Лассі – традиційний індійський напій
Рецепти Харчування

Лассі – традиційний індійський напій

Share Button

Лассі – це популярний традиційний напій, що потрапив до нас з Індії. Його основа – це йогурт, вода, спеції, іноді – фрукти чи овочі, іноді – різні інші доданки. Лассі п’ють охолодженими в спекотну погоду за обідом, або ж споживають, як окрему їжу.

Лассі досить легкий та містить всі необхідні бактерії, які змащують кишечник та допомагають травленню. Цей напій допомагає зменшити гази та здуття живота, відновлює моторику товстого кишківника. А ще його використовують, як народний засіб для лікування гастриту, якщо додати трошки куркуми. До того ж, лассі добре смакує та допоможе отримати більше користі від страв.

А влітку він ще й чудово освіжає! Також він може служити природним замінником різним знежиреним йогуртам.

Є безліч рецептів його приготування. Ми почнемо з кількох основних.

Лассі класичний

  • 1 л йогурту (можна використати ряжанку, кисляк чи кефір)
  • 3 склянки води
  • 6 ст. л. цукру
  • 1/4 ч. л. меленого насіння кардамону
  • 1-2 кубики льоду

Змішайте все це блендером протягом однієї хвилини аж доки суміш стане однорідною. Перелийте ласі у склянки та споживайте на здоров’я!

Буряковий лассі з гарам-масала

Гарам-масала — суміш спецій, яка використовується у традиційній індійській кухні.
Вам знадобиться:

  • 2 буряки середнього розміру
  • 1,5 стакани йогурту
  • 1,5 стакани води
  • 1 ч. л. тертого імбиру
  • 1 ½ ч. л. смаженого меленого кмину
  • ¼ чайної ложки молотого чорного перцю
  • ½ чайної ложки сухого порошку м’яти
  • ½ чайної ложки гарам-масала
  • Багато льоду
  • 1 ч. л. цукру
  • 1 щіпка солі

Спосіб приготування:

  1. Буряк запечіть в духовці при температурі 200C протягом 40-45 хвилин. Очистіть. Наріжте невеликими шматочками.
  2. Покладіть в блендер буряк, тертий імбир та йогурт. Змішайте до однорідної маси.
  3. Додайте воду, спеції, цукор та сіль, лід і ще раз добре перемішайте.

Подавайте до столу одразу ж!

Лассі з карамельним еспрессо

Якщо Ви жити не можете без кави, то, можливо, Вам прийде до вподоби цей рецепт лассі з кавою.
Чудово смакує після обіду або ж на сніданок, напій з карамельної кави подарує Вам незабутні відчуття.
Вам знадобиться:

  • 2 чашки охолодженого молока (560 мл)
  • 80г домашнього йогурту
  • 2 ст. л. карамельного сиропу
  • ½ ч. л. меленого кардамону
  • 100 мл міцної кави
  • Збиті вершки з меленим кардамоном та морською сіллю зверху.

Спосіб приготування:

  1. Поєднуємо молоко, йогурт, сироп та кардамон і збиваємо в блендері до однорідної маси.
  2. Додаємо каву та добре перемішуємо.
  3. Зверху вливаємо суміш збитих вершків із сіллю та посипаємо кардамоном.

Ось такі нескладні, проте дуже поживні й корисні рецепти лассі. Будьте здорові!

Коментарі