Чи варто пити молоко
Харчування

Чи варто пити молоко

Share Button

Молоко здавна вважається напоєм здоров’я не лише у нашій країні, а й по всьому світові. Білий вітамінний напій з найбільш необхідними організму мінералами такими як кальцій, фосфор тощо став одним з найпопулярніших на всій планеті.

Міністерства охорони здоров’я різних країн рекомендують вживати молоко і дорослим, і дітям. Але дослідження вчених останніх років почали виявляти деякі цікаві факти про цей чудо-напій, і не на його користь. Саме вплив коров’ячого молока на життя та здоров’я людей ми й розглянемо в цій статті.

Непереносимість лактози

Люди з непереносимістю лактози не здатні повністю перетравлювати молочний цукор – тип цукру, що знаходиться в молоці та молочних продуктах. Непереносимість лактози обумовлена тим, що у людей в тонкому кишечнику не виробляється ензим лактози для розщеплення.

Коли неперетравлена лактоза потрапляє в товстий кишечник, це сприяє газоутворенню, спучуванню, діареї та деяких інших неприємних симптомів. Деякі люди з такою непереносимістю лактози не можуть вживати жодних молочних продуктів, деякі – лише в невеликих кількостях.

Алергія

В той час, як деякі люди можуть вживати молоко в невеликих кількостях, інші – мають алергію на молоко. Не плутайте цей діагноз з непереносимістю молока, бо причини виникнення різняться. Молочні продукти мають у своєму складі дуже алергійні білки під назвою казеїн та сироватка, які є алергенами.

Всі алергій виникають у зв’язку зі збоєм роботи імунної системи. Імунітет визначає деякі протеїни як шкідливі, запускаючи посилене вироблення антитіл імуноглобулінe (IgE) для нейтралізації алергену. Наступного разу, коли білки попадають в організм, антитіла IgE впізнають їх та сигналізують імунній системі звільнити гістамін та інші хімічні сполуки, викликаючи прояв різноманітних алергійних реакцій.

Насичені жири

Майже всі молочні продукти багаті на насичені жири. Що це означає? Насичені жири значно збільшують ризик серцево-судинних захворювань. Хоча в наші дні високих технологій досить часто можна знайти на полицях магазинів знежирені молочні продукти, насичені жири, видалені з молока потрапляють до морозива, масла та випічки.

Молоко забирає кальцій з кісток

Міфи про молоко розповсюджуються по всій планеті. А віра про те, що цей протеїновий та багатий на кальцій напій, дуже важливий для загального здоров’я та здорових кісток, – зокрема. Та дослідження показують, що людський організм не лише не отримує кальцію з молока, – все навпаки. Воно підвищує рівень виводу кальцію з кісток.

Погляньте, як це відбувається. Як і будь-який тваринний білок, молоко окислює PH-рівень людського організму. Кальцій – чудовий нейтралізатор кислоти. Найбільші сховища кальцію – кістки.

Отже, той самий кальцій, що є дуже необхідним нашим кісткам направляється на особливе завдання: нейтралізувати кислотну дію молока. Як тільки кальцій покидає кістки, то виводиться з організму із сечею. Саме в цей момент і наступає дефіцит кальцію.

Сьогоднішнє молоко – оброблена їжа

В минулому молоко вживалось лише в необробленому вигляді. З розвитком науки і технологій люди придумали нові стандарти і почали гомогенізувати та стерилізувати молоко. Ці процеси змінюють хімічний склад продукту, підвищуючи його кислотні властивості.

А правдою є те, що гомогенізована та пастеризована продукція спричиняє багато проблем зі шлунково-кишковим трактом і не тільки. Тривають дослідження з виявлення причин таких хвороб як остеопороз, серцево-судинні захворювання та, навіть, деякі форми раку.

Молочне виробництво

В наші часи коровам часто дають антибіотики та вакцинують генетично спроектованими формами коров’ячого гормону зросту (rBGH). Цей гормон значно підвищує молочне виробництво, граючи на руку фермерам та бізнесменам.

Вживати чи відмовитись від молока вирішувати, звісно, вам. Бо ж багато й позитивних сторін, що дає молоко. В Індії молоко – один з найголовніших напоїв, а вчення Аюрведа, що існує понад 5000 років відноситься до нього з великою пошаною.

Тож робіть свій корисний вибір самостійно. Як то кажуть: «Що українцю добре, китайцю – смерть!» То ж зважайте на позитивні та негативні сторони, але робіть так, як вважаєте за потрібне.

Харчова цінність (100 г):

  • Калорії – 42 г
  • Жири – 1 г
  • Білки – 3,4 г
  • Вуглеводи – 5 г
  • Харчові волокна – 0 г
  • Цукор – 5 г
  • Холестерин – 5 мг
  • Натрій – 44 мг
  • Калій – 150 мг
  • Вітамін A – 47 МО
  • Кальцій – 125 мг
  • Вітамін D – 1 МО
  • Вітамін B12 – 0,5 µg
  • Магній – 11 мг
Коментарі