Кокосова олія
Харчування

Кокосова олія

Share Button

Кокосова олія (кокосове масло) – один з небагатьох продуктів, до яких чудово підійде назва «супер-продукт». Люди по всьому світові відкривають для себе це чудо. Не тільки в тропічних країнах, де кокосові плантації є в достатку, а й в США, Європі, Австралії та Новій Зеландії.

Єдиний континент, де олія лишилася без уваги – Антарктида. Білим ведмедям та пінгвінам ще не розповіли про переваги олії для загального здоров’я, користі для волосся, шкіри, нігтів тощо. Отже, у даній статті ми вирішили поповнити Ваші знання про неперевершену користь кокосової олії.

Чому ж кокосова олія набуває все більше популярності в світі?

Якщо коротко, то вона:

  • запобігає появі зморшок, провисанню шкіри, сухості та лущенню шкіри
  • зменшує втрату білка в волоссі і живить його
  • лікує панкреатит та хворобу Альцгеймера
  • запобігає і ефективно лікує кандидоз більш відомий як молочниця
  • покращує стан кісток
  • допомагає легшому перетравленню їжі
  • зміцнює імунну систему
  • запобігає захворюванням, що впливають на печінку і нирки
  • ефективна при лікуванні пошкоджених тканин і інфекцій
  • багата на лауринову кислоту, що допомагає контролювати рівень цукру та холестерину у крові

Кокосова олія містить жирні кислоти з потужними цілющими властивостями

Кокосова олія – найбагатше джерело насичених жирів, відомих людям. Майже 90% її жирів – насичені. Нові досліди показують, що насичені жири – корисні. Тут треба внести ясність. Ті насичені жири, які Ви знайдете в сирі, відбивній, майонезі значно відрізняються від тих, що містить олія.

В ній знаходяться тригліцириди середнього ланцюга, які переробляються організмом по-іншому. З шлункового тракту вони потрапляють прямо в печінку, де використовуються в якості швидкого джерела енергії або перетворюються на так звані кетони, які мають позитивний терапевтичний вплив на розлади мозку: такі як епілепсія, хвороба Альцгеймера чи Паркінсона.

Люди, що вживають кокосову олію набагато здоровіші

Кокосова олія – екзотичний продукт в наших широтах. Тому, однією з вагомих причин витрачати сили й час, щоб купити не самий популярний товар в Україні, може стати турбота про своє здоров’я. Але в деяких куточках нашого світу кокосовий горіх є повсякденним продуктом, який вживали протягом багатьох поколінь. Одним з таких прикладів є вихідці з Токелау, які живуть в південній частині Тихого океану.

Вони вживають більше 60% калорій з кокосів і є найбільшими споживачами насичених жирів в світі. Та варто зазначити, що вони знаходяться в великому здоров’я, без ознак хвороби серця. Ще одним подібним прикладом населення, що вживає багато кокосових горіхів та олії, при цьому залишаючись у відмінному здоров’ї, є Кітавани, що проживають у Папуа Новій Гвінеї.

Кокосова олія допомагає спалювати більше жирів

Ожиріння – одна з основних проблем сьогодення.
В той час, як багато людей думають, що ожиріння – це питання кількості калорій, інші вважають за причину їх якість. Фактом є те, що різна їжа впливає на наш організм та гормональну систему по-різному. Тому, калорія калорії – не товариш.

Тригліцириди середнього ланцюга в кокосовій олії можуть збільшити кількість спалюваних калорій в порівнянні з іншими жирами. Одне дослідження показало, що 15-30 г олії на день збільшують добову енергію на 5%, на 120 кал на день.

Кокосова олія зменшує голод

Цікавою особливістю кокосової олії є те, що вона зменшує апетит. Це пов’язане з тим, як метаболізуються жирні кислоти, що входять до її складу. Було проведено дослідження, де шістьом чоловікам давали різну кількість тригліцеридів різної довжини. Чоловіки, які вживали найдовші ланцюжки в їжі – з’їдали в середньому на 256 кал менше.

Отже, жирні кислоти в кокосовій олії значно знижують апетит. Це позитивно впливає на вагу тіла протягом тривалого часу.

Кокосова олія допомагає позбавитись жиру в області черевної порожнини

З огляду на те, що кокосова олія зменшує апетит та підсилює спалювання жиру в організмі – вона є помічною для всіх бажаючих схуднути. Так як основні поклади жиру знаходяться саме в області черевної порожнини, то вони починають танути найпершими. Цей жир огортає всі органи та є причиною багатьох хронічних хвороб.

Крім того, олія легко засвоюється організмом і допомагає здоровому функціонуванню щитоподібної залози та ендокринної системи. Кокосова олія збільшує швидкість обміну речовин в організмі, знімаючи навантаження з підшлункової залози. Таким чином, відбувається швидше спалювання енергії, особливо в основних місцях відкладення жиру – черевної порожнини.

