Харчування

Редька та користь від її вживання

Share Button

Вважається, що сучасна редиска прийшла до нас із східної Азії та, можливо, походить від дикої сородички зі східного Середземномор’я. Вона була відома в часи давнього Єгипту, згадувалась китайським філософом Конфуцієм, а в античній Грації подавалась богам на золотих тарелях.

1. Редька попереджує ракові захворювання

Редька, як і інші представники родини капустяних (раніше хрестоцвітих), до яких вона належить, має складники, що допомагають лікувати ракові захворювання.

Редька багата на вітамін C та такі сполуки як індол і біофлавоноїди. Саме вони запобігають виникненню ракових захворювань.

Дайкон, більше відома, як японська редька, також містить фермент мірозінази, який сприяє травленню та перетворюється за участю води в сполуки ізотіоціанати та тіоціанати, що мають протиракові властивості.

Результати досліджень показують, що вживаючи редьку разом з броколі значно посилюють вже наявні протиракові властивості у броколі.

2. Редька виводить каміння з нирок

Найбільш поширеним типом каменів в нирках є оксалат кальцію в сечі. Дослідження показують, що додавання редьки до свого раціону сприяє виведенню оксалату кальцію з організму.

Як зберігати редьку:

Свіжа редька разом зеленими листям зберігається в холодильнику від 3 до 5 днів. Якщо Ви відірвете зелень, – термін зберігання збільшиться до 2-4 тижнів. Чорна редька, суха та без зелені, зберігається десь з місяць. Приготована редька зберігається 1-2 дні.

Порада: Редьку в холодильнику краще зберігати у перфорованих пакетах (з дрібними отворами). У нас такі, на сьогодні, не дуже продаються, проте, за допомогою голки чи шпильки, Ви легко зможете зробити такий зі звичайного пакета для зберігання овочів.

3. Корисна для печінки

Переважна більшість токсинів, якими ми так щедро частуємо наш організм, виводяться через печінку. А редька якраз сприяє їх детоксикації.

Один зі складників чорної редьки успішно допомагає детоксикації ацетамінофену, – добре відомого як парацетамол, – і має гіпертоксичні властивості.

4. Редька сприяє травленню

Редьку, здавна, давали хворим при порушеннях роботи печінки. До її складу входять декілька сірковмісних хімікалій, які сприяють виділенню жовчі. Це допомагає здоровій роботі печінки та жовчного міхура, покращуючи травлення.

Хворим на диспепсію рекомендують вживати редьку. Диспепсією називають деякі типи таких розладів травлення як газоутворення, дискомфорт в животі, здуття живота, втрата апетиту, відрижка та нудота.

5. Помічна при діабеті

Дослідження підтверджують, що гіпоглікемічний та антидіабетичний ефект соку редиски потужніший, ніж у такого медичного препарату для діабетиків, як глібенкламід.

6. Редька знижує високий тиск

Завдячую високому вмісту калію, редька має властивість знижувати високий кров’яний тиск – гіпертонію.

7. Допомагає втрати зайву вагу

Редька малокалорійна та багата харчовими волокнами, що робить її відмінною для перекусу між обідом та вечерею.

8. Редька лікує лишай

Лишай або вітиліго – хронічне захворювання шкіри, характерними рисами якого є наявність білих де пігментованих ділянок на шкірі.
Для лікування цієї недуги ефективно використовувати крем, виготовлений з насіння редьки.

Рецепт:

  • Візьміть 50 грам подрібненого насіння та 2 чайні ложки натурального оцту.
  • Ретельно змішайте насіння з оцтом.
  • Наносіть на вражені ділянки двічі на день.

9. Допоміжна при респіраторних розладах

Сік з редьки є традиційним народним засобом при лікуванні синуситу, астми, бронхітів та інших респіраторних розладів.

Гострий смак редьки збуджує слизову оболонку та сприяє відкашлюванню. Вітамін C, на який багата редька, посилює захист імунної системи і захищає від респіраторних інфекцій.

10. Редиска корисна для догляду за шкірою

Високий вміст сірки в редьці не тільки сприятиме здоров’ю шкіри, але й захистить її від шкідливого впливу. Також редька допоможе позбутися вугрів.

Поживні речовини в редьці

Всі різновиди редьки та зелень від неї мають низький вміст калорій та багаті на вітамін C. Зелене листя редьки майже в шестеро багатше на вітамін C, ніж корінь, та є чудовим джерелом кальцію.

Червоний редис багатий на мікроелементи молібден, калій та фолієву кислоту. Дайкон є відмінним ресурсом калію та міді. 100 грам редьки мають 16 калорій, багаті на харчові волокна та вуглеводи.

Походження редьки

Одна із перших відомих нам редисок була чорна, довга та конусоподібна. Року 1547 редька з’являється на Британських островах і давній історик Джерард згадав про вирощування 4 видів городини, серед яких є і редька. У 18-му сторіччі редис набирає популярності і незабаром попадає в Новий світ.

Noche de rábanos - фестиваль редьки в мексиканському місті Оахаку
Noche de rábanos – фестиваль редьки в мексиканському місті Оахаку

В наші дні в мексиканському місті Оахаку відбувається щорічне неймовірне свято на шану редиски. Городину шанують тим, що різьблять з неї фігурки та роблять з них різноманітні композиції. В тих краях, завдяки кам’янистому ґрунту, редька виростає досить великою, покрученою та вузлуватою.

Це дає багатий матеріал місцевим митцям, які різьблять з редису статуетки та створюють сценки на тему давніх ацтекських легенд, історії та Біблії. Найкращим вручається грошова винагорода, а завершує дійство феєрверк.

Найбільш поширеним сортом редьки в Азії є дайкон, а в Японії він взагалі вважається найбільш популярним серед овочів. Зазвичай його їдять після рису. Інший популярний японський сорт редьки – Сакурадзима. Він родом з однойменного остова, може вирости до гігантських розмірів з неймовірною вагою до 45 кілограмів!

Азійська редька моагрі вирощується не заради коренеплоду, який у неї буває до 3 метрів довжиною, а заради їстівного насіння.

Ось такими дивами може обернутися ближче знайомство із таким славнозвісним овочем, як редька!

Харчова поживність редьки:

  • Кількість калорій – 15
  • Білки – 0,7 грам
  • Холестерин – 0 мг
  • Вуглеводи – 3,4 грам
  • Жири – 0,1 грам
  • Натрій – 39 мг
  • Калій – 233 мг
  • Кальцій – 25 мг
  • Магній – 10 мг
  • Вітамін C – 14,8 мг
Коментарі