10 корисних фактів про зелений чай
Харчування

10 корисних фактів про зелений чай

Share Button

Зелений чай – один із найбільш поцінованих та популярних напоїв у світі. Тож, якось несправедливо, що згадавши про каву та какао, ми зовсім нічого не писали про чай. Зелений чай, окрім чудового смаку, наділений немалою кількістю корисних якостей:

  • потужне противірусне
  • антиоксидант
  • протизапальне
  • захищає зуби.

Складники зеленого чаю не тільки сприяють вирішенню багатьох проблем зі здоров’ям, а, разом з тим, запобігають розвитку багатьох хронічних недуг та ускладнень, пов’язаних з ними. Завдячуючи своїм невичерпним перевагам для здоров’я, зелений чай може стати просто знахідкою для Вас. Всього три чашки цього чудового напою на день, принесуть Вам неоціненну користь.

Нижче Ви знайдете 10 здобутків для здоров’я від вживання зеленого чаю

1. Покращує роботу мозку

Наш мозок для повноцінної роботи потребує здорових кровоносних судин. Згідно з досліджень, які недавно були проведені в Швейцарії, люди, які регулярно п’ють зелений чай, мають більшу активність в області мозку, що відповідає за робочу пам’ять.

Також було знайдено, що зелений чай допомагає запобігати формування амілоїдних бляшок, які тісно пов’язані з хворобами Альцгеймера та Паркінсона – двох найбільш поширених нейродегенеративних розладів.

Зелений чай, навіть, сповільнює погіршення здоров’я, які спричиняють хвороби Альцгеймера та Паркінсона, завдяки своїм біоактивним компонентам, що захищають наші нервові клітини. Для покращення пам’яті та захисту від хвороб, достатньо просто випивати одну чи дві чашки чаю щоденно.

2. Знижує рівень цукру в крові

Зелений чай допомагає тримати рівень цукру в нормі у людей, що страждають на цукровий діабет. Такі складники зеленого чаю як поліфеноли та поліцукриди корисні при обох стадіях діабету.

Зелений чай стимулює виробництво інсуліну в підшлунковій залозі,регулює рівень цукру в крові та поглинає глюкозу в людей, хворих на діабет 1 типу.

У тих, хто хворіє на діабет 2 типу, зелений чай зменшує коливання глікемії, що призводить до частого різкого підвищення рівня цукру в крові. Це призводить до ускладнень з очима, серцем та нирками. Поза всяким сумнівом, зелений чай має бути присутнім в кожній дієті для діабетиків.

3. Зменшує рівень холестерину

Зелений чай, на додачу, ефективно знижує рівень “поганого холестерину” в крові та покращує співвідношення “хорошого холестерину” до “поганого”.

Дослідження підтверджують позитивний вплив зеленого чаю на рівень холестерину та на зниження рівню ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ, ЛНЩ), також відомого як “поганий холестерин”.

У той же час, вживання зеленого чаю, допомагає підвищити рівень ліпопротеїнів високої щільності (ЛПВЩ, ЛВЩ), які ще називають “хорошим холестерином”.

Зелений час містить певні складники, які блокують поглинання холестерину у шлунково-кишковому тракті, одночасно сприяючи виведенню його з організму.

Також вживання зеленого чаю допомагає уникнути окислення ЛВЩ в артеріях. Це може призвести до утворення холестеринових бляшок в судинах, що, в свою чергу, може призвести до серцевого нападу чи паралічу.

4. Сприяє здоров’ю порожнини рота

П’ючи зелений чай, Ви не тільки дбаєте про здоров’я ротової порожнини, але й знижуєте ризик карієсу. Натуральні фтор, поліфеноли та катехіни, які містяться в зеленому чаї, ефективно знищують бактерії, що призводять до карієсу, поганого запаху з роту, зубних каменів та різних проблем з яснами.

