Що таке бета-каротин
Харчування

Що таке бета-каротин

Share Button

Бета-каротин – це помаранчевий пігмент в рослинах та городині. Особливо багато його в моркві та барвистих овочах. β-Каротин – це найбільш популярна форма каротину в рослинах.

Слово каротин походить від латинського “carota”, що означає морква. Це яскраво помаранчевий (жовтий) пігмент, який надає овочам яскраве забарвлення. Генріх Вакенродер у 1831 році першим зміг кристалізувати кристали бета-каротину з моркви і дав їм ім’я каротин. Формула β-каротину – C40H56 – була відкрита 1907 року.

Людський організм перетворює бета-каротин у вітамін A (ретинол). Вітамін А потрібен нам для здорової шкіри, слизової оболонки, імунної системи, здоров’я очей та гострого зору.

Сам по собі каротин не є життєво необхідним, проте вітамін А є таким.

Факти про бета-каротин:

  • Бета-каротин – помаранчевий пігмент, який є складовою багатьох свіжих овочів ті фруктів
  • Каротин перетворюється в життєво необхідний вітамін А
  • Вітамін А є токсичним при високій концентрації
  • β-Каротин є каротиноїдом та антиоксидантом
  • Цибуля, морква, горох, шпинат та гарбуз багаті на каротин
  • Результати одного із досліджень свідчать, що у курців, які вживають багато каротину, можливо, збільшуються шанси захворіти на рак легень
  • Інші дослідження припускають, що β-каротин сповільнює когнітивні здатності
  • Бета-каротинові добавки взаємодіють з певними медикаментами, включаючи статини та мінеральні олії
  • Бета-каротин може допомогти літнім людям зберегти здорові легені

Бета-каротин, який поступає з фруктів, є безпечним джерелом вітаміну А

Вітамін А поступає в наш організм через їжу, яку ми їмо, завдяки каротину, або ж в якості штучних білкових добавок. Але беззаперечна перевага бета-каротину є те, що організм бере з нього тільки потрібну йому кількість.

Надлишок вітаміну А шкідливий! А саме таке може трапиться, якщо Ви вживаєте його через харчові добавки.

β-Каротин є антиоксидантом

Бета-каротин, як і всі каротиноїди, являється антиоксидантом. Антиоксидант – це речовина, яка запобігає окисленню молекул, захищаючи наше тіло від вільних радикалів. Вільні радикали окислюючи, руйнують наші клітини, чим можуть викликати деякі важко виліковні хронічні недуги.

Результати деяких досліджень доводять, що дієта багата на антиоксиданти допомагає оздоровити імунну систему, захистити від вільних радикалів, знизити ризик розвитку раку та серцевих хвороб.

Інші дослідження допускають, що споживаючи чотири рази на день садовину чи городину багату на каротин, Ви зможете знижуєте ризик розвитку ракових та серцевих захворювань.

Продукти багаті на бета-каротин

  • Абрикоси
  • Спаржа
  • Броколі
  • Морква
  • Китайська капуста
  • Цибуля-трибулька
  • Листя кульбаби
  • Грейпфрут
  • Прянощі (молотий перець чілі, материнка (орегано), паприка, петрушка кучерява)
  • Кале
  • Деякі маргарини
  • Цибуля
  • Горох
  • Перець
  • Сливи
  • Гарбузи
  • Шпинат
  • Батат (солодка картопля)

Якщо до Вашого раціону входять продукти багаті на бета-каротин, Вам не потрібні харчові додатки. Як вже згадувалось вище, надмірне вживання білкових харчових додатків призведе до підвищення рівня білка в організмі, що, в свою чергу, може призвести до хронічних захворювань.

Курці, бета-каротин та загроза виникнення раку

Французькі дослідження були проведені серед дорослих жінок. Результати були опубліковані в вересневому випуску 2005 року журналу Journal of the National Cancer Institute, які говорять, що курці з високим рівнем бета-каротину, мають вищі шанси захворіти на рак легенів та інші хвороби, пов’язані з палінням, ніж інші курці. І навпаки. Ті ж самі дослідження демонструють, що ті, хто не палить і мають високий рівень каротину, мають нижчі шанси захворіти на рак.

Ризик захворіти на рак легенів за результатами вищезгаданих досліджень за десятирічний період:

  • 181,8 із 10.000 – жінки, що не палять з низьким рівнем бета-каротину
  • 81,7 із 10.000 – жінки, що не палять з високим рівнем бета-каротину
  • 174 із 10.000 – жінки, що палять з низьким рівнем бета-каротину
  • 368,3 із 10.000 – жінки, що палять з високим рівнем бета-каротину

Щоправда, майбутні дослідження показали, що високий ризик захворіти був у жінок які вживали харчові додатки, а не отримували бета-каротин із овочів чи фруктів.

Фламінго рожевий
Своїм яскравим забарвленням, рожевий фламінго зобов’язаний високому вмісту бета-каротину в харчуванні

Бета-каротин може уповільнити погіршення когнітивних функцій

Дослідники із Гарвардської Медичної школи стверджують, що чоловіки, які приймали харчові добавки з бета-каротином протягом 15 років, будуть менше страждати від зниження когнітивних функцій. Стаття була опублікована а журналі Archives of Internal Medicine. Випуск за листопад 2007 року.

Основним чинником зниження когнітивних функцій вважається окислювальний (оксидативний) стрес. Дослідження підтверджують, що антиоксиданти сприяють попередити погіршення когнітивних функцій.

Дослідження, в яких брали участь 4.052 людей протягом 18 років, порівняли стан тих, кому давали добавки проти тих, яким дісталось плацебо. І хоча в короткостроковому інтервалі різниці не було, довгострокові результати ясно свідчать про суттєвий позитивний вплив добавок з бета-каротином.

Взаємодія бета-каротину з ліками

Під взаємодією з ліками мається на увазі те, як впливають додатки на ефективність дії препарату, чи впливають вони на швидкість його дії, а може вони змінюють і його дію.

Нижче вказані препарати, що так чи інакше впливають на дію бета-каротинових добавок:

  • Статини – ефективність Симвастатину (Зокору) та Ніацину може підвищиться при прийомі пацієнтом бета-каротину з селеном та вітамінами Е та С.
  • Деякі ліки для зниження рівню холестерину – Холестирамін та Колестипол – можуть знизити рівень бета-каротину в крові на 30 – 40 %.
  • Орлістат (Ксенікал, Алай) – медикаменти для контролю за вагою. Можуть зменшити всотування бета-каротину на 30 %, призводячи цим до пониження рівню бета-каротину в крові. Тим, хто вживає мультивітаміни, варто приймати Орлістат за дві години до того.
  • Мінеральна олія – яка вживається для попередження запорів, може понизити рівень бета-каротину в крові.
  • Зловживання алкоголем, при вживанні бета-каротинових добавок, підвищує ризик захворювань печінки.

    β-Каротин покращує роботу легень у літніх людей

    Британський медичний журнал, в березні 2006 року, опублікував звіт, який свідчить, що високий рівень бета-каротину в крові допомагає відновити деякі дефекти роботи легенів, спричинені окисленням вільних радикалів.

    Вони виміряли рівень ОФВ1/ФЖЄЛ та рівень бета-каротину серед 535 пацієнтів. ОФВ1 показує скільки Ви можете видихнути за один видих. Вони довідались, що у людей з високим рівнем бета-каротину показник ОФВ1 значно нижчий.

    Джерело: medicalnewstoday.com

    Коментарі