Найкращі продукти для покращення мозкової діяльності
Харчування

9 найкращих продуктів для покращення мозкової діяльності

Share Button

Якби Ви мали чудову нагоду, щоб захистити свій мозок від дегенерації, підживити нервові клітини та покращити продуктивність мозкової діяльності тільки вживаючи смачну їжу… чи скористались би Ви з такої нагоди?

Для всіх, хто сказав «Так», у нас є чудова новина – Ви маєте можливість покращити мозкову діяльність. Саме так стверджує доктор Mercola, автор двох бестселерів за версією The New York Times, «The No-Grain Diet» (2003) та «The Great Bird Flu Hoax» (2006). То ж, якщо Вам цікаво, що це за продукти, будь ласка, скористайтесь інформацією з цієї статті.

Для покращення мозкової діяльності їжте більше таких продуктів:

1. Куркума

Куркума – спеція, яка містить протизапальний антиоксидант куркумін. Куркумін здатний долати гематоенцефалічний бар’єр, що робить його нейрозахисним хімічним реагентом, який використовується для лікування широкого кола неврологічних розладів.

Дослідження показують, що куркумін може допомогти завадити накопиченню руйнівних бета-амілоїдів в мозку хворих на Альцгеймера та, до того ж, розбивати вже існуючі бляшки. Куркумін відомий тим, що покращує пам’ять та стимулює виробництво нових нервових клітин – процес відомий як нейрогенез.

2. Селера

Селера багата на лютеолін – складник, який може заспокоїти запалення в мозку, що є першопричиною нейродегенеративних захворювань. Вживання лютеоліну також допоможе знизити ризик вікової втрати пам’яті. Варто додати, що лютеолін входить до складу моркви та болгарського перцю.

3. Броколі та капуста цвітна

Броколі та цвітна капуста (кольорова капуста, кучерява капуста) є потужними ресурсами холіну – вітаміну групи B, що відомий своїм позитивним впливом на розвиток мозку. Досліди показують, що холін, якщо його приймають під час вагітності, дуже добре впливає на мозковий розвиток дитини в утробі. Це свідчить про те, що він може підвищити пізнавальну функцію, поліпшити здатність навчання та пам’ять.

Холін зменшує вікові проблеми з пам’яттю та послаблює вразливість дитячого мозку від шкідливої дії токсинів і допомагає захищати їх в подальшому дорослому житті.

4. Горіх волоський

Волоський горіх є неабияким джерелом такого рослинного жиру, як омега-3, що є натуральним фітостерином та антиоксидантом та допомагає боротися з віковим старінням мізків. ДГК (докозагексаєнова кислота), що є частиною омега-3, підвищує мозкову активність та сприяє відновленню нейронів у півкулях.

5. Краб

Один краб містить в собі більш, ніж денну норму фенілаланіну, – амінокислоти, яка допомагає виробляти такі корисні для Вашого мозку речовини, як нейромедіаторні дофаміни, адреналін, норадреналін та тиреоїдний гормон. Ще й до всього цього може допомогти в лікуванні хвороби Паркінсона. Краб також має в своєму складі вітамін B12 – добре відомий стимулятор для мозку.

6. Нут або турецький горох

Турецький горох – один з найкращих в світі джерел магнію, за винятком водоростей та зелених листяних овочів. Цитрат магнію допомагає рецепторам клітин мозку пришвидшувати передачу сигналів, в той же час розслаблюючи кровоносні судини. Це збільшує кількість крові, що протікає через мозок.

7. Червоне м’ясо

Червоне м’ясо, особливо яловичина, – чудовий ресурс вже відомого нам вітаміну B12, який є життєво необхідним для здорового та повноцінного функціонування мізків. Люди з низьким вмістом вітаміну B12 в організмі, зазвичай мають гірші показники при проходженні когнітивного тесту та мають загально менший об’єм мозку. Це дає привід стверджувати, що B12 запобігає всиханню мозку.

