Вівсяна каша - найпопулярніший сніданок в світі
Харчування

10 корисних фактів про вівсянку

Share Button

Вівсяна каша — один з найулюбленіших та найпопулярніших сніданків в усьому світі. До того ж, науковці стверджують, що вона є досить корисною. Так це чи ні, давайте розглянемо 10 корисних фактів про вівсянку.

Чи містить вівсяна каша глютен?

Вівсянка, на відміну від пшениці, жита та ячменю, глютену не містить. Тим не менше, варто брати до уваги, що під час вирощування, збору врожаю чи обробки до вівса може попасти певна частина пшениці. Тож, якщо у Вашого організму нетерпимість до глютену, потрібно ретельно ставитись до вибору каші і обирати продукт надійних виробників зі 100% вмістом вівса.

Результати досліджень показують, що вживання вівсяної каші дає змогу отримати денну дозу клітковини хворим на целіакію. Також, додаючи вівсянку в свій раціон, Ви зможете підвищити рівень антиоксидантів в організмі та отримати необхідні поживні речовини.

Харчова цінність вівсяної каші (100 грам):
Калорії — 71
Білки — 2,5 г
Вуглеводи — 12 г
Жири — 1,5 г

Чи допомагає вівсянка нормалізувати вагу?

Неодноразові дослідження підтверджують, що сніданок багатий на клітковину та поживні речовини, що містяться у вівсяній каші, сприяє нормалізації ваги. Міністерство охорони здоров’я і соціальних служб США на пару з Всесвітньою організацією охорони здоров’я радять дотримуватись дієти, до якої входить вівсянка, щоб підтримувати вагу в нормі. Вівсяна каша відома тим, що дозволяє почуватись ситим протягом тривалішого проміжку часу, порівнюючи з іншими сніданками.

Вівсяна каша та холестерол

Овес містить бета-глюкан, який значно понижує рівень холестерину ЛПНЩ, відомого як “поганий холестерол”. Люди з високим рівнем холестеролу, які вживали еквівалент 3 грамів вівсяної клітковини щоденно, змогли знизити загальний рівень холестеролу на 8-23 %. Так от, миска вівсяної каші якраз і містить вищезгадані 3 грами вівсяної клітковини.

Більш як 40 різноманітних досліджень підтверджують здатність вівсянки знижувати рівень “поганого холестеролу”.

Бета-глюкан — відноситься до класу харчових волокон і знаходиться в зовнішньому шарі вівсяного зерна. Перетравлюючись у шлунку, він утворює густу речовину в кишечнику, яка вбирає надлишок холестеролу. Потім все це виходить з нас природним шляхом, допомагаючи підтримувати нормальний рівень холестерину.

Вівсянка та чутливість до інсуліну

Клінічні дослідження підтверджують, що бета-глюкан, який міститься у вівсянці, покращує чутливість до інсуліну.

Вівсяна каша та діабет

Результати численних досліджень свідчать, що ті, хто вживають страви з цільного зерна, мають на 28-61 % нижчі шанси захворіти на діабет 2 типу. Інше дослідження показує, що хворі на діабет 2 типу, які вживають їжу, багату на вівсяні харчові волокна, мають значно нижчі підвищення рівню цукру в крові, порівнюючи з тими, хто вживали хліб чи рис натомість.

Вівсянка та астма

Дослідження виявили, що діти, які вживали вівсяну кашу з раннього віку, мають нижчі шанси на розвиток астми.

Вівсяна каша та колоректальний рак

Мета-аналіз 25 досліджень свідчить, що вживання харчових волокон та страв з цільного зерна, таких як овес, знижує загрозу захворіти на колоректальний рак на 10 % на кожні додаткові 10 грам харчових волокон в раціоні.

Вівсянка та кров’яний тиск

Люди, які страждають на гіпертонію та почали вживати вівсяну кашу, значно понизили високий кров’яний тиск.

Вівсяна каша та ішемічна хвороба серця

Велика кількість харчових волокон та цільних зерен в щоденному раціоні пов’язують зі зменшенням ураження коронарних артерій серця, що призводить до ішемічна хвороба серця.

Вівсянка та імунна система

Дослідники знайшли, що бета-глюкан, на який багатий овес, зміцнює імунітет та здатність організму протистояти бактеріям, паразитам та грибкам.

Поживні речовини:
Овес багатий на такі елементи як фосфор, селен та марганець. Також в ньому міститься харчові волокна, залізо, магній та вітамін B1.

Історія вівсяної каші

Овес, був одним із перших зернових, що почали культивувати люди. Щоправда, варто зазначити, що античні римляни та греки вважали, що овес годиться тільки варварам та коням. На початку 17 сторіччя перші британські емігранти завезли овес в Америку. Найбільші споживачі вівса, це США, Польща, Німеччина та Росія.

Коментарі