Гарбузове насіння
Харчування

Гарбузове насіння

Share Button

Українці завжди знали, що гарбузове насіння дуже корисне. Тому, мабуть, і вживали його з давніх давен. Взагалі то, лускання насіння в Україні можна прирівняти до певного виду захоплення, бо, особливо на Прикарпатті, лускають його цілими сім’ями на прогулянках, у парках, біля річки, в центрі міста. Там, де можна лишень знайте вільне місце і присісти на хвильку. А гори лушпиння після футболу чи концерту просто лякають… Проте, не всі знають, який скарб лежить у руках. Досить часто, люди, що з такою самовіддачею поглинають гарбузове насіння, не знають, скільки всього корисного й поживного поклала природа в цей маленький кожушок.

Всесвітня Організація Здоров’я (WHO) вже давно рекомендує гарбузове насіння для поповнення організму найрізноманітнішими вітамінами та мікроелементами. І для цього зовсім не треба з’їдати цілий мішок. Щоб поповнити організм цинком, магнієм та корисними жирами, достатньо вживати невелику кількість гарбузового насіння щоденно. Саме тому це насіння дарує переваги здорового серця, простати та допомагає боротися із певними видами раку.
До того ж, що може бути легшим, ніж ввести у раціон таке поширене на нашій території гарбузове насіння?

Ось деякі переваги, які Ви отримаєте, якщо почнете регулярно вживати гарбузове насіння.

1.Повно поживних речовин

У наші часи не обов’язково купувати гарбузове насіння зі шкарлупою. На ринках та у супермаркетах продають вже очищене насіння, яке потребує лише, щоб його гарненько промили. Бо ж Ви не знаєте, де воно було до того. Якщо Ви не певні у продавці, краще купуйте неочищене гарбузове насіння.

Не зважаючи на свою поживну цінність, гарбузове насіння є досить низькокалорійним продуктом, що має необхідні організму протеїни. 28 грам цього чудодійного продукту містить:

  • Клітковина – 1,7 грам
  • Вуглеводи – 5 грам
  • Білки – 7 грам
  • Жири – 13 грам, 6 г з яких є омега-6 жирами
  • Вітамін К – 18% денної рекомендованої дози (ДРД)
  • Фосфор – 33% ДРД
  • Марганець – 42% ДРД
  • Магній – 37% ДРД
  • Залізо – 23% ДРД
  • Цинк – 14% ДРД
  • Мідь – 19% ДРД

Також, не забуваймо про калій та величезну кількість поліненасичених жирних кислот, вітамін В2 та фолієву кислоту.

2.Висока кількість антиоксидантів

Гарбузове насіння містить такі відомі антиоксиданти, як каротиноїди та вітамін Е.

Антиоксиданти зменшують запалення та захищають Ваші клітини від шкідливої дії вільних радикалів. Саме тому, вживання натуральних продуктів, що багаті на антиоксиданти може вберегти Вас від багатьох проблем зі здоров’ям в теперішньому та майбутньому.

Науковці проводять багато досліджень, в одному з яких одній групі щурів давали олію гарбузового насіння, а іншій – протизапальні препарати. Група, що споживала олію не мала жодних побічних ефектів.

Отже, гарбузове насіння – природний антиоксидант.

3.Зменшує ризик захворіти на рак

Харчування, багате на гарбузового насіння, значно зменшує ризики захворіти на рак шлунку, молочних залоз, легенів, простати та товстої кишки.

Жінки у менопаузі, вживаючи гарбузове насіння щодня, як показують дослідження, зменшують ризик раку грудей.

А інші науковці виявили, що наявність лігнанів у насінні гарбузового насіння відіграє ключову роль у профілактиці та лікуванні раку молочних залоз.

Отже, дослідження показують, що гарбузове насіння зменшує можливість захворіти на рак.

4.Поліпшує простату та здоров’я сечового міхура

Деякі дослідження показують, що вживання гарбузового насіння, зменшує симптоми, з якими асоціюють із доброякісною гіперплазією передміхурової залози. 1,400 чоловік взяли участь у річному дослідженні. За цей час, вживаючи гарбузове насіння та олію з нього, вони повідомляли про зменшення симптомів даного недугу та значне покращення якості життя.

