Імбир
Харчування

Імбир

Share Button

Імбир, або офіційно Імбир Садовий, (лат. Zingiber officinale) – вічнозелена рослина родини імбирних, що походить з півдня Китаю. Його більш ніж 4000 років використовували як для лікування, так і для приготування найрізноманітніших страв та напоїв.

Про імбир згадує відомий давньокитайський філософ Конфуцій; також він описаний і в шедеврі давньоіндійської літератури Магабгарата. Ще до початку нашої ери імбир завозився з Індії до Римської Імперії. Цікаво знати, що згідно з Кораном, страви в раю будуть подаватись з імбиром, а в Аюрведичній медицині вважали цей чудо-корінь універсальними ліками.

Тож не дивно, що за декілька тисяч років імбир став відомий, навіть, у самих віддалених куточках нашої планети. Його почали вирощувати в Індії, Непалі, Південно-Східній Азії, Західній Африці, Австралії та на далеких Карибських островах. Чим же завдячує імбир такій популярності? Бо це і ліки, це і пряність, це і косметичний засіб. Тож про все по порядку.

Імбир – це ліки

Корисність рослини обумовлена її унікальним складом, який містить вітаміни C, групи B та E, багатий білком та вуглеводами, містить незамінні амінокислоти, а також кальцій, магній, фосфор, залізо, калій, манган та цинк. Тож, імбир це:

  • Протизастудне. Добре як для лікування, так і для профілактики. Має ярко виражений зігрівальний ефект.
  • Знеболювальне. Чудовий анальгетик та спазмолітин, допомагає при менструальних болях. Також допомагає позбутися кріпатури після важких фізичних занять спортом.
  • Допомагає при болях в животі, діареї, стимулює травлення, знищує віруси та паразитів. Знімає нудоту, допомагає при морській хворобі.
  • Артрит. Нові досліджень стверджують, що імбир не тільки допомагає запобігти артриту, але й лікує його. Також він допомагає при болях у суглобах.
  • Нормалізує тиск. Імбир допоможе гіпертонікам знизити тиск.
  • Останні дослідження вказують, що цей чудо-корінь може не тільки запобігати раковим захворюванням, але й служити для виробництва ліків проти цієї небезпечної хвороби.

Необхідно пам’ятати що, будь-який лік, навіть самий універсальний, має протипоказання. Тож:

  • Не варто вживати імбир вагітним жінкам, якщо у Вас виразка шлунку, або якщо приймаєте аспірин.
  • Імбир впливає на тиск, то , ж якщо у Вас хворе серце, – проконсультуйтесь з лікарями.
  • Категорично заборонений імбир людям, що мають проблеми зі згортанням крові.

Імбир – це пряність

До того ж, – одна з найпоширеніших в світі. Його використовують для випічки, приготування м’яса, в консервації, в різноманітних соусах і просто, як закуску. З нього варять пиво та ель, роблять вино, ром та різні лікери. Слід згадати, що до великої родини імбирних входять такі відомі спеції як куркума та кардамон, які, щоправда, значно поступаються імбиру. Хоча, на колір і смак товариш – не всяк.

Імбир – це косметика

Рослина служить для виготовлення різноманітних шампунів та кремів, жінки роблять маски для лиця, а чоловіки, втираючи свіжий імбир в шкіру голови, намагаються повернуть втрачене волосся. Імбирне масло широко застосовується в аромотерапії і є афродизіаком.

Тож, імбир можна і варто їсти і пити, ним можна намаститись, його можна, навіть, понюхати. І все то за невеликими виключеннями, про які ми згадували: або смачно, або Вам на користь. Або, те й інше.

Харчова цінність (на 100 г):

  • Калорії – 79 кал
  • Жири – 0,8 г
  • Білки – 1,8 г
  • Вуглеводи – 18 г
  • Холестерин – 0 мг
  • Цукор – 1,7 г
  • Калій – 415 мг
  • Натрій – 13 мг
  • Магній – 43 мг
  • Кальцій – 16 мг
  • Вітамін C – 5 мг
  • Вітамін B6 – 0,2 мг
  • Харчові волокна – 2 г
Коментарі