Згідно з даними досліджень, результати яких були опубліковані в European Journal of Nutrition, випиваючи одну або декілька чашок чаю в день, Ви істотно зменшуєте ризик втрати зубів. Важливо пам’ятати, що користь від зеленого чаю буде тільки тоді, якщо Ви не будете додавати в нього цукор, мед, чи будь-які замінники цукру.

5. Допомагає нормалізувати вагу

Різні дослідження підтверджують той факт, що чашка зеленого чаю на день допомагає зменшити обсяг підшкірного жиру, особливо черевного. Також чай істотно знижує загальний відсоток жиру в організмі, вагу тіла та окружність талії.

Катехіни, на які багатий зелений чай, спричиняють підвищення температури тіла, що допомагає спалювати додаткові калорії. Поза тим, поліфеноли посилюють окислення жиру, сприяючи цим перетворенню їжі в калорії.

Дослідження показують, що кофеїн та інші складові зеленого чаю покращують метаболізм, спалюють калорії та знижують рівень жиру.

6. Попереджує випадіння волосся

Зелений чай багатий на антиоксиданти, які попереджують випадіння волосся та, навіть, сприяють його відновленню.

В зеленому чаї міститься компонент, знаний як ґаллат епіґаллокатехіну (EGCG), що стимулює ріст волосся, впливаючи на корені волосся.

Випиваючи декілька фіранок зеленого чаю денно, Ви не тільки запобігаєте втраті волосся, але й сприяєте його відновленню.

Рецепт:

  • Помийте своє волосся свіжозавареним охолодженим зеленим чаєм.
  • За 10 хвилин прополощіть водою.
  • Повторюючи таку процедуру протягом кількох місяців, Ви позбутись лупи та сухої шкіри на голові.

7. Бореться зі старінням

Антиоксиданти, насамперед поліфеноли, які містяться в зеленому чаї, захищають шкіру від шкідливих вільних радикалів. На додачу, поліфеноли допомагають боротися з деякими іншими симптомами старіння, сприяють довголіттю та лікують захворювання шкіри.

Високий рівень олігомерних проантоціанідінів в зеленому чаї сприяє сповільненню передчасного старіння. Це одна із причин, чому зелений чай входить до складу багатьох косметичних продуктів.

Зовнішнє використання зеленого чаю сприяє загоєнню при лікуванні сонячних опіків. Позатим, зелений чай допомагає в боротьбі з раком шкіри.

8. Понижує кров’яний тиск

Постійне вживання зеленого чаю допомагає запобігти підвищенню кров’яного тиску. Зелений чай нормалізує тиск пригнічуючи ангіотензин, який призводить до підвищення кров’яного тиску.

Згідно з результатів досліджень, які були опубліковані в журналі Archives of Internal Medicine, люди, які постійно вживали дві чи три чашки чаю протягом щонайменше одного року, знизили ризик розвитку артеріальної гіпертензії, також відомої як гіпертонія, на 46%, порівнюючи з тими, хто зелений чай не п’є.

9. Знижує ризик ракових захворювань

Різноманітні дослідження підтверджують, що численні антиоксиданти, якими так багатий зелений чай суттєво знижують ризик таких типів раку як рак грудей, простати, товстого кишечнику, підшлункової залози, стравоходу, сечового міхура, легенів та шлунку.

І дійсно, антиоксиданти в зеленому чаї в 100 раз більш дієві, ніж вітамін C та в 24 рази – за вітамін E. Споживаючи 4 чашки зеленого чаю щоденно, допомагає знизити ризик ракових захворювань.

10. Підтримує міцність кісток

Високий вміст фторидів у зеленому чаї допомагає підтримувати міцність кісток. Регулярне вживання зеленого чаю пов’язують зі зниженням ризику захворіти на остеопороз в старості.

Антиокислювальні та протизапальні властивості зеленого чаю попереджують зниження щільності кісткової тканини.

Це допомагає уникнути переломів кісток та підвищує обсяг та активність кісткових клітин-будівельників.

Тож, чашка зеленого чаю, зранку, – це чудовий та смачний спосіб почати день та покращити своє здоров’я.

Джерело: top10homeremedies.com

Коментарі