Аюрведа про мед
Аюрведа Харчування

Аюрведа про мед

Share Button

Мед відомий з давніх-давен своїми цілющими властивостями. Його тисячоліттями використовували для лікування багатьох хвороб. Мед здатний не тільки попередити, а й лікувати захворювання.

Його можна використовувати для лікування болю в горлі, загоєння шрамів, хронічних закрепів, респіраторних хвороб, як тонізуючий засіб для покращення мозкової діяльності, і, навіть, щоб позбутися зайвої ваги. Проте, як стверджує Аюрведа, мед ні в якому разі не можна нагрівати, мішати з маслом гхі, не можна вживати велику кількість чи протягом тривалого періоду.

Нижче Ви знайдете корисну інформацію про мед від цього давнього вчення. На жаль, в Україні складові деяких рецептів знайти буде не легко, проте можливо. Тим не менш, сподіваємось, ця публікація стане для Вас цікавою та корисною.

Еліксир життя

Аюрведа вважає мед еліксиром життя та використовує його для лікування великої кількості хвороб. Він використовується для надання смаку, для харчування чи приготування смачного та поживного напою, в бабусиному рецепті для лікування кашлю та, навіть, часто – в косметичних цілях.

Стародавні лікувальні знання з Аюрведи проголошують мед як благо, якщо він вживається в помірних кількостях. Це тому, що мед, незважаючи на свій солодкий смак, попадаючи в людський організм діє, як життєва сила з гірким смаком.

Аюрведа радить мед

Чарака Самхіта, – оригінальний текст Аюрведи, – відзначає великі та потужні лікувальні властивості меду. Якщо вживати натуральний необроблений, чи правильніше сказати, мед, що не пройшов термічної обробки, він є одною з найбільш лікувальних речовин у природі. Незліченну кількість разів він використовується в Аюрведі для приготування натуральних ліків. Також мед підсилює лікувальну силу багатьох інших ліків.

На додачу, мед сприяє кращому засвоєнню та перетворенню речовин. Віками його використовували для покращення травлення, нормалізації кислотності, зниження ваги та, навіть, зниження рівня холестерину.

Міфом є те, що мед не можна вживати людям хворим на діабет.

  • Натуральний мед є антивірусним, антибактеріальним та протигрибковим засобом.
  • Він містить в собі природно збалансований склад необхідних білків, вітамінів, цукру, ферментів, солі та антибіотиків.
  • Мед містить вітаміни B1, B2, B3, B5 та B6, вітамін C, магній, калій, кальцій, хлорид натрію, сірка та фосфат.

Обережність при вживанні меду

Нині, як в магазинах так і на базарі, на Вас чекає різноманіття меду. Вибір же рецептів найрізноманітніших медових продуктів ще більший. Але тут варто звернути увагу на такий факт, що в більшості рецептів мед використовується як замінник цукру на тій підставі, що він кращий та корисніший за цукор. Так, це правда: мед набагато корисніший за цукор, але тільки тоді, коли використовується сирим, тобто, без термічної обробки.

Варто пам’ятати одну річ: якщо Ви бажаєте додати мед в чай чи молоко, напій повинен бути теплий або ж кімнатної температури. Коли ми підігріваємо мед чи мішаємо його з гарячими напоями, – вчить Аюрведа – мед втрачає свої лікувальні та корисні поживні властивості. Адже при температурі вище 40°С руйнуються ферменти, а при нагріванні вище 60°С – в продукті з’являються канцерогенні токсичні сполуки, як зазначають деякі дослідники.

Який мед кращий?

На жаль, не так вже легко відрізнити, який мед кращий та автентичний. Тим не менше, деякі дані допоможуть Вам не тільки зробити правильний вибір, але й використати його, як треба. Згідно з аюрведичних текстів, якість меду залежить від типу бджіл, які його виробляють. Цей факт здається загальнозрозумілим, хоча ніхто з нас на нього не зважає. Індійське вчення Аюрведа на перше місце ставить бджолу Індійську, яка є одним із 8-ми підвидів бджоли східної. Її мед здоровий, поживний та маслянистий.

Визначити чи натуральний мед, чи сфальсифікований можна за допомогою простого тесту.

Просто вливайте потроху мед у склянку з водою. Якщо мед сфальсифікований – він відразу тоне та швидко розчиняється, якщо натуральний – він осідає поступово та залишається на дні склянки, аж поки Ви його не розмішаєте.

Існує ще один спосіб визначення якості меду. Налийте трішки меду на шматок бавовняної вати та підпаліть його. Справжній мед має горіти чисто, а штучний – іскритись та шуміти при горінні.

Вживайте мед розважливо

Аюрведа дає нам декілька порад для вживання меду:

  1. Ніколи не варто підігрівати мед, адже при цьому втрачається вся корисність та поживність.
  2. Рівні частини меду та масла гхі (топленого масла), змішані разом стають токсичними і нанесуть шкоду організму.
  3. Треба уникати вживання меду в дуже спекотну погоду або з гарячою водою.
  4. Не варто вживати велику кількість меду протягом тривалого часу.
  5. Старий мед швидше діє і корисніший для травлення. Він допомагає скинути зайву вагу. Свіжий мед допоможе виснаженим та змореним людям відновити сили та набратися енергії. Худорлявим – допоможе набрати вагу.

Панчакарма для детоксикації тіла

Згідно з Аюрведи, споживання меду, що пройшов термічну обробку, сприяє накопиченню токсинів в організмі. Їх дуже важко вивести звичайним методом детоксикації. В Аюрведі внутрішні токсини називаються ама (санскр. — сире, неприготоване,). Для виведення таких токсинів з організму Аюрведа використовує метод, більш відомий, як Панчакарма – 5 терапевтичних процедур протягом певного часу дозволяють провести повну детоксикацію та очищення організму.

Різноманітна користь від меду

Аюрведа використовує мед, як для профілактики, так і для лікування хвороб. Загалом, мед має омолоджуючу дію на наш організм та позитивно впливає на різні вікові групи. Для цього використовуйте мед з часником.

Допомагає позбутись зайвої ваги. В склянці теплої води розчиніть чайну ложку меду та вичавіть чверть лимону. Вживайте щоранку.
Лікує біль в горлі. Полощіть горло з додаванням меду, алми, харітакі та бібхітакі.
Допомагає позбутись плям на обличчі. Розчиніть мед в трояндовій воді та використайте суміш для м’якого масажу обличчя.
При запорах. Розчинити чайну ложку натурального меду в склянці теплої води та регулярно пийте зранку натщесерце. Напій допомагає очистити кишечник та діє, як профілактичний засіб для покращення травлення.
При респіраторних проблемах. Мед, який вживають разом з аюрведичними ліками Сітопаладі Чурна, має антигістаміну дію, допомагає лікувати хвороби дихальних шляхів. Такий лік корисний навіть дітям.
Для пожвавлення мозкової діяльності. Змішайте мед з рослинами бакопа монієрі (брахмі) та шанкапушпі, додавши декілька крапель мигдальної олії. Постійне вживання загострить Вашу увагу.
Для дітей. Вживання молока разом з медом укріпить дитячу систему та посилить їх імунітет. Все це, завдяки антитілам, які виділяються при цьому, та мають особливі антигенні властивості.

Читайте також: Домашній сироп проти кашлю

Джерело: curejoy.com

Коментарі