8 джерел рослинного білку
Харчування

8 джерел рослинного білку

Share Button

Зараз дуже багато говорять про білок. А коли діло доходить до протеїнів, то часто постає питання про джерело щоденної необхідної кількості білку. Коли ж говорити про фітнес індустрію, то там без протеїнів і години не прожити. Багато спортсменів клянуться життям, що білок є дуже необхідним компонентом для побудови м’язів.

Ті ж, хто хоче схуднути, можуть використовувати його у своїх цілях. Бо ж після споживання білкової їжі почуваєш ситніше і довше не хочеться їсти. Та все ж-таки, скільки білку треба споживати людині та які джерела найкраще використати?

Американська Асоціація Дієтологів стверджує, що більшість дорослого населення має вживати лише 0,8 г на кожен кг ваги людини на день. Нестача протеїну веде до таких негативних наслідків як квашіоркор, втрата м’язової маси, зниження імунітету, ослаблення серцевої та дихальної системи, і, навіть, смерть.

М’ясо часто розглядають як найкраще джерело білку. Саме тому, деякі люди не розуміють, як вегетаріанець чи веган зможуть прожити без, навіть маленького, шматочка м’яса у повсякденному житті. Це ж моментальна смерть… Багато неправильних суджень у подібній ідеології. Отже, варто розставити всі крапки над «і». Ми повинні споживати продукти, які дають нам з дев’ять незамінних амінокислот, що наші органи не здатні виробляти самостійно.

Амінокислоти

В той час, як багато науковців, дослідників, людей з багатим стажем стверджують, що м’ясо забезпечує всі амінокислоти в одному пакунку, треба зазначити, що і в рослинному світі є аналоги. Деякі продукти на рослинній основі мають певні компоненти, але в них відсутні інші. А це означає, що при правильному поєднанні продуктів, таких як бобові, овочі, фрукти, горіхи, насіння, і цілі зерна у щоденному раціоні, Ви зможете отримати те, що потрібно. Ось вісім продуктів з високим вмістом білка. Це не м’ясо, та вони пропонують нам безліч інших переваг.

Насіння Чіа

Це просто дивовижний за своєю білковою цінністю продукт. Народи Латинської Америки використовують насіння Чіа у своєму повсякденному раціоні з давніх-давен. І не дивно, бо ж у 2 столових ложках міститься аж 4 г протеїнів. Насіння допомагає при проблемах із травленням та дарує почуття насиченості протягом тривалого періоду часу. А всі незамінні амінокислоти, що їх потребує наш організм, забезпечують правильне функціонування систем.

Йогурт

Йогурт – харчовий продукт із високим вмістом білка. Чудовий початок будь-якого ранку на сніданок чи ланч. Краще виготовляти йогурт в домашніх умовах. Ви ж бо розумієте, що йогурт з супермаркетів має зовсім інші властивості.

Кіноа

Кіноа тісно пов’язана з таких рослинними видами, як буряк, шпинат і перекотиполе. Високий вміст протеїнів у зернах заробили почесне звання «білкової Королеви» серед рослин. 2013 рік був обновлений роком Кіноа. 8 г білку на чашку з високим вмістом заліза та клітковини – чудова альтернатива не лише м’ясу, а й рису.

Зелені соєві боби

Єдиний овоч, який є повністю білком, – Едамаме або соєві боби – прекрасна альтернатива м’ясу. Половина чашки сої містить приблизно 34 г білка, в той час, як половина чашки курячого бульйону має лише 17 грамів.

Сочевиця

Сочевиця відома людям з давніх-давен та є чудовим джерелом білку для кожного, хто бажає знайти повноцінну заміну м’ясу. Також, треба згадати й про те, що одна чашка приготованої сочевиці містить більш, як 35% рекомендованої щоденної кількості заліза. А якщо і це Вас не вразило, то додам, що ця культура сімейства бобових містить більше половини денної дози клітковини.

Сочевиця є багатим джерелом білку (25 г). Мікроелементи, що входять до її складу є дуже важливими для здорового та легкого функціонування.

Конопляне насіння

Тут деякі посміхнуться… Та все ж варто нагадати, що в українській культурі коноплі завжди були незамінним супутником посполитів та людей знатного роду, в харчуванні та вбранні.

2 столові ложки такого насіння містять 10 г рослинного протеїну. На додачу, конопляне насіння має щедру порцію всіх дев’яти незамінних для людини амінокислот. Якщо Ви вегетаріанець, то вони повинні бути обов’язково у Вашому списку, так як вони містять такі незамінні жирні кислоти, як омега-3. Насінням можна посипати салати або ж додавати у хліб.

Мигдаль

Чудовий протеїновий перекус та безліч корисних елементів подарує Вам цей невеличкий горішок. Тут є багато моно ненасичених жирів та клітковини. Незамінний продукт у раціоні.

Волоські горіхи

Якщо вже річ пішла про горіхи, то давайте пригадаємо й наші рідні – Волоські або, як їх часто називають,Грецькі горіхи. Вони не лише чудово смакують, як окрема їжа, а й прекрасно поєднуються з іншими продуктами. 100 г волоських горіхів містять 15,2г білка, 65,2г жирів та 6,7 грам клітковини.

Є варіант ще додавати масло волоських горіхів. Воно складається, в основному, з поліненасичених жирних кислот (72% від загального числа жирів), зокрема альфа-лінолевої кислоти (14%) і лінолевої кислоти (58%). А велика кількість мікроелементів та клітковини робить його ще більш поживним та таким необхідним у нашому щоденному раціоні.

Отже, сміливо додавайте вищезгадані продукти до свого щоденного раціону. Це забезпечить Вам багато цінної речовини для гарного почуття та відмінного здоров’я.

Коментарі