15 корисних фактів про яблуко
Харчування

15 корисних фактів про яблуко

Share Button

Що робить яблуко таким корисним?

2004 року вчені Міністерства сільського господарства США (USDA), перевірили 100 різноманітних продуктів харчування на вміст антиоксидантів. Два сорти яблук, Ред делішес (англ. Red Delicious) та Гренні Сміт (англ. Granny Smith) отримали 12 та 13 місце відповідно. Антиоксиданти відомі своїми протизапальними та захисними властивостями. Вчені вважають, що саме антиоксиданти, допомагають зменшити окислювальний (оксидативний) стрес, який має руйнівну дію на клітини.

Також яблука багаті на такі харчові волокна як пектини: середнє яблуко містить близько 4 грамів харчових волокон. Пектини мають беззаперечну позитивну дію на загальний стан здоров’я, підвищують стійкість організму до алергії, допомагають регулювати рівень холестерину, загоюють рани та лікують опіки, сприяють виведенню радіонуклідів.

Хто яблуко в день з’їдає, у лікаря не буває

1. Відбілюють зуби та сприяють їх здоров’ю

Хоча поїдання яблук не замінить Вам чистку зубів, проте допоможуть тримати їх міцними та здоровими. Жування яблука стимулює вироблення слини та допомагає боротися з карієсом, знижуючи рівень бактерій в роті.

2. Яблука попереджують розвиток хвороби Альцгеймера

Нові дослідження, проведені на мишах, свідчать, що регулярне вживання яблучного соку допомагає уникнути хвороби Альцгеймера та зменшує негативний вплив старіння на роботу мозку. Миші, раціон яких був багатий на яблука, показали вищий рівень таких нейромедіаторів, як ацетилхоліни, ніж у інших мишей.

3. Захищають від хвороби Паркінсона

Дослідження доводять що люди, які їдять садовину та інші, багаті на харчові волокна продукти, менш вразливі до хвороби Паркінсона – захворювання, яке спричинює руйнування і загибель нейронів, що виробляють нейромедіатор дофамін, в центральній нервовій системі. Вчені пов’язують це з можливістю антиоксидантів боротися з вільними радикалами.

4. Яблука попереджають розвиток раку

Дослідники з Американської асоціації з дослідження раку (AACR), разом з іншими згідні з тим, що вживання багатих флавоном яблук, може знизити ризик розвитку раку на 23 %.

Дослідники Корнельського університету (англ. Cornell University) виявили, що такі складники, як тритерпеноїди, які знаходяться в яблучній шкірці, запобігають розвитку ракових клітин в печінці, товстій кишці та грудях. Інші дослідження, доводять, що витяжка з яблук, може зменшити розмір та кількість пухлини молочної залози в щурів.

Національний інститут раку (англ. National Cancer Institute, NCI) у США радить дієту, багату на харчові волокна для зменшення ризику розвитку колоректального раку (КРР).

5. Вживання яблук знижує ризик розвитку діабету двох типів

Жінки, які їли щонайменше одне яблуко на день, мають на 28 % менші шанси на розвиток діабету 2 типу, ніж ті, що не їдять яблук. Яблука багаті на харчові волокна, які регулюють рівень глюкози в крові.

6. Зменшують рівень холестерину

Розчинні харчові волокна, які містить яблука, допомагають розчиняти жири в кишечнику, що, в свою чергу, сприяє зниженню рівня холестерину.

7. Яблука сприяють здоровій роботі серця

Дослідники пов’язують здорову роботу серця з високим рівнем споживання розчинних харчових волокон, які уповільнюють ріст холестеринових бляшок в артеріях. Фенолові сполуки, які містяться в яблуці, також запобігають затвердінню холестерина на стінках артерій. Нагадаємо, що холестеринові бляшки в артеріях погіршують протікання крові артеріями до серця, що призводить до ішемічної хвороби серця.

8. Запобігає утворенню жовчних каменів

Жовчні камені утворюються, якщо у Вашій жовчі високий рівень холестерину, який при браку рідини, твердне. Особливо багато жовчних каменів є в людей, що страждають на ожиріння. Щоб попередити утворення жовчних каменів, лікарі радять дієту, багату на харчові волокна, яка допоможе нормалізувати вагу та рівень холестерину.

9. Яблука лікують як діарею, так і запори

Якщо Ви не можете сходити, чи не можете припинити ходити в туалет, харчові волокна, на які багате яблуко можуть допомогти. Харчові волокна сприятимуть доступу потрібної кількості води до Вашої товстої кишки, що допоможе випорожненню, чи, навпаки, виведуть надлишок рідини, сприяючи цим природній роботі кишечника.

10. Нормалізують синдром подразненого кишечнику

Синдром подразненого кишечника характеризується болем в животі, запорами, діареєю та здуттям живота. Щоб стримувати ці симптоми, лікарі радять уникати молочних та жирних продуктів та притримуватись дієти, багатої на харчові волокна.

11. Яблука запобігають утворенню геморою

Геморой — це набряк кровоносних судин прямої кишки і, якщо його не лікувати, він може бути дуже болючим. Набряки виникають внаслідок надлишкового тиску в тазовій та ректальній зоні. Однією з причин виникнення геморою вважається погане харчування, зокрема брак клітковини. Саме тому, вживаючи яблука, які дуже багаті на клітковину, Ви можете попередити утворення геморою.

12. Сприяє нормалізації ваги

Зайва вага може спричинити виникненню багатьох хвороб. Серед них:

  • хвороби серця
  • інсульт
  • високий кров’яний тиск
  • діабет 2-ох типів
  • апное уві сні.

Щоб нормалізувати свою вагу та покращити загальний стан свого здоров’я, лікарі радять дієту, багату на клітковину. Продукти, які багаті на клітковину, допоможуть Вам лишатись ситим, не вживаючи при цьому зайві калорій.

13. Очищує печінку

З їжі і напоїв в наш організм постійно попадають різні токсини, а наша печінка відповідає за їх вивід з організму. Багато лікарів відносяться дуже скептично до різних детоксикаційних дієт, вважаючи, що вони більше шкодять організму, ніж допомагають. На щастя, є яблука, вживаючи які ми допомагаємо нашій печінці виводити токсини з організму.

14. Підвищує імунітет

Червоні яблука багаті на антиоксидант,який називається кверцетин. Результати недавніх досліджень стверджують, що кверцетин покращує роботу Вашої імунної системи, особливо, якщо Ви виснажені та знаходитесь в стані стресу.

15. Попереджає виникнення катаракти

Незважаючи на те, що результати попередніх досліджень не давали одностайної відповіді на це питання, нові, нещодавно закінчені дослідження показують, що люди які вживають фрукти багаті на клітковину, такі, як яблука, на 10-15% менш ймовірно хворіють на катаракту.

Джерело: besthealthmag.ca

Поживні речовини в яблуці:

  • Калорії – 95
  • Вуглеводи – 25 грам
  • Харчові волокна – 4 грама
  • Вітамін C – 14 % денної норми
  • Калій – 6 % денної норми
  • Вітамін K – 5 % денної норми
  • Марганець, мідь та вітаміни A, E, B1, B2 та B6 – Нижче 4 % денної норми

Яблуко, також, є багатим ресурсом поліфенолів, які є потужними захисниками організму від багатьох хвороб.

Порада. Щоб отримати найбільшу користь від яблука, їжте його разом із шкіркою. Адже там знаходиться десь половина харчових волокон та багато поліфенолів.

Коментарі