7 корисних сюрпризів від чашки гарячого какао
Харчування

7 корисних сюрпризів від чашки гарячого какао

Share Button

Окрім чудового смаку, який вподобали і діти та дорослі, кружка гарячого какао принесе і користь для Вашого організму.

Як Ви думаєте, чим займались давні майя у вільний час після розгадування складних астрономічних схем, складання календаря, який мало не приніс нам кінець світу, та, не досить вдалих спроб, відбитися від іспанських конкістадорів? Вони посьорбували шоколад! Навіть якщо майська версія какао подавалася холодною та добряче присмачена спеціями, ми їм вдячні за винахід цього чудового напою.

За час свого існування питне какао неодноразово змінювало версії свого приготування аж поки в 16 сторіччі вищезгадані іспанські конкістадори не привезли напій в Європу. Так шоколад, його солодку версію, почали споживати на Європейському континенті. Варто додати, що чашку гарячого какао могли дозволити тільки заможні люди. І, до речі, частенько його вживали як ліки.

Протягом довгого часу, питний шоколад використовувався для лікування різних недуг та хвороб. Коли какао, в 17 сторіччі, попало до Франції, його використовували для лікування нападів люті та покращення поганого настрою. Сучасні дослідження підтверджують, що давні французькі лікарі були праві на сто відсотків: адже шоколад зменшує рівень гормонів стресу в тілі занадто роздратованих людей.

В зв’язку з цим напрошується питання: чи принесе гаряче какао таку ж користь для нашого здоров’я як і шоколад? Відповідь – так!

Результати все нових і нових досліджень продовжують стверджувати, що антиоксиданти допомагають боротися з раком, серцевими хворобами, віковою макулярною дегенерацією (ВМД) та старінням в загалом, тому, що вони борються з вільними радикалами в нашому тілі.

Раніше, для боротьби з вільними радикалами радили вживати такі продукти як ягоди асаї, годжі, чорницю та гранати. Але з часом до цього списку додалися, часом досить несподівані, нові продукти. Це – кава, чай, червоне вино, ну і, шоколад. І варто зазначити, що на цьому терені шоколад, особливо в стані гарячого питного какао, є одним з найкращих. Нижче – чому.

  1. Згідно досліджень Корнельського університету, концентрація антиоксидантів у гарячому какао майже вдвічі більша, ніж в червоному вині, в 2-3 рази більша ніж зеленому чаї та в 4-5 раз вища, ніж в чорному.
  2. Професор Чанг Йонг Лі, керівник досліджень, додає, що дуже важливо, щоб шоколад був гарячим! Адже при нагріванні какао виділяє більше антиоксидантів.
  3. Кружка гарячого какао містить 611 міліграмів як еквівалент фенольної сполуки галової кислоти (ГК) та 564 міліграмів еквіваленту флавоноїдних катехінів. Антиоксидант галова кислота використовується для лікування крововиливу (геморагія), кровотеч, альбумінурії (наявність альбуміну в сечі, який може призвести до каменів в нирках) та діабету.
  4. Незважаючи на те, що плитка звичайного шоколаду має сильну антиоксидантну дію, користь для здоров’я від нього може нівелюватися через насиченість жирами – какао, в середньому, має на 8 грам менше жирів, ніж плитка звичайного шоколаду.
  5. Флавоноїди, якими багате какао, допомагають нашому тілу обробляти оксид азоту, сприяючи цим кращому протіканню крові, знижує кров’яний тиск та покращує роботу серця.
  6. Також флавоноїди допомагають уникнути агрегації тромбоцитів в Вашій крові, що веде до формування тромбів.
  7. Згідно з досліджень Американської асоціації сприяння розвитку науки (англ. AAAS, The American Association for the Advancement of Science) гаряче какао допомагає краще думати. Флавоноїди покращують протікання крові, що в свою чергу, сприяє збільшенню подачі кисню в мозок. Так як слабоумство викликане зменшенням притоку крові до кори головного мозку, дослідники стверджують, що вживання гарячого какао, допомагає в лікуванні та попередженні цього недугу.

А тепер трішки дьогтю в наше какао. Традиційні комерційні розчинні напої з какао, наповнені різноманітними штучними складовими, які викорінюють всю ту користь від натурального какао. В одному із них (не будемо називати імен), какао за кількістю, аж на п’ятому місці після цукру, кукурудзяного сиропу та різноманітних рослинних олій.

Проте, не варто впадати у відчай, адже приготувати кружку натурального, гарячого какао не так вже й важко. Залишайтесь з нами і ми обов’язково поділимось з Вами кількома рецептами!
Джерело: mnn.com

Коментарі