В 2009 році PubMed проводили дослідження з 40 жінками від 20 до 40 років, що страждали на ожиріння. До щоденного раціону додали 30 мл кокосової олії. За 12 тижнів об’єм їх талій значно зменшився.

В іншому дослідженні брали участь 20 чоловіків. За 4 тижні об’єм талії зменшився на 2.86 см, приймаючи лише 2 чайні ложки олії на день. Може це і не так багато, але нічого не змінюючи ні в раціоні, ні в режимі дня, ні у звичках навряд досягнеш подібного результату.

Кокосова олія вбиває шкідливі організми

Майже 50% жирних кислот у кокосовій олії – 12-ланцюжкова лауринова кислота. Коли лауринова кислота перетравлюється, вона утворює субстанцію монолаурин. І лауринова кислота і монолаурін вбивають шкідливі хвороботворні мікроорганізми, такі як бактерії, віруси та гриби.

До прикладу було доведено, що ці жирні насичені кислоти вбивають бактерії золотистого стафілококу – небезпечного патогену, – та дріжджі Candida Albicans, що викликають багато захворювань у кишечнику людини. Крім того, на відміну від інших фармацевтичних методів лікування кандидозу, ефект кокосового масла є поступовим, а не різким або раптовим.

Жирні кислоти кокосової олії перетворюються на кетони, які зменшують напади епілепсії

Кетонова дієта за твердженням вчених упереджує певну групу захворювань. Ця дієта передбачає вживання дуже малої кількості вуглеводів і багато жирів, що призводить до підвищення концентрації кетонів у крові. За невідомими причинами, саме таке харчування зменшує кількість нападів у епілептиків.

Основну роль тут мають тригліцириди середнього ланцюга кокосової олії. Вони, потрапляючи у печінку, перетворюються на кетони. Їх часто використовують хворі на епілепсію, щоб спричинити кетоз, збільшуючи кількість вуглеводів у дієті в той самий час. Це зменшує кількість та силу нападів.

Кокосова олія знижує рівень холестерину в крові

Через те, що коксова олія містить природні насичені жирні кислоти, вона сприяє збільшенню рівня ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ), який в часто називають «хорошим холестерином». Це відбувається за рахунок перетворення ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), більш відомого, як «поганий холестерин».

Кокосове масло також поліпшує й інші фактори ризику. А отже, захищає від серцево-судинних захворювань.
В одному дослідженні брали участь 40 жінок. Кокосова олія знизила загальний та ЛПНЩ -холестерин («поганий»), в порівнянні з соєвим маслом.

Отже, кокосова олія є профілактикою розвитку серцево-судинних захворювань.

Кокосова олія відновлює пошкоджене волосся та зволожує шкіру голови

Багато людей в світі використовують кокосову олію в косметичних цілях для покращення стану шкіри та волосся. Дослідження показали, що саме ця олія добре зволожує та покращує жировий склад шкіри. А для волосся вона просто незамінна! Олія його зволожує та покращує загальний стан.

Вона забезпечує волосся необхідними природними протеїнами, необхідними для живлення та відновлення пошкодженого волосся. Дослідження показують, що регулярно втираючи кокосову олію в шкіру голови, Ви не знатимете, що таке лупа.

Деякі люди використовують її на заміну крему від сонця, бо кокосова олія утримує 20% ультрафіолетових променів, – стверджують американські вчені у PubMed виданні.

Ще одне застосування цієї чудо-олії – як ополіскувач для рота в процедурі ранішнього збовтування у ротовій порожнині (oil pulling) давнього Аюрведичного знання. Інші назви – кавала або гундуша. Сенс її полягає в тому, що рано-вранці, перед тим як чистити зуби, треба набрати в рот рослинної олії та збовтувати її протягом 3-20 хвилин. Це включає в роботу слинні залози, через які виходять шлаки та токсини з організму. Ну й на додаток, зміцнюються зуби та ясна.

Жирні кислоти кокосової олії підвищують мозкову діяльність у пацієнтів з хворобою Альцгеймера

Хвороба Альцгеймера стала найчастішою причиною набутого слабоумства. Здебільшого вона зустрічається у людей похилого віку. У пацієнтів з хворобою Альцгеймера знижується здатність використовувати вуглеводи для отримання енергії в певних частинах мозку.

Дослідження американського РМС та PubMed інститутів припускають, що кетони забезпечують альтернативне джерело енергії для заблокованих клітин головного мозку, тим самим зменшуючи симптоми цієї недуги.

В 2006 році провели дослідження і з’ясували, що тригліцириди середнього ряду миттєво покращують функції мозку у хворих на легку форму Альцгеймера. Інші дослідження підтверджують ці висновки, де тригліцериди із середньою довжиною ланцюга інтенсивно вивчаються в якості потенційних терапевтичних агентів при хворобі Альцгеймера.

Для того, щоб отримати максимальну користь для здоров’я, використовуйте органічну кокосову олію холодного віджиму, а не рафіновану.

Джерело: authoritynutrition.com

Коментарі