Як правильно позбутись токсинів в овочах та фруктах
Харчування

Натуральні очисники: Як правильно позбутись токсинів в овочах та фруктах

Share Button

В ідеальному світі, нам би не довелось переживати за вміст хімічних речовин в нашій садовині чи городині. Ми б вирощували їх в своїх садах та городах, ні в якому разі не використовуючи ні пестицидів, ні гербіцидів, ні інших хімічних речовин. Їли б ми їх свіжими, тільки зірваними. Якби й не ми, то їх би вирощували б фермери, але, знову ж таки, в натуральний, екологічно чистий спосіб.

Але з тих чи інших причин наш світ не ідеальний. Тому, щоб покращити врожай, щоб захистити його від шкідників, застосовуються ті чи інші хімічні препарати. Всі вони, звісно ж, схвалені різними міністерствами і, як нас завіряють, абсолютно нешкідливі.

Хоча, ми ж знаємо, що це не зовсім так. Не варто забувати й про віск, яким покривають садовину, щоб зберегти свіжість та подовжити термін зберігання. Миючи фрукти й овочі під водою, Ви зможете позбутись лише звичайнісінького бруду, але ніяк не токсичних речовин чи воску. Адже, якби все було так просто, то фермерам довелось би використовувати хімікати після кожного дощу; але вони цього не роблять.
Ви знайдете токсичні хімічні речовини практично в кожному продукті, які ми вживаємо щодня.

Вживання пестицидів, або ж інших токсичних хімічних речовин маленькими дітьми, підвищує ризик їх захворювання на рак, коли вони досягнуть зрілого віку, – стверджують вчені.

Діти дошкільного віку, знаходяться в особливій небезпеці від зовнішнього впливу таких небезпечних елементів як миш’як, свинець, ртуть та багатьох інших,використання яких, при вирощуванні сільськогосподарської продукції, дослідники США знайшли надмірними. В Україні такі дослідження не проводились, але результати навряд чи будуть кращими.

На додаток до багатьох негативних наслідків, до яких може привести вживання пестицидів, дослідження доводять, що ці хімічні речовини викликають рак, часто є причиною порушення розвитку плода у вагітних жінок, спричиняють безплідність, запалення нирок тощо. Ці приголомшливі результати змушують багатьох шукати органічну та екологічно чисту сільськогосподарську продукцію, що в нашій країні не так вже й просто.

Натуральні очисники для садовини та городини

Тож що робити коли Ви змушені купувати садовину й городину в магазинах? Як ми можемо захистити своє здоров’я, та здоров’я наших родин, від згубного впливу різних шкідливих речовини, що так рясно використовуються при вирощуванні рослин, що потрапляють до нашого столу?

Доброю новиною є те, що, навіть, в наші часи, коли люди спотворили природні процеси до неможливості, Матінка-природа, все ж таки, допомагає знайти природне рішення цієї проблеми. Нижче Ви знайдете декілька порад про те, як очистити щоденну рослинну їжу від шкідливих токсинів.

  • Оцет з водою: Візьміть одну склянку води та пів склянки білого дистильованого оцту. Змішайте все це разом в глечику та залийте цим розчином овочі чи фрукти. Замочіть, а потім добре промийте в цьому розчині. Після цього промийте продукти під краном 10-15 секунд.
  • Лимонний обприскувач: Розмішайте 1 столову ложку лимонного соку разом з 2 столовими ложками кухарської соди в склянці води. Ретельно обприскайте цим розчином садовину та городину. Залиште їх на 5-10 хвилин і. Після цього – добре промийте водою.
  • Для плодів покритих воском: Розмішайте в глечику 250 мл води, 125 мл оцту, 1 столову ложку кухарської соди та порошок екстракту грейпфрутового насіння. Розбризкуйте розчин на плоди і лишіть їх на 1 годину. Після цього добряче промийте водою.
  • Активоване вугілля: Також можна використовувати суміш активованого вугілля, лимонного соку, бікарбонату соди, перекису водню разом з водою і мити цим розчином Вашу городину та садовину.

Ці натуральні очисники приберуть штучний блиск з фруктів та овочів і нададуть їм природного рум’янцю. Але пам’ятайте, що як тільки Ви позбудетесь хімічного мотлоху на плодах, термін зберігання продуктів відразу зменшиться. То ж, не варто намивати собі плодів на цілий місяць – мийте лише стільки, скільки можете з’їсти за день.

Також, ні в якому разі не залишайте продукти відмокати в оцті, адже він зможе їх зіпсувати.

Як правильно очистити фрукти та овочі

Використовуйте щітку для миття плодів

Добре вимивайте плоди біля корінчика, особливо такі як полуниця, адже там можуть ховатись жучки. Також, зазвичай, там найвища концентрація пестицидів, тому такі плоди як яблука, варто добряче потерти щіткою. Ніж та дошка для різання також забруднюються; тож промивайте добре і їх.

Мийте такі плоди як манго та диня, навіть враховуючи те, що Ви не будете їсти їхню шкіру.

Брудна дюжина

Плоди, які входять до так званої «Брудної дюжини» класифіковані Екологічна робоча група (Environmental Working Group) як ті, що мають найвищий вміст пестицидів. То ж, якщо Ви не певні про якість купованих продуктів, обов’язково добре їх помийте.

  • Бульба
  • Виноград
  • Гарбуз
  • Гострий перець
  • Нектарини (важливо)
  • Огірки
  • Персики
  • Полуниця
  • Селера
  • Помідори Чері
  • Солодкий перець
  • Капуста городня
  • Шпинат
  • Яблука

Чисті п’ятнадцять

Також існує список плодів, найменш вразливих шкідливій дії пестицидів – так звані «Чисті п’ятнадцять».

  • Авокадо
  • Ананас
  • Баклажани
  • Батат або солодка картопля
  • Грейпфрут
  • Гриби
  • Горошок духмяний
  • Капуста білоголова
  • Ківі
  • Манго
  • Мускусна диня
  • Папайя
  • Солодка кукурудза
  • Спаржа
  • Цибуля

Будьте на крок попереду

В наші дні речі, як в сільському господарстві, так і у всьому іншому, міняються дуже швидко. Що було добре для фермерів цього року, може не спрацювати наступного. Тому, використання тих чи інших пестицидів чи гербіцидів з року в рік змінюється. Відповідно до цього, список рослин найбільш та найменш вражених хімічними токсинами, буде постійно мінятись.

То ж, варто постійно слідкувати за подібною інформацією, щоб мати можливість купувати найбезпечніші продукти для себе та своєї родини. Також варто пам’ятати, що купувати садовину і городину найкраще у місцевих фермерів та бабусь, а не ту яка подорожувала до Вас в картонних коробках тисячі кілометрів.

Коментарі