Харчування

6 причин регулярно вживати буряк

Share Button

Столовий буряк — незамінна городина на українському столі, адже він входить до складу борщового набору. Він багатий на такі корисні та життєво необхідні речовини як вітаміни групи B, залізо, марганець, мідь, магній та калій. Нижче Ви знайдете, яку саме користь Ви отримаєте від регулярного споживання буряка.

Покращення кров’яного тиску

Буряк багатий на нітрати, які наш організм перетворює на оксид азоту, який, в свою чергу, розслаблює та розширює кровоносні судини. Це призводить до покращеного кровообігу та зниження кров’яного тиску.

2012 року було проведене невелике дослідження, учасниками якого стали всього 13 чоловік. Вони кожного дня вживали склянку бурякового соку і це допомогло їм знизити систолічний артеріальний тиск, в середньому на 4 — 5 пунктів.

Інші дослідження, результати яких були опубліковані в журналі Hypertension 2008 року, показують, що вживання бурякового соку, не тільки знижувало тиск на 10 мм рт.ст., а й на додачу, ще й запобігало утворенню тромбів в судинах.

Зниження ризику серцевих захворювань

Буряк не тільки позитивно впливає на кров’яний тиск. Він також багатий на рослинний алкалоїд бетаїн та фолієву кислоту, вітаміни групи B, які разом, знижують рівень гомоцистеїну в крові. Високий рівень останнього призводить до пошкодження стінок кров’яних артерій та підвищує ризик серцевих захворювань.

Допомагає підвищити витривалість

Коли найкращі атлети світу здають сечу на тест на допінг, її колір, часто, має червоне забарвлення. Чому, Ви запитаєте? А тому, що більшість із них вживає багато буряку!

Під час одного дослідження, велосипедист, який пив буряковий сік, зміг проїхати на 15% відсотків довше під час змагань на витривалість. Автор дослідження, доктор філософії Andy Jones з Ексетерського Університету, для підвищення витривалості, радить вживати 3-5 буряків (в залежності від розміру). Пік витривалості наступає через 2-3 години після вживання буряку, стверджує він.

Ваш мозок може працювати краще

Окис азоту розслабляє та розширює кров’яні судини. Це сприяє вільному протіканню крові до мозку, що, відповідно, сприяє кращій роботі мозку. Це особливо важливо для літніх людей.

2010 року було проведено невелике дослідження. Учасниками стали 14 чоловіків та жінок (середній вік 74 роки), які вживали їжу багату на нітрати, і буряковий сік включно. Було зафіксовано покращення протікання крові в лобовій частині мозку, яка відповідає за такі функціональні навички як зосередженість, організованість та увагу.

Буряк очищує печінку

Наша печінка виконує складну та важливу функцію: вона очищує кров та відповідає за виведення шкідливих речовин з нашого організму.

Дослідження показують, що бетаїн, – амінокислота знайдена дослідниками в буряках (а також в шпинаті та кіноа), – допомагає запобігти накопиченню жиру в печінці.

Під час дослідження у щурів, яким давали буряковий сік був зафіксований вищий рівень ферментів, що відповідають за очищення крові. Дослідження хворих на діабет показують, що бетаїн покращує роботу печінки, знижує рівень холестерину та зменшує розмір печінки.

Допомагає лікувати хронічні недуги

Буряк також багатий на беталаїни – потужний антиоксидант з протизапальною дією, який бореться з такими хронічними хворобами як хвороби серця, ожиріння і, ймовірно, рак.

Дослідники вважають, що бетаціанін — пігмент, який дає буряку пурпурно-червоне забарвлення, може допомогти захиститися від канцерогенів. Також лабораторні дослідження показують успіхи використання буряка при лікуванні раку грудей.

Регулярний стул

Щоб забути про запори та зробити стул, регулярним варто додати в свій раціон більше продуктів багатих на харчові волокна. Одним з них є буряк. 150 грам буряка дасть Вам близько 4 грам дієтичних харчових волокон, які допоможуть попередити запори, геморой та дивертикуліт.

Бетаін, який міститься в буряках, також покращує травлення. Варто пам’ятати, що пігмент бераін може забарвити в пурпурний колір не тільки сечу та і кал.

У нашій українській реалії буряк може стати чудовим доповненням до столу, особливо взимку. З нього готують різноманітні страви, причому як в сирому так і приготованому вигляді. Смакуйте на здоров’я!

Джерело: health.com

Коментарі