

Переваги Середземноморської кухні полягають в низькому рівні вживання тваринних жирів. Оливкова олія є основним та найголовнішим джерелом жирів. Це моно ненасичений жир без холестерину. Риба ж у своєму складі має жирну кислоту омега-3, яку людський організм не синтезує. Саме ці жирні кислоти в поєднанні з великою кількістю вуглеводів та клітковини сприяють :

  • подовженню життя
  • покращенню якості життя
  • підвищує мозкову активність
  • захищає від хронічних захворювань
  • відкладає «хвороби старості» або ж запобігає їхній появі взагалі
  • знижує рівень серцево-судинних захворювань
  • нормалізує тиск
  • нормалізує рівень холестерину в крові
  • допомагає в подоланні деяких видів раку
  • захищає від діабету
  • упереджує хвороби Альцгеймера та Паркінсона
  • покращує зір
  • знижує рівень захворювання зубів та ясен

Харчовий фактор – не єдина традиція народів Середземномор’я, що дарує невичерпну силу та здоров’я людям. Фізична активність та праця є не лише невід’ємною частиною, а й основною складовою.

Як же дотримуватись Середземноморської дієти?

  1. Шукайте шляхи бути більш активним в повсякденному житті. Правильне харчування само по собі не буде достатнім для повноцінного та здорового життя.
  2. Кожного дня їжте зернові, фрукти, овочі, бобові, зеленину, спеції, горіхи та оливкову олію. Це основа Середземноморської кухні.
  3. Намагайтесь їсти свіжозготоване, а не розігріте. Не використовуйте мікрохвильову піч. Вона повністю порушує структуру їжі та вбиває смак.
  4. Приблизно двічі на тиждень вживайте рибу чи морепродукти.
  5. Йогурт, сир, птиця та яйця також є частиною Середземноморської культури у розумних пропорціях.
  6. Червоне м’ясо та солодощі являють собою «лише іноді»- продукти. Краще їсти натуральні: фрукти, сухофрукти, халву.
  7. Вода та вино – основні напої Середземноморського харчування. Воду вживають протягом дня: це рятує організм від зневоднення в неможливу спеку. Вино ж – в невеликих кількостях з їжею, в основному в вечорі.
  8. Їдять невеличкими порціями, але часто, разів 5-6 на день.

Дотримуючись у житті таких нескладних правил можна значно покращити якісну та кількісну складову життя людини в будь-якому віці, будь-якої статі чи професії, з найрізноманітнішим минулим. Важливим є лише теперішнє.

Коментарі