Чим небезпечна фруктоза. Гірка правда про цукор.
Харчування

Чим небезпечна фруктоза. Гірка правда про цукор.

Share Button

Доктор Роберт Лустіг (Robert Lustig) займається педіатрією вже впродовж багатьох років. Він, – один з тих людей, які викривають сучасні тенденції харчування, виносять правду в світ та намагаються поділитися знаннями з якомога більшою кількістю людей для того, щоб ми зрозуміли, де криється пастка. Для того, щоб не потрапити у тенета багатьох хвороб, виключіть найбільш вживаний за останні 30 років на планеті продукт – цукор.

Його презентація Sugar: The bitter truth стала дуже популярною серед користувачів інтернету. В цій 90-хвилинній лекції Доктор Лустіг розглядає поглиблено та з наукової точки зору питання, пов’язані зі

  • зловживанням цукру та фруктози
  • біохімічні процеси, що відбуваються в організмі після вживання цукру
  • наслідки, до яких призводить цукор та фруктоза в організмі людини
  • синдроми та хвороби, що супроводжують нас протягом життя
  • епідеміологічна ситуація в світі
  • політичний аспект питання.

Чим небезпечна фруктоза для нас? Деякі важливі аспекти щодо цього питання

Цукор (цукроза) постачає основну кількість калорій людині у сучасній світовій системі харчування.

Цукор складається з глюкози та фруктози.

Глюкоза також входить до таких крохмалів, як картопля, кукурудза. Вона є необхідною частиною абсолютно кожної клітини в організмі людини. Глюкоза просто необхідна для життя.

Проте, фруктоза не є необхідною частиною для біохімічних процесів в організмі. Людське тіло не виробляє фруктози, а в процесі еволюції її споживали лише у літній сезон у вигляді фруктів.

Глюкоза та фруктоза перероблюються організмом абсолютно по-різному.

Головне – зрозуміти, що в той час, як кожна людська клітинка використовує глюкозу, фруктозу може переробити лише печінка.

Коли люди споживають багато цукру та фруктози в повсякденному житті, то перевантажена від надмірної роботи печінка перетворює її на жир.

Фруктоза сприяє розвитку багатьох захворювань, які за останні 30 років вбили більше людей, ніж світові епідемії разом за 10 століть.

Доктор Роберт Лустіг та його колеги вірять в те, що ожиріння, діабет 2 типу, хвороби серця та, навіть, рак спричинені зловживанням фруктози.

Шкідливий вплив надлишкової фруктози

Вживання великої кількості фруктози може призвести до різноманітних наслідків. Проблема полягає в тому, що 80% продуктів на прилавках супермаркетів вже мають прихований цукор у своєму складі.

Фруктоза переробляється тільки в печінці. Звідти у формі жиру та поганого холестерину вона експортується для виведення або зберігання в клітинах тіла. Такі процеси призводять до:

  • жирових відкладень навколо внутрішніх органів
  • дисліпідемії (тригліцириди та холестерин в крові)
  • хвороб серця.

Підвищує вміст сечової кислоти, що призводить до подагри та високого кров’яного тиску.

Є причиною жирових відкладень в районі печінки. Це може перерости в неалкогольну жирову хворобу печінки.

Стає причиною резистентності до інсуліну. Це призводить до ожиріння та діабету 2 типу в 60% випадків.

Інсулінова резистентність може призвести до підвищеного інсуліну та інсуліноподібного фактору росту 1(ІФР-1), які є чинниками раку.

Фруктоза не впливає на центри ситості так само, як глюкоза. Людина споживає більше калорій автоматично, якщо споживає багато фруктози.

Надмірне споживання фруктози призводить до лептинового опору, порушуючи регулювання жирового обміну. Це призводить до значного збільшення ваги.

Цукор діє на організм як наркотик. Може виникнути цукрова залежність.

Лептиновий опір, інсулінова резистентність та постійна тяга до солодкого – основний рецепт для утворення жирової тканини.

Фруктоза в цукрі – шкідлива. У фруктах – корисна.

Дуже важливо розуміти, що все, про що ми тут писали, не стосується фруктів.

Фруктові плоди не лише містять багато води, вони ще мають цю корисну клітковину, яка надає сигнал нашому мозку про ситість та очищує кишечник від зайвого й непотрібного сміття.

Їх майже неможливо переїсти та отримати шкідливу дозу фруктози через те, що клітковина гальмує процес всмоктування та обробки фруктози печінкою. Проте, свіжовижаті соки та смузі, що є ознакою здорового харчування, – такий самий удар по печінці, як і алкоголь. Бо після видалення клітковини соковою машиною, лишається сама фруктоза, яка обробляється організмом, як токсична речовина.

Коментарі