Чи стає мед токсичним при нагріванні
Харчування

Чи стає мед токсичним при нагріванні

Share Button

Багато хто з тих, хто хоче з певних власних причин зменшити споживання цукру, замінюють його на мед. Це включає приготування страв та випічки.

Звичайно ж мед є незамінним продуктом не тільки на нашому столі, а й в нашій культурі. Мед дійсно можна вважати незамінним, а його цінність та поживність по справжньому вражає. Адже до його складу входять вітаміни, мінерали, пробіотики (Lactobacillus kunkeei), ферменти, антиоксиданти та деякі амінокислоти.

Мед, завдяки своїм антимікробним властивостям, можна використовувати і для шкіри. Також він відомий як природний антибіотик.

Більшість із тих, хто вживають мед постійно, вважають, що щоб отримати більше зиску, краще вживати його у сирому вигляді. Однак не всім відомо, що куховарячи чи випікаючи щось з медом, чи навіть просто додаючи його в гарячий чай, словом – від високої температури – в меді починають відбуватись хімічні реакції, що перетворюють його на нездоровий продукт, який може нашкодити Вашій травній системі.

Використання меду для приготування їжі в традиційній індійській кухні

В Аюрведі, традиційній давньоіндійській медицині з 5000-річною історією, мед шанується, як незамінні та високоефективні ліки. Його рядять використовувати, як для лікування, так і в харчуванні. Шанується мед, також, і в традиційній китайській та тибетській медицині.

В Аюрведі, мед вважається важливою для здоров’я серця та очей їжею. Також його радять використовувати всім хто хоче зменшити вагу, як замінник для цукру тому, що має зігрівальний ефект (стимулює метаболізм) на тіло, на відміну, від традиційних замінників, які мають охолоджувальний ефект. Саме тому Аюрведа радить тим, хто хоча позбутися зайвої ваги, пити зранку мед (невелика кількість), розчинений в теплій воді, для стимуляції метаболізму.

Високо шануючи лікувальні якості меду, Аюрведа застерігає, що в жодному разі не варто його підігрівати. Причина цьому – втрата лікувальних властивостей при нагріванні.

По-перше. Згідно з вчення Аюурведи, мед при нагріванні вище 40°C вступає в хімічну реакцію, яка робить його гірким. Це, відразу, робить його небажаним при використанні у випіканні здоби.

По-друге. Аюрведа застерігає від вживання меду, який пройшов термічну обробку, чи, навіть, додавався в гарячий чай, адже він зашкодить здоров’ю з часом. Одна з причин цього, що мед при нагріванні набуває властивостей клею. Молекули меду, який пройшов термічну обробку, прилипають до слизистої оболонки в шлунково-кишковому тракті, виробляючи токсин, який називається ама. Буквальний переклад ама означає «щось, що застрягло в шлунку». Його вважають джерелом більшості проблем зі здоров’ям і одним з найважчих випадків для детоксикації.

Ніщо так не викликає проблеми, як ама, викликана вживанням підігрітого меду
— Чарака, давній індійський медик, про підігрітий мед ще 500 років тому

Доктор Krishna, який практикує Аюрведу вже більше 20 років, застерігає від додавання меду не тільки в гарячі напої, але й, навіть, мішати з перченими стравами. Ба навіть більше, він не радить вживати мед в спеку чи коли Ви «перегріті».

Як ми з’ясували, Аюрведа радить вживати тільки сирий мед і вважає нагрітий мед отрутою. Цікаво, як ставиться до цього сучасна наука.

Нагрітий мед в наукових дослідженнях

Дослідження підтверджують, що нагрівання меду впливає на його стан, а відповідно й на його лікувальні властивості. Також варто пам’ятати, що мед, який продається в великих супермаркетах, скоріш за все вже пройшов термічну обробку і, звісно ж, втрачає всі ті корисні якості, за які ми його так любимо.

Сама очевидна зміна, які відбуваються в меді при нагріванні, – втрата ферментів та пробіотиків. Дослідники стверджують, що при нагріванні меду вище 48°C, навіть якщо воно відбувалось протягом короткого терміну часу, в ньому починають відбуватися негативні хімічні процеси.

Можна провести маленьке дослідження навіть вдома. Нагріваючи воду до 47°C, Ви ще будете в стані опустити палець в воду, хоч і на короткий час. Якщо температура вода досягла відмітки 48°C, Ви вже можете обпектись, тож перевіряючи воду пальцем – будьте обачні.

2010 року, в журналі Journal of Research in Ayurveda були опубліковані дані досліджень, про фізико-хімічні характеристики та хімічний склад меду та поєднання меду з маслом гхі після термічної обробки. Дослідник оцінювали вплив меду, та суміші меду з маслом гхі, після термічної обробки, на щурів.

Науковці знайшли, що при нагріванні вище температури 140°C, яка все одно є низькою для повноцінного приготування їжі, зразки починають різко втрачати питому вагу. На додачу, рівень pH та зольність меду при нагріванні вище 140°C зростають.

Іншою проблемою є значне підвищення рівню гідроксиметилфурфуролу (ГМФ) вже при нагріванні лише до 60°C. При нагріванні суміші меду та масла гхі, дослідники зафіксували ще більший підйом рівню ГМФ, що робить продукт не просто шкідливим, а й отруйним.

Доброю новиною є те, що у щурів, яких годували сумішшю меду та гхі, що пройшла термічну обробку, протягом 6 тижнів, не були зафіксовані значні зміни ні в кількості з’їдених харчів, ні в вазі, а ні у співвідношенні ваги внутрішніх органів. І хоча дослідники називають ГМФ токсичним та канцерогенним, на сьогодні, на жаль, немає точних даних про те, як саме він впливає на наш організм.

Приготований мед вбиває бджіл

Одним із найкращих свідчень отруйності приготованого меду є те, що він вбиває бджіл. Загальновідомо, що мед є зимовими харчами для бджіл. Так от, бджоли, яким давали приготований мед – гинули!

Також про це пише P. J. Chandler, один із відомих американських пасічників, автор книги «Босоногий пасічник» (англ. The Barefoot Beekeeper), яка пережила вже третє перевидання.

Варто додати, що схожий випадок трапився, коли телят годували пастеризованим, а не сирим молоком. Телята росли хворобливими, недорозвинутими та страждали від порушень внутрішніх органів. Такі дослідження були проведені одним із канадських фермерів.

Тож в знаменитому біблейському вислові: «Земля, що тече молоком та медом…», поза всяким сумнівом, мались на увазі сирі і мед, і молоко!

Чи приготований мед може принести користь для здоров’я?

Тож підведемо підсумки. Чи варто використовувати мед при варінні та приготуванні страв? Як і давнє вчення Аюрведа, так і більшість сучасних досліджень, стверджують, що мед до та після термічної обробки – зовсім різні продукти. Поза всяким сумнівом це питання ще не досліджено повноцінно, проте варто уникати використання меду при приготуванні гарячих страв.

Джерело: thehealthyhomeeconomist.com

Коментарі