Доктор Шелтон про крохмаль для немовлят
Батьківство Немовлята

Доктор Шелтон про крохмаль для немовлят

Share Button

Для всіх небайдужих до здоров’я своїх дітей в теперішньому та майбутньому, пропонуємо Вашій увазі статтю відомого всьому світові доктора-натуропата Герберта Шелтона про вплив крохмалю на дитячий організм (No Starch for Infants, by Herbert Shelton).

Багато років тому доктор Проспіро Сонсіно (Prospiro Sonsino) з Пізи довів численними дослідженнями, що призводить «до фізіологічної чи нормальної диспепсії (абсолютна неможливість перетравити) до продуктів, які мають крохмаль у своєму складі у першій частині життя немовлят». Абсолютно точно було встановлено, що через те, що крохмальні потребують ретельного та повного жування й змішування зі слиною, їх не можна давати діткам, в яких ще не сформувався зубний ряд.

Таку саму думку підтримав й доктор Раус (Dr. Routh) та професори Хакслі (Huxley), Юманс (Youmans), Дельтон (Dalton) з багатьма іншими, що досліджували дану тему. А доктор Пейдж (Dr. Page) наполегливо застерігав не годувати немовлят крохмальними продуктами взагалі.

Борошно, кукурудзяний крохмаль, пшеничне борошно та рафінований цукор – дуже модні сучасні складові дитячого харчування. Проте, навряд Ви зможете знайте гірше поєднання.

– доктор Пейдж

Дієта для немовлят

Доктор Пейдж застерігає про шкоду для життєво необхідних органів в результаті «передчасного годування немовлят, навіть найліпшими продуктами із загального столу» та додає: «Не є рідкісним явищем, коли немовляті дають солодощі, тістечка, і навіть, свинину, смажену рибу, капусту, шинку, картоплю тощо, при цьому звинувачуючи зуби у подальших розладах шлунково-кишкового тракту».

Неважко нагодувати беззубе немовлятко картопляним пюре, кукурудзяною кашею, виробами з білого борошна; але уявіть собі, що навіть, коли все це можна проковтнути й без жування, проблема не вирішується. Діти ковтають такі харчі, що ще й не оброблені слиною, а травні соки пристосовуються до подібної крохмальної їжі.

Той факт, що природа не створила ніяких умов для травлення продуктів, що мають крохмаль, до того, як у дитини з’являться всі зуби, має бути достатнім доказом того, що не треба вводити ці продукти в дитячий раціон.

Птіалін

До того як зубний ряд розвивається повністю, слина немовляти містить лише невеличкі вкраплення птіаліну, травного ферменту чи ензиму, що перероблює крохмаль на цукор. У слині достатньо птіаліну для того, щоб перетворювати молочний цукор на простий цукор. Саме повна нездатність відділити ензими, що розщеплюють крохмаль, від травних соків немовляти стає причиною величезної кількості розладів травлення в результаті годування діток крохмальними продуктами. Коли крохмальне травлення неможливе, ферментація стає неминучою. Це отруює дитину.

Якщо обмежитися подібними зауваженнями доктора Пейджа щодо молока здорової матері, яка добре харчується, то він повністю правий.

Материнське молоко – єдина їжа для немовлят, що містить усі необхідні елементи для формування зубів. І до того, як вони проріжуться, воно має лишатися єдиною їжею. Недостатньо того, що прорізалися два чи три, чи, навіть шість зубів, від яких очікують, що вони виконуватимуть функції зубів дорослої дитини.

– доктор Пейдж

А доктор Денсмор (Dr. Densmore), який не жалує крохмаль і для вживання дорослими особистостями, у своїй роботі «Як лікує природа» так говорить про дієту, що містить пластівці, зернові та крохмаль:

«Крохмаль зовсім не найкраща їжа для дітей і тим більш для маленьких. Ферменти в кишечнику, які необхідні для травлення крохмалів, не синтезуються до того, як малечі виповниться рік. Травлення всіх продуктів з крохмалем залежить від цих ферментів, в той час як фініки, фіги, сливи та інші фрукти такі ж поживні, як хліб і злакові, проте, вони перетравлюються набагато легше».

Доктор Тільден (Dr. Tilden) підтримує такий собі «безкрохмальний план для дітей». Він стверджує, що це помилка годувати дітей крохмалями до кінця другого року життя. Діти 2-3 рочків мають труднощі з перетворенням крохмалю на цукор. Вони мають отримувати свій цукор з фруктів влітку та сухофруктів взимку: родзинок, фініків, кураги та сушених бананів.

У своїй же практиці я ніколи не раджу крохмальної їжі дітям менше 2 років. Я ніколи не давав своїм власним дітям пластівців. Зернові найважчі з усіх крохмалів, звісно ж, якщо це не боби чи горох. І вже достатньо доказів того, що зернові є причиною м’яких кісток та поганих зубів.

Дітям крохмаль не потрібні взагалі, і тому вони не мають можливості їх перетравлювати. Дуже багато проблем виникає через подібну практику годування. Пластівці з цукром та молоком – це просто отрута, бо пластівці та цукор – зазвичай денатуровані, а молоко – пастеризоване. І це тільки додає масла у вогонь.

Немовлятам не потрібен крохмаль

«Навіть і не думайте давати дитині крохмальні до того, як її ротик наповниться зубами. Лише після цього можна подумати, що дитяче харчування може містити щось із дієти дорослої людини».

Якщо Ви годуєте дитину злаковими, то варто давати лише цільнозернові. Це злочин годувати дітей денатурованими обробленими продуктами. Лікарі, що радять пластівці – або неосвічені й некомпетентні, або ж шахраї, що більше концентруються на прибутках від хвороб.

Всі крохмальні треба вживати із зеленими листовими овочами, сирими чи приготованими. І ніколи з кислими фруктами, білками чи молоком. Желе, джеми та варення не мішають з крохмалями. Не додавайте молоко, вершки та цукор у пластівці. Сирі крохмальні легше перетравлювати, ніж приготовані, проте їх треба жувати ретельніше.

Коментарі