Також є дані та дослідження, що вживання гарбузового насіння, олії з них чи продуктів похідного походження лікують гіперактивність сечового міхура, або ж нетримання сечі.

5.Високий вміст магнію

Гарбузове насіння – найкраще природне джерело магнію для людського організму. Цей мікроелемент бере участь у більш як 600 реакціях метаболічного процесу і його вживання важливе для:

  • Підтримання кров’яного тиску на нормальному рівні
  • Зменшення ризику розвитку хвороби серця
  • Формування та підтримки здорових кісток
  • Регулювання рівня цукру в крові

6.Покращує роботу серця

Як ми вже наголошували раніше, гарбузове насіння багате на антиоксиданти, магній, цинк та незамінні жирні кислоти, що бережуть та оздоровлюють Ваше серце.

А дослідження вчених доводять, що вживання олії з гарбузового насіння допомагають знизити кров’яний тиск та рівень холестерину у крові. А це основні фактори ризику у роботі серця, як відомо.

А деякі дослідники вважають, що це можуть бути ферменти азотного оксиду, що присутні в олії з гарбузового насіння, які позитивно впливають на серце. Оксид азоту сприяє розширенню кровоносних судин, покращуючи тим самим кровообіг та зменшуючи ризик зростання бляшок в артеріях.

7.Гарбузове насіння знижує рівень цукру в крові

Дослідження на тваринах показують, що гарбуз, гарбузове насіння, гарбузова олія та гарбузовий сік сприяють зменшенню рівня цукру в крові. А це є досить важливим для людей з діабетом 2 типу та для тих, хто контролює рівень цукру.

8.Високий вміст клітковини

Насіння гарбуза – одне з найкращих джерел клітковини для людського організму. У 28 грамах насіння міститься цілих 5,2 г волокна. Це – багато! І зелене очищене насіння продається у більшості супермаркетів та на ринках.

А будь-яке харчування, що супроводжується високим вмістом клітковини – тільки виграш та здоров’я. Бо саме з цією недооціненою речовиною – волокном або клітковиною – й пов’язують покращення діабету 2 типу, роботу серця та артерій, стан кишечнику.

9.Поліпшує якість сперми

Низький рівень цинку в організмі науковці досить часто асоціюють із підвищеним ризиком безпліддя у чоловіків.

А через те, що гарбузове насіння – першокласне джерело цинку, його пов’язують із лікуванням проблем чоловічого безпліддя.

А певні дослідження доводять, що вживання цього чудо-насіння захищає сперму під час хіміотерапії та автоімунних захворювань.

Насіння гарбуза – антиоксидант, який сприяє підвищенню рівня тестостерону у чоловіків. Це також призводить до покращення загального стану.

А загалом, всі ці фактори є невід’ємною частиною лікування безпліддя та покращення загального здоров’я.

10.Покращує сон

Якщо Ви не можете заснути, спробуйте полускати гарбузове насіння перед відходом до сну. Воно має у своєму складі триптофан – амінокислота, що допомагає боротися з безсонням. Навіть 1 г триптофану на день, допомагає, стверджують дослідження. Та прийдеться добре попрацювати, бо, щоб отримати той грам, треба з’їсти 200 грам насіння.

Та ж ми знаємо, що організм часто накопичує мікроелементи. За день не зможете з’їсти стільки, а от за тиждень – реально.

Хороша новина полягає ще в тому, що цинк у гарбузовому насінні допомагає переробити триптофан на серотонін, що пізніше конвертується в мелотонін – гормон, що регулює цикл сну.

Магній, що також надходить у значній кількості з гарбузового насіння, також пов’язують із покращенням нічного сну.

11. Легко додавати в будь-які страви

Для того, щоб збагатити своє харчування усіма цими корисними та поживними речовинами та мікроелементами, це дуже легко зробити. Бо гарбузове насіння поширене не лише в Україні, а у всьому світі. У багатьох країнах його додають до салатів, сніданків, випічки, йогуртів, споживають окремо під час перекусу. Сирі та обсмажені.

А весь цей ряд корисних та поживних елементів гарбузового насіння додасть ще більше переваг Вашому здоров’ю, про які ще не знають вчені. Смакуйте на здоров’я!

Джерело: authoritynutrition.com

Коментарі