Що відбувається в організмі після переїдання
Харчування

Що відбувається в організмі після переїдання

Share Button

Хто не любить гарненько попоїсти вдома або ж провести чудово час з друзями чи сім’єю за прекрасною вечерею? Смачна їжа дарує нам просто неймовірне задоволення. І часто ми хочемо отримати його все більше і більше. Хто ж з нас не знає того відчуття, коли Ви з’їли більше, ніж було треба організму, і почуваєте себе фізично втомленим або ж, як перед вибухом? Давайте глянемо, що ж насправді відбувається в нашому тілі та змушує його недобре себе чути, коли ми переїдаємо.

Чому і коли люди переїдають?

  • На свята або вечірках у колі друзів чи сім’ї, коли на столі багато їжі і хочеться все скуштувати
  • В ресторанах: часто подають 5-6 страв послідовно, одна за одною
  • Деякі блюда готують лише раз на рік, тому це просто образа не поласувати
  • Деякі люди їдять для відчуття більшого комфорту або ж заїдаючи нудьгу
  • Жінки схильні переїдати перед місячним циклом, під час вагітності та ГВ під тиском «добрих» родичів та знайомих
  • Споживання солодощів у великих кількостях: це блокує реєстрацію гормону насиченості у мозку
  • Солодкі газовані напої викликають почуття голоду, навіть, якщо Ви поїли зовсім недавно
  • Вживання вуглеводів чи спиртного ввечері. На наступний день, зазвичай, люди почувають себе більш голодними

Але, що ж відбувається з організмом, коли Ви переїдаєте один-два рази?

1. Товстий та тонкий кишківники повідомляють мозок, що прийшов час зупинитися.

Чи помічали Ви коли-небудь, як несподівано приходить почуття насиченості? Коли Ви врешті наїлися, починають виділятися гормони оксінтомодулін та пептид тирозин-тирозин, що повідомляють мозок про насиченість та зниження апетиту. Лептин, який також вступає в дію, повідомляє про запаси енергії у Вашому тілі на даний час та скільки їжі Вам потрібно. Всі ці гормональні процеси вимагають певного часу. Тому, коли людина зашвидко поглинає їжу, то ймовірність з’їсти більше, ніж потрібно саме Вам, значно зростає.

2. З’являється післяобідня млявість

Досить часто трапляється, що після того, як людина попоїла та додала певну кількість енергії організму, з’являється млявість та шалене бажання відпочити і прийняти горизонтальне положення. Коли таке трапляється, це означає, що тонкий кишківник подає сигнал в мозок: «Тіло має відновитися, відпочити та перетравити їжу»,- забираючи більшість енергії на травлення та переробку вживаного. В цей час підвищується рівень інсуліну, щоб очистити кров від надлишку цукру. Такий процес іноді займає довше часу, ніж потрібно. За цей період рівень цукру в крові знижується, і людина відчуває потребу перепочити.

3. Дискомфорт та важкість в організмі виражається у формі газів

Після надмірного вживання їжі, організм починає переробляти її в енергію та утворює гази в шлунку та кишківниках. Щоб Ви не почувалися себе як повітряна кулька, яку роздули до країв, та, яка ось-ось вибухне від болю та дискомфорту, в тілі існують захисні механізми. Пук! І вже краще… Корінь імбиру або ж чай з ним допоможуть позбавитись дискомфорту.

4. З’являється печія

На початку Вашого шлунку є клапан у вигляді кільця м’язів. Зазвичай, цей клапан закривається, як тільки їжа проходить через нього. Якщо ж він не закривається повністю, або відкривається аж занадто часто, кислота зі шлунку попадає в стравохід. Це викликає такий симптом , як печія – пекучий біль в грудній клітині. Подолати печію можна розчинивши 2 ст. ложки яблучного оцту на стакан води, або ж 1 ч. ложки соди харчової на стакан води.

До чого призводить тривале переїдання?

Людський шлунок може переробити від одного літру рідини та 2 стаканів твердих харчів, але може й добре розтягнутися, щоб попередити його розрив. Звісно ж, переїдання розтягує шлунок, але як тільки їжа пройшла крізь травний тракт, він знову стискається до звичайних розмірів, стиснутого кулака.

Якщо Ви переїли один раз, то можете відчувати певний дискомфорт, та навряд це змінить Вашу анатомію. Але, якщо продовжувати це робити протягом певного часу, то Ви розтягнете собі м’язи шлунку. А це призводить до різних, не дуже приємних наслідків. Протягом кількох місяців переїдання розтягнені м’язи стінок шлунку стають нормою і людині потрібно значно більше їжі, щоб насититися. Надлишок запасає жирова тканина, а Ви опиняєтесь у порочному колі.

По мірі того, як перетравлюється їжа, в клітинах підшлункової залози виробляється гормон інсулін. Він, в свою чергу, стимулює збільшення кількості мелатоніну та сератоніну, гормонів, що змушують Вас почуватися сонним та щасливим. Та й сплески рівня глюкози в крові тільки додають сонливості очам. Такі процеси в організмі зазвичай пригнічують роботу нейронів у мозку, що виробляють орексін-протеїни. Саме вони відповідають за підтримку стану бадьорості та жвавості.

Жирові клітини виробляють гормон лептин, який зв’язується з рецепторами в мозку, щоб сказати Вам, що Ви більше не голодні. Якщо ж людина переїдає на регулярній основі та вживає більше їжі, ніж потрібно організму, то тіло починає виробляти більше гормону лептину, адже його рівень пов’язаний безпосередньо із кількістю жиру.

А при ожирінні відбувається зниження чутливості до цього гормону. Тому, у таких випадках у людини знижується здатність розпізнавати почуття насиченості. А це, в свою чергу, призводить до переїдання.

Поради, щоб запобігти переїданню

  • Випивайте стакан теплої води за 5-10 хвилин до прийому їжі
  • Використовуйте менші тарілки
  • Беріть на половину менше, ніж зазвичай
  • Не просіть добавки
  • Не поспішайте, жуйте повільно
  • Потрібно зменшити кількість солодкого та відмовитись від газованих напоїв
  • На вечірці замініть горілку чи коньяк на вино
  • Не їжте перед телевізором чи комп’ютером

Такі нескладні поради допоможуть справитись з будь-яким сезоном застіль. Бажаємо Вам приємних свят та гарного самопочуття!

Джерело: independent.co.uk

Коментарі