8. Чорниця

Антиоксиданти та інші фітохімічні елементи в чорниці пов’язують з покращенням читання, розумової діяльності в цілому та пам’яті зокрема, разом із зменшенням ризику захворіти на оксидативний стрес чи нейродегенеративні хвороби. На додачу, в чорниці міститься мало фруктози, що робить її однією із найкорисніших серед ягід.

9. Здорові жири

Наприкінці варто згадати про всі ті здорові жири які, для здорового та повноцінного функціонування, потребують не тільки наші мізки, а й все тіло. Перш за все це органічне масло зі свіжого молока, пряжене масло або очищений вершковий жир, оливки, оливкова олія, кокосова олія, такі горіхи як макадамія, домашні яйця, дика аляскинська сьомга та авокадо.

Те, що не варто їсти для здорового функціонування мозку

Вище ми спробували навести продукти, а також причини їх вживати для повноцінного здорового функціонування мозку.

Нижче наведений список продуктів, яких варто уникати в харчуванні з тієї ж причини. Доктор David Perlmutter, один з найкращих спеціалістів в сфері натуральної неврологічної медицини в США, наполегливо радить уникати таких продуктів як цукор та вуглеводи, зокрема глютену та клейковини.

Глютен

Глютен пов’язаний практично з усіма хронічними хворобами, включно ті, що вражають нервову систему, через те, що глютен завдає шкоди всій імунній системі. На жаль, багато людей продовжують вірити, що, якщо Ви не маєте будь-яких хвороб органів черевної порожнини, то глютен є безпечним.

Глютен – це білок, який знаходиться в пшениці, ячмені та житі. Він робить наш травний канал менш щільним; це дозволяє бактеріям, які знаходяться в незасвоєному білку проникати в кров, що ні в якому разі не допустимо. Адже, це шкодить імунній системі та провокує різні запалення та зараження.

Як тільки клейковина попадає в кишечник, він втрачають щільність, тож білки казеїну та інші молочні можуть попадати прямо в кровоносну систему, тим самим шкодячи нашій імунній системі та послаблюючи автоімунні реакції.

Доктор Perlmutter стверджує, що більшість сучасних хвороб, включаючи хвороби мозку, виникають від того, що люди забруднюють свою імунну систему протеїнами, які ніколи не вживали люди за весь час свого існування. Дізнатися більше про це Ви можете, прочитавши книгу доктора Perlmutter, – лідера з продажів за версією New York Times, – «Зерновий Мозок» (Англ. Grain Brain).

Здоровий мозок – здорове життя

Наші мізки не запрограмовані всихати та слабшати відповідно до нашого віку. Зараз ми знаємо, що будь-які наші діяння, будь то:

  • зайняття спортом,
  • їжа, яку ми їмо,
  • ліки, які вживаємо,
  • особисті відносини,
  • емоційний стан,
  • розпорядок сну – все це безпосередньо впливає на наш фізіологічний стан. Від цього залежить наше здоров’я та ризики захворювання.

Всі ці дії сприятимуть стимуляції білка Нейротрофічний фактор мозку (англ. BDNF), який сприяє росту мозкових клітин.

Тож, якщо бажаєте мати здорове тіло і ясний розум та спонукати виробництво нових мозкових нервових клітин, Вам варто звернути на такі прості правила. Ведіть активний стиль життя. Фізична активність спонукає біохімічні зміни, які розтягують та відновлюють не тільки наше тіло, але й наші мізки – особливо ті частини, які відповідають за пам’ять та навчання.

  1. Скоротіть загальну кількість вживаних калорій. Займіться лікувальним голодуванням.
  2. Скоротіть вживання вуглеводів, включаючи цукор та хлібні злаки.
  3. Вживайте більше здорових жирів.
  4. Вживайте більше жирів омега-3, разом зі зменшенням вживання руйнівних жирів групи омега-6. Це означає: споживайте більше рослинної олії.
Коментарі