Чорний шоколад
Харчування

10 здорових причин їсти чорний шоколад

Share Button

Класичний чорний шоколад зазвичай готується з смажених какао-бобів, жиру та цукру. На відміну від молочного, він не має молока. Хоча, в наші часи деякі виробники все ж додають невелику кількість молока. На відміну від молочного, він не такий солодкий і має яскраво виражений гіркий присмак. Варто пам’ятати, що якісний чорний шоколад містить від 70 до 99 % какао-бобів.

Завдяки своєму неповторному смаку, чорний шоколад має велику армію прихильників. Він не тільки смакує сам, але й в цукерках, солодощах, тортах та інших кулінарних виробах. А якщо Ви вживаєте його відповідально, то він ще й може бути корисним для Вашого здоров’я!

10 здорових причин, щоб їсти чорний шоколад:

  • Знімає стрес
  • Знижує рівень холестерину
  • Знижує кров’яний тиск
  • Попереджує інсульт
  • Покращує мозкову діяльність
  • Допомагає втратити вагу
  • Зберігає шкіру здоровою
  • Лікує постійний кашель
  • Лікує діарею
  • Контролює рівень цукру в крові

Зроблений із плодів какао-дерева, це один з найкращих джерел антиоксидантів на планеті. Крім цього шоколад багатий на такі поживні речовини як

  • харчові волокна
  • калій
  • марганець
  • цинк
  • селен
  • мідь
  • залізо
  • магній

На доданок до поживних речовин, чорний шоколад також містить немало калорій, та, в залежності від виробника, певну кількість цукру. Та якщо Ви вживаєте його помірно, шоколад може позитивно вплинути на Ваше здоров’я. Різноманітні дослідження, які проводились в різних частинах планети,підтверджують користь від вживання чорного шоколаду.

Знімає стрес

Для зняття стресу, або покращення настрою завжди можна використати чорний шоколад. Він допомагає підвищити рівень серотоніну, що відноситься до нейромедіаторів і є природним антидепресантом.

Дослідження, що провели вчені центру Nestle Research та були опубліковані Американським хімічним товариством (ACS) в науковому журналі “JournalofProteomeResearch” доводять, що хімічний склад чорного шоколаду допомагає покращити наш настрій. Вони встановили, що споживання 40 грамів чорного шоколаду на день протягом двох тижнів допомагає знизити гормони стресу у людей, що страждають на депресію. До того ж, до його складу входить магній, який бореться зі стресом, втомою і дратівливістю.

Важливо пам’ятати, що для боротьби зі стресом потрібен чорний шоколад із вмістом щонайменше 85 % какао!

Знижує рівень холестерину

Какао, що входить до складу шоколаду, знижує рівень ліпопротеїнівнизької щільності (ЛНЩ, або “поганий холестерин”)в крові, який може закупорити вени та засмітити внутрішні стінки артерій, перешкоджаючи нормальній роботі кровоносної системи. Потужні антиоксиданти в чорному шоколаді також попереджують окислення ЛНЩ, а це в свою чергу знижує ризик інфаркту та інсульту.

Клінічні дослідження свідчать, що какао може підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛВЩ, або “добрий холестерин”) в крові. Поки що не з’ясовано, завдяки чому це відбувається. Можливо, завдяки присутності флавоноїдів або теоброміну в какао. Низький рівень ЛНЩ та високий ЛВЩ зменшує ризик захворювань на коронарний атеросклероз та попереджує виникнення інфаркту.

Знижує кров’яний тиск

Флаванон, який знаходяться в какао, допомагає понизити кров’яний тиск та покращити кровообіг. Флаванон стимулює ендотелій в артерій виробляти фізіологічно активні речовини. Серед них оксид азоту, який розслабляє артерії та знижує опір кровообігу і кров’яний тиск.

Зі зниженим кров’яним тиском шанси захворіти на такі хвороби серця як серцева недостатність, миготлива аритмія чи атеросклероз суттєво зменшуються. Це, навіть, знижує ризик захворіти на божевілля та інсульт. Потрібно, всього лиш, їсти один шматочок чорного шоколаду в день. Слідкуйте, що б вміст какао становив щонайменше 70%!

Попереджує інсульт

Постійне, помірне вживання чорного шоколаду понижує ризик інсульту. Завдяки високому рівню флавоноїдів, які є природними антиоксидантами. Флавоноїди знижують липкість крові та попереджують згортання, що допомагає попередити інфаркти та інсульти.

