Білий чи чорний: який хліб корисніший?
Харчування

Білий чи чорний: який хліб корисніший?

Share Button

Інколи запитуєш себе, якщо це дійсно стовідсотковий натуральний хліб з цільнозернового борошна, то навіщо він містить так багато інгредієнтів?

Полички з хлібом у великих супермаркетах, інколи, нагадують безмежне море із різноманіттям бубликів, хліба з цільнозернового борошна, хлібців, бездріжджового хліба, чорного, білого, з висівками, без висівок… Зрозуміло, що різні сорти хліба випікають за різними рецептам, а отже, вибрати хліб – дійсно корисний для здоров’я – стає ой, як не легко! Тож, наступного разу відправляючись за хлібом, Ви, скориставшись нашою інформацією Ви зможете зробити вдаліший вибір.

Правда полягає в тому, що немає причин боятися такого багатого на вуглеводи хліба. Хліб може бути надзвичайно поживним додатком до Вашої дієти, – дієтолог Кері Ганс (Keri Gans), авторка книги “The Small Change Diet”

Просто дотримуйтесь простих цих простих правил при виборі хліба:

Цільнозерновий від слова ЦІЛЬНІСТЬ

При виборі хліба завжди віддавайте перевагу цільнозерновому. Адже, тільки в такому хлібі Ви знайдете всю користь від зерна, як то ендосперм – зародок та висівки, які в свою чергу є незамінним джерелом харчових волокон, білків, вітамінів та мінералів, – дієтолог Кері Глассман (Keri Glassman).

Якщо Вам не подобається смак хліба із цільнозернової пшениці, скуштуйте цільнозерновий житній хліб. Також можна спробувати хліб із додаванням цільнозернового борошна ячменю, рису, вівса чи, навіть, льону. Все це різні види борошна з різними смаками, але з подібною харчовою поживністю та користю.

Цільнозерновий хліб має бути на 100% з цільнозернового зерна

Адже часто виробники, використовуючи цільнозернове борошно лише частково, не соромляться видавати свій хліб за цільнозерновий, хоча він, в даному випадку, таким не є. Тож, не лінуйтесь та пошукайте 100% цільнозерновий хліб.

Чим менше складників, тим кращий хліб

Іншим важливим чинником виступає відсутність різноманітних штучних додатків: як то барвники чи ароматизатори. Уникайте купувати хліб, який має складники із довгими та важковимовними назвами: особливо, гідрогенізовані олії та жири, як то маргарин та спред. Перечитайте уважно повний склад хліба і, якщо якісь інгредієнти Вам не знайомі, а знайти інформацію про них не легко, – візьміть краще інший. Також не варто брати хліб з додаванням фруктози.

Зосередьтеся на харчових волокнах

Не забуваймо, що в більшості дієт саме харчові волокна грають важливу роль. Вони дають Вам почуття ситості, сприяють здоровому випорожненню та підтримують здоров’я кишечнику. І саме цільнозерновий хліб є неоціненним джерелом необхідних нам харчових волокон.

Згідно офіційного видання “Порадник з дієтології для США (U.S. Dietary Guidelines)” нам потрібно 25 грам харчових волокон на день, і джерелом щонайменше половини з них має бути цільне зерно. Джерелом клітковини виступає ендосперм, який міститься ТІЛЬКИ в цільному зерні.

Джерело: womenshealthmag.com

Коментарі