7 найкращих порад для травлення від Аюрведи
Аюрведа Харчування

7 найкращих порад для травлення від Аюрведи

Share Button

Чи маєте Ви такі проблеми з травленням як гази, здуття живота чи дискомфорт в животі, часті запори, печія? Чи бува часом почуваєтесь втомленим та виснаженим після вживання їжі? Прості рішення цих поширених проблем враховують не тільки те, що ми їмо, але і як ми їмо, і коли. Нижче Ви знайдете 7 порад для покращення травлення з давнього вчення Аюрведи.

Припиніть відволікатись під час їжі

Всі з нас робили це неодноразово: їли сніданок, керуючи машиною, перекушували за робочим столом, тому що мали обмаль часу для повноцінного обіду. Нашому тілу потрібне спокійне та розмірене середовище для того, щоб отримати поживні речовини з їжі.

Це означає: щонайменше ми маємо сісти, щоб поїсти, і ні в якому разі не стояти чи йти, або ж керувати машиною! А ще краще – виключити телевізор, відкласти телефон вбік та просто насолодитись стравою!

Насолоджуйтесь процесом їжі

Те, як Ви їсте, безпосередньо впливає на все Ваше життя. Перебіг вживання їжі згідно з Аюрведи, дуже важливий як для розвитку свідомості, так і для психічного здоров’я. Коли ми їмо сидячи, наш шлунок знаходиться в розслабленому стані, а Ви сфокусовані на смаку, текстурі та запаху їжі. Це відразу значно покращить Ваше травлення.

Збуджуйте агні – травний вогонь

Покращити травлення можна стимулюючи агні, або травний вогонь, перед вживанням їжі. Яскравий травний вогонь є ознакою чудового здоров’я. Кволий вогонь може спричинити втому після їжі, то ж Аюрведа радить з’їсти перед їжею маленький шматочок імбиру, змочений у кількох краплях лимонного соку, та закусити щіпкою солі.

Це активує слинні залози та допомагає виробити достатню кількість ферментів, завдяки яким поживні речовини з їжі попадають в тіло та активно всмоктуються. Додаючи імбир в свою їжу, Ви покращуєте травлення, чим сприяєте зміцненню свого здоров’я.

Згідно Аюрведи, балансування вогню травлення – це шлях до здорового засвоєння їжі. Наприклад: якщо, готуючи їжу, зробити вогонь замалим, то це займе багато часу приготувати страву; якщо завеликим – страва згорить. Якщо покласти велику колоду в невелике багаття – це загасить його. Тож, і агні має бути правильно збалансованим для повноцінного та легкого засвоєння їжі.

Уникайте холодних напоїв та їжі

Вода та будь-які інші холодні напої, які зазвичай подаються в ресторанах, гасять травний вогонь. Це стосується молока й соків, які ми дістаємо з холодильника – вони занадто холодні для вживання. Це, як вилити відро води в багаття, щоб підтримати вогонь. Вода, сік, молоко та інші напої повинні бути кімнатної температури перед вживанням.

Відразу, як тільки візьмете за звичку пити напої кімнатної температури, Ви помітите разюче покращення травлення та відчуттів у своєму тілі після вживання їжі. До того ж, холодні напої, змішані з гарячими стравами, можуть спричинити спазми, здуття живота, повільне травлення та загальний дискомфорт.

Варто пам’ятати, що Аюрведа має різні поради для створення правильного балансу для різних Дош. Наприклад, поради для підвищення кислотності навряд чи підійдуть,якщо Ви страждаєте на здуття живота чи від млявого травлення. Якщо Вашою Дошею є Піта, то Ви можете випити склянку холодної води між стравами.

При цьому холодна чи заморожена їжа не рекомендується для Піти, тому що, навіть, якщо Ви й тимчасово приглушите вогонь, то агні лишиться перезбудженим, що призведе до дискомфорту.

Вживайте їжу відповідно до природних ритмів

Чи бувало у Вас таке, що після пізньої вечері Вам було важко заснути чи прокинутися наступного ранку? Чи почували Ви дискомфорт наступного дня? Це звичайні супутники невідповідного травлення їжі.

Найкращих шлях, щоб позбутися подібних проблем, – це дотримуватися природних ритмів та вживати їжу у відповідний час. Сонце найсильніше між 12 та 2 годиною дня і Ваш травний вогонь також найсильніший саме в цей час. Агні асоціюється з сонцем. А з Аюрведи ми знаємо, що наші думки та тіло поєднані з довкіллям, в якому ми живемо.

Обід має бути найбільшою стравою дня, тому що в цей час травний вогонь працює на максимальних обертах.

Як тільки сонце починає сідати, то й травний вогонь втрачає силу. Тому вечеря має бути легшою за обід та, бажано, з’їдена до 20:00. Пізня вечеря перешкоджає повноцінному сну, адже після 22:00 Ваше тіло не спалює токсини, якими Ви добряче нагодували його протягом дня, а продовжує перетравлювати з’їдену за день їжу.

Тож, якщо Ви їсте після 10:00 ввечері, їжа може спричинити накопичення токсинів в організмі, що, в результаті, приведе до того, що на наступний день Ви будете почуватися втомленими.

Якщо Ви постійно прокидаєтесь втомленим та виснаженим, важливо проаналізувати кількість їжі та час вечері.

Пийте лассі

Як ми вже писали у статті “Лассі – традиційний індійський напій“, цей напій має у своєму складі бактерії, що змащують кишечник і допомагають травленню. Вживайте його під час їжі або ж замість неї.

Трифала для травлення

Трифала – це потужні ліки, який не тільки проводить детоксикацію товстої кишки, але й допомагає м’яко позбутись токсинів, одночасно покращуючи засвоєння корисних речовин. Він складається з суміші трьох рослин: Амалакі, Бабхитакі та Харитакі.

Для більшості людей це – м’який проносний засіб, і, завдячуючи цьому, він чудово очистить Вашу травну систему від токсинів та покращить обмін речовин. В помірних дозах він діє м’яко і повільно. Внаслідок повільної дії, Ви можете приймати Трифала довший час та досягти кращих результатів з детоксикації організму.

Приймайте одну або дві пігулки, запиваючи водою, за одну годину до сну. Якщо трифала в порошку – одну або дві ложки.

Звичайно ж, є ще багато способів покращити травлення та здоров’я. Тут ми зібрали лише самі основні. Спробуйте та оберіть для себе щось, що Вам до вподоби та покращуйте своє здоров’я.

Джерело: curejoy.com

Коментарі