Дослідники Стокгольмського Каролінського інституту опитали більше 37,000 людей у віці від 45 до 79 протягом 10 років. Вони з’ясували, що ті, хто їли близько 60 грам чорного шоколаду на тиждень, значно підвищили шанси уникнути інсульту на 17%, порівнюючи з тими, хто вживає менше чи взагалі не їсть.

Покращує мозкову діяльність

Чорний шоколад покращує роботу мозку. Згідно з дослідженнями Ноттінгемського Університету, споживання чорного шоколаду покращує кровотік у мізку протягом трьох годин. Це позитивно впливає на короткочасну пам’ять та пильність. До того ж, флаванон покращує мозкову діяльність у людей, що страждають на депривацію сну та, навіть, сповільнює ефект старіння.

Допомагає втратити вагу

Споживання 30 грамів шоколаду зі вмістом какао від 70 до 85% тричі на тиждень допоможе Вам втратити надлишкову вагу.Це відбувається завдяки волокнам, на які багатий шоколад, і, які допоможуть Вам залишатись ситим довший час.

Згідно з дослідженнями Копенгагенського університету, помірне вживання чорного шоколаду дасть Вам відчути ефект ситості і зменшить Ваші прагнення до жирної,солоної та солодкої їжі. Також, багатий на антиоксиданти, він сповільнить травлення, завдяки чому Ви будете почуватись ситим довший час. Це, навіть, зможе прискорити метаболізм, що спалить більше жиру та калорій.

Зберігає шкіру здоровою

Декілька антиоксидантів, які знаходяться в чорному шоколаді, захищають Вашу шкіру від ушкоджень вільними радикалами, які спричиняють окислення клітин та нездатності виконання ними своїх функцій. Вільні радикали, також, прискорюють процес старіння.

Флавоноїди захищають шкіру від небезпечних ультрафіолетових променів, які можуть призвести до раку шкіри. Крім цього, екстракт какао допомагає зменшити загрубілість та лущення шкіри, а ще покращує зволоження шкіри та колір обличчя.

Лікує постійний кашель

Якщо Ви багато та давно кашляєте та не бажаєте приймати ліки, – спробуйте чорний шоколад. Він містить теобромін, який полегшить кашель, розслабляючи нерв, що викликає цей кашель.

Дослідники Британської Національної служби охорони здоров’я давали теобромін двічі на день протягом двох тижнів 300 пацієнтам, що страждали на хронічний кашель. 60% з них відчули значне полегшення. Схожі дослідження, які провів Імперський коледж Лондона, підтвердили подібні результати. До того ж, чорний шоколад не завдає шкоди серцево-судинній та центральній нервовій системі. На відміну від традиційних засобів від кашлю, він не викликає сонливість.

Лікує діарею

Вчені Дитячого шпиталю Оклендського науково-дослідного інституту (CHORI) підтверджують, що чорний шоколад полегшує симптоми діареї. Какао-боби містять велику кількість хімічних речовин, званих флавоноїдами. Вони зв’язують та стримують білок CFTR, що знаходиться в кишечнику та відповідає за виділення рідини в тонкій кишці. Це, відповідно, допомагає швидко позбутися симптомів діареї.

Контролює рівень цукру в крові

Какао попереджує діабет. Невелике італійське дослідження, проведене в 2005 році, доводить, що регулярне споживання чорного шоколаду, підвищує чутливість до інсуліну, чим зменшує ризик захворювання на діабет. Флавоноїди підвищують виробництво оксиду азоту, який допомагає Вашому організму понизити протидію інсуліну та використовувати його продуктивно.

Також чорний шоколад допомагає контролювати рівень цукру в крові тим, хто вже хворіє на діабет. Він має низький Глікемічний індекс. Це значить, що шоколад не зашкодить рівню цукру у Вашій крові. Тим не менше, діабетикам варто купувати чорний шоколад без цукру, який легко знайти в супермаркетах.

Незважаючи на всі корисності чорного шоколаду, не варто їсти його багато і кожен день. Він містить вдосталь калорій, які можуть зашкодити. Ну, а якщо вже Ви бажаєте шоколаду, то беріть чорний із вмістом какао щонайменше 70%. Смачного!

Джерело: top10homeremedies.com

Коментарі