Харчування

Корисний гарбуз

Share Button

Гарбуз – це добре всім відома городина із родини гарбузових, яка, зазвичай, попадає на наш стіл у вигляді добре всім відомої гарбузової каші. Але мало хто знає, що це не тільки смачно, а дуже й корисно. Яскрава помаранчева м’якоть гарбуза просто таки наповнена такими поживними речовинами як вітаміни, мінерали та харчові волокна, що допомагають підтримувати Ваше тіло в добрій формі протягом всього дня.

Цей, поза всяким сумнівом, чудовий овоч,надасть тілу 200% денної потреби у вітаміні А, 20% у вітаміну С, 10% у вітаміну Е, рибофлавіном, калієм, міддю, марганцем, а на додачу ще й 5% вітаміну В6, заліза та фосфору, клітковину.

То ж, я сподіваюсь, що після такої інформації варто звертати на гарбуз більше уваги і вживати його не тільки восени, а й протягом всього року. Тож, нижче Ви зможете знайти більше інформації про всі корисні властивості гарбуза.

Помічник для серця

Гарбуз дуже корисний для серця. Волокна,калій, разом з вітаміном С, які знаходяться в овочі, допомагають підтримувати безперебійну роботу серця. Беззаперечний факт: вживання достатньої кількості калію так само важливо, як і зменшення споживання хлористого натрію – солі, по-нашому. Дієта з продуктами, що містять багато калію, до яких відноситься і гарбуз, допоможе Вам в лікуванні:

  • гіпертонії (високий кров’яний тиск)
  • зменшить ризик серцевого нападу
  • захистить від втрати м’язової маси

Очищує печінку

Один із секретів Матінки-Природи полягає в тому, що гарбуз містить високу кількість антиоксидантного бета-каротину, який організм перетворює на вітамін А. Саме цей вітамін допомагає уповільнити процеси старіння та знизити ризик раку легенів, товстої кишки, сечового міхура тощо. На відміну від справжнього вітаміну А, бета-каротин не є токсичним для Вашої печінки, якщо споживати його у великих кількостях.

Допоможе позбутися зайвої ваги

Гарбуз має високий вміст харчових волокон, які допоможуть пригальмувати хід травлення їжі. Це означає, що Ви зможете довший час почуватись ситим та збільшити час між прийомами їжі.

Варто пам’ятати, що тарілка гарбуза містить до 7 г волокон, а це – більше, ніж у двох шматках цільнозернового хлібу. Гарбузом легко насититись і при цьому він містить лише 50 калорій на порцію.

Покращить зір

Ця городина набула свого гарного помаранчевого кольору завдяки бета-каротину, який є антиоксидантом та перетворюється на вітамін А в організмі. Вітамін А необхідний для очей та допомагає сітківці ока перероблювати світло на нервові імпульси. Всього-на-всього 250 мл гарбуза містить 200% рекомендованої денної норми вітаміну А, роблячи його життєво важливим для очного здоров’я. Ця городина також містить два корисних антиоксиданти: лютеїн та зеаксантин, які допоможуть запобігти катаракту.

Імунітет

Вітамін А, на який так багатий гарбуз, служить не тільки, щоб покращити здоров’я Ваших очей. Він також допомагає боротись із вірусами та інфекційними хворобами. Гарбуз містить 20% денної норми вітаміну А, який значно пришвидшує процес одужання.

Краща шкіра

Бета-каротин захистить Вашу шкіру від УФ-променів, які відомі тим, що викликають зморшки, і допоможе їй виглядати молодше. На додачу до цього, з гарбуза можна зробити чудову натуральну маску для обличчя, яка очистить та заспокоїть шкіру.

Заспокійлива маска для обличчя:

  • Змішайте 60 мл гарбуза з одним яйцем та ст. ложкою меду.
  • Нанесіть суміш на обличчя.
  • Зачекайте 20 хвилин, а потім ретельно змийте теплою водою.

Знижує ризик захворювання на рак шкіри

Можливо, одною із найважливіших властивостей гарбуза є його здатність боротися з раком. Дослідження показують, що ті, хто вживають в їжу багато страв з гарбузом, значно знижують ризик захворіти як на рак простати, так і на рак легенів. Це все завдяки бета-каротину на який, як ми вже згадували, такий багатий цей овоч. Також вітаміни С та А є сильними антиоксидантами, які виступають, як щит проти вільних радикалів, що можуть викликати ракові захворювання.

Включення гарбуза до Вашої дієти

Гарбуз надзвичайно поживний, тобто він повен вітамінів, мінералів та харчових волокон, але при цьому містить мало калорій. Це робить його прекрасним додатком до багатьох страв. А, наприклад, гарбузове борошно Ви легко зможете додавати до більшості страв, навіть не помічаючи його.

Не забуваймо про гарбузове насіння

Я думаю, кожен з нас хоч раз в житті куштував гарбузове насіння. Комусь воно подобається, комусь не дуже… Але насіння, поза всяким сумнівом, має надзвичайно поживні властивості. І, якщо Ви дбаєте про своє здоров’я, обов’язково включіть його до денного раціону. Воно, так само, поживне як і м’якоть гарбуза і, так само має чимало корисних властивостей. Ці маленькі насінини багаті на магній, що корисний для серця, на омега-3, що є просто життєво необхідний для серця. Чверть літри смаженого гарбузового насіння містить майже 12 г протеїну та харчових волокон, що, погодьтеся, не так вже й мало.

Поради

Краще всього налягати на гарбуз восени в розпал сезону. Саме в цей час він принесе Вам найбільшу користь. Не варто купувати гарбуз шматками, а тим більше вже почищений. Ви не знаєте, як давно він був порізаний, тож не варто ризикувати своїм здоров’ям.

